Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Δεν έχει σημασία πόσο ωραία είναι η θεωρία σου ή πόσο έξυπνος είσαι. Αν δεν επαληθεύεται στη πράξη, είναι λάθος.

Richard Feynman, 1918-1988, Αμερικανός φυσικός 

O Richard Feynman

O Richard Feynman

 

Πολλοί υποστηρίζουν  πως μπορείς να χάσεις λίπος μόνο αν τρως κάθε 3 ώρες. Επίσης μία δημοφιλής άποψη είναι πως είναι αδύνατον να χάσεις λίπος και παράλληλα να δυναμώνεις.

Είναι σωστοί; Επαληθεύονται αυτές οι απόψεις από την πραγματικότητα;

Όταν ήρθε σε εμένα τον προηγούμενο Απρίλιο, ο Λεωνίδας ήταν 103 κιλά, στο 1.73 ύψος. Δεν είχε δει τον εαυτό του με περισσότερα κιλά λίπος ποτέ.Ήταν κάτι περισσότερο από 32%. Ήταν θυμωμένος με τον εαυτό του αλλά είχε πάρει απόφαση να χάσει τα κιλά.  Τη πρώτη εβδομάδα έχασε κοντά στα 5 κιλά και πήρε πολύ θάρρος.

Τον παρότρυνα από τον πρώτο μήνα για να γυμναστεί, και όντως ξεκίνησε να γυμνάζεται. Η παρακάτω φωτογραφία είναι σχεδόν 2 μήνες αφού αρχίσαμε.  Του ζήτησα να μου βρει κάποια στα 103 κιλά αλλά δεν υπάρχει ούτε μία. Δεν είναι και πολύ περίεργο να είσαι στο υψηλότερο ποσοστό λίπους της ζωής σου και να μην έχεις πολλή όρεξη για να απαθανατίσεις αυτή τη στιγμή. Οπότε η πρώτη φωτογραφία που έχουμε είναι η παρακάτω:

 Τέλη Ιουνίου,  απ' όπου είναι και η φωτογραφία, έφτασε τα 90 κιλά.

Τέλη Ιουνίου, απ’ όπου είναι και η φωτογραφία, έφτασε τα 90 κιλά.

Στις 22 Αυγούστου ήταν 82.7 κιλά με 15.1% λίπος. Είχε αδυνατίσει αρκετά και φαινόταν ότι γυμνάζεται. Αρκετοί θα σταματούσαν σε αυτό το σημείο, όμως δεν ήθελε κάτι τέτοιο.Από τον Ιούνιο είχε γράφτεί στο Lift Gym στη Βάρη, όπου εκεί με τη καθοδήγηση του Γιώργου Δούζα θα πήγαινε τη γυμναστική του σε άλλο επίπεδο.

Το ίδιο κάναμε και με τη διατροφή. Από τα πρώτα πράγματα που λέω στους πελάτες μου είναι πως μπορούν να με δουν σαν ένα εργαλείο που έχει αρκετά μεγάλες δυνατότητες. Τους λέω πως αν θέλουν αυτό το εργαλείο να τους βοηθήσει να έρθουν στην καλύτερη τους φόρμα και να τη κρατήσουν, τότε αυτό είναι μέσα στις δυνατότητες του. Κάτι τέτοιο έγινε με τον Λεωνίδα.

8,7% λίπος στα 75 κιλά

8,7% λίπος στα 75 κιλά

 

Κι όμως είναι μόνο 2 κιλά πάνω από το ύψος του και σε αυτή τη φωτογραφία.

Κι όμως είναι μόνο 2 κιλά πάνω από το ύψος του και σε αυτή τη φωτογραφία.

Κάποια πράγματα που είναι άξια αναφοράς που ίσως σας βοηθήσουν και εσάς:

  • Για πολλές ημέρες η διατροφή είχε την μορφή διαλειμματικής νηστείας.
  • Δεν πήρε ποτέ κανένα απολύτως συμπλήρωμα, πέραν μίας καθαρής πρωτεΐνης, και αυτό όχι από την αρχή.  Σε όλη την πορεία δεν θυμάμαι καν να αρρώστησε.
  •  Δεν στερήθηκε τίποτα,  ακόμα και αλκοόλ, που πολλοί ειδικοί το απαγορεύουν δια ροπάλου. Έπεσε από τα 15% στο 8,7% λίπος με μία διατροφή που περιείχε μελομακάρονα. (Προφανώς δεν ήταν ο κορμός της διατροφής)
  • Η προπόνηση του ήταν 3-4 φορές την εβδομάδα, περιελάμβανε λίγες επαναλήψεις και πολλά κιλά, ελεύθερα βάρη, και διαρκούσε αρκετές φορές πάνω από 1 ώρα. Νομίζω ότι όσοι διαδίδουν ότι οι προπονήσεις πρέπει να κρατούν 60 λεπτά ή λιγότερο, πρέπει να το ξανασκεφτούν.
  • Τα αποτελέσματα του Λεωνίδα ίσως φανούν σε κάποιους πολύ εντυπωσιακά, αλλά είναι αρκετά αναμενόμενα για έναν άνδρα, και από πλευράς μυικής ανάπτυξης και από πλευράς γράμμωσης. Για έναν άνδρα 2-3 κιλά πάνω από το ύψος του σε βάρος με μονοψήφιο ποσοστό λίπους είναι κάτι πολύ εφικτό. Για γυναίκες δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι είναι εφικτό γιατί σπάνια προπονούνται με βάρη μακροχρόνια οπότε δεν ξέρω ως πού μπορεί να φτάσει η μέγιστη φυσική μυική ανάπτυξη.
  • Ένα δύσκολο σημείο της διαδικασίας της γράμμωσης είναι το σημείο όπου ένας άνδρας είναι 2-7 κιλά μακριά από το να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό λίπους και να δει τους κοιλιακούς του. Εκεί ούτε είναι γραμμωμένος, αλλά αρχίζει να φαίνεται αισθητά λιγότερο σωματώδης φορώντας συγκεκριμένα ρούχα (που κρύβουν την κοιλιά αλλά αναδεικνύουν τους ώμους).  Σε εκείνο το σημείο μπορεί εύκολα να τα παρατήσει γιατί νομίζει ότι έχασε μυικό ιστό και να ξαναρχίσει να τρώει.
  • Όπως αποδείχτηκε για άλλη μία φορά, είναι δυνατόν να βάζουμε μυική μάζα ενώ χάνουμε λίπος.
  • Ίσως το πιο σημαντικό: Δεν ακολούθησε 100% κατά γράμμα το πρόγραμμα της διατροφής του.

Ευχαριστώ πολύ τον Λεωνίδα για τις φωτογραφίες που μου παραχώρησε και την άψογη συνεργασία που είχαμε και έχουμε.  Το σημαντικό είναι πως εδώ και 10 μήνες δεν βελτίωσε μόνο την εμφάνισή του αλλά και την ποιότητα ζωής του.  Το να πας στο 8% λίπος και να τρως αγγουράκι με τόνο σε νερό κάθε 3 ώρες είναι κάτι που το έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι, αλλά οδηγεί σε ακόμα χειρότερη ποιότητα ζωής.

Το να έχεις ένα ωραίο σώμα και να μην μπορείς να το χαρείς είναι μία αρρωστημένη κατάσταση. Ίσως γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοιες διατροφές για πολύ καιρό. Άνθρωποι που έρχονται στο γραφείο πολλές φορές μου λένε το εξής: ” Ακολούθησε τη Χ δίαιτα που είχε 5-6 γεύματα την μέρα και δούλεψε αλλά κάποια στιγμή κουράστηκα και τα παράτησα”. Τους επαναλαμβάνω ότι είπαν,όχι με έμφαση στο “δούλεψε” αλλά μετά από αυτό. Τους εξηγώ ότι στην ουσία αυτό που έκαναν δεν δούλεψε. Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που που μπορούμε να την κάνουμε μακροχρόνια.