Ο νευρολόγος Pierre Dukan Φωτό: Ed Alcock/MYOP

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Ίσως έχετε ακούσει τον Pierre Dukan,τον Γάλλο νευρολόγο, δημιουργό της “Δίαιτας Ντούκαν”.O Dukan, ο οποίος είναι πρώην παχύσαρκος,  πρότεινε  πως οι έφηβοι που δίνουν πανελλαδικές στην Γαλλία, να ελέγχονται και για το βάρος τους βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος και ενδεχομένως να επιβραβεύονται.  Πρόσφατα, η Γαλλική Ιατρική Αρχή κατηγορεί τον Dukan για καταπάτηση του ιατρικού κώδικα, και πως “παρουσιάζει την ιατρική πράξη ως επιχείρηση”. Σύμφωνα με τους Γάλλους συναδέλφους του, (που εξασκούν την ειδικότητά τους στην ιατρική και δεν γράφουν μέτρια βιβλία για διατροφή) οι απόψεις του Dukan είναι ενάντια στον ιατρικό κώδικα. Γι’ αυτό  τον λόγο ο νευρολόγος ζήτησε τη διαγραφή του από τον ιατρικό σύλλογο. Πρέπει να αναφερθεί πως ο Dukan αυτοαποκαλείται ως Δρ. Dukan, αν και δεν γράφει πουθενά στο επίσημο site του, αν έχει διδακτορικό και σε τι θέμα.

Με άλλα λόγια ο νευρολόγος,  δεν έχει μόνο αυτοχριστεί ως διατροφική αυθεντία αλλά έχει γίνει ένας διατροφικός τραμπούκος, που θέλει τα παιδιά να κρίνονται όχι για τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά για πράγματα που είναι άσχετα με αυτές. Τέτοιες ιδέες μπορούν να σπρώξουν τα παιδιά σε ανορεκτικά πρότυπα ή/και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον καταπίεσης που μπορεί να εκτονωθεί μετά το σχολείο. Τέτοιες διακρίσεις, βάσει βάρους, υπάρχουν και σήμερα στην Ελλάδα σε στρατιωτικές σχολές. Αντίστοιχες διακρίσεις, βάσει ανθρωπομετρίας, γινόντουσαν και στα Ναζιστικά καθεστώτα.

Στην Ελλάδα  έχουμε ήδη σχολές με τέτοια κριτήρια.  Είναι πια κοινό μυστικό πως σε αυτές τις σχολές  πολλά παιδιά καταφεύγουν σε ακραίες και επικίνδυνες δίαιτες που περιλαμβάνουν αφαγία, αφυδάτωση μέσω χρήσης διουρητικών ή/και περιορισμού των υγρών. Αντίστοιχα σε σχολές που απαιτούν συγκεκριμένες αθλητικές επιδόσεις πολλοί υποψήφιοι χρησιμοποιούν ότι βρουν μπροστά τους ώστε για να πιάσουν τα απαιτούμενα όρια.

 1. Oldcola says:

  “Πρέπει να αναφερθεί πως ο Dukan αυτοαποκαλείται ως Δρ. Dukan…”
  Γαλλικος περιγυρος, οπου οι γιατροι ειναι ολοι “Dr $ονομα$” επειδη το τελικο τους διπλωμα θεωρειται διδακτορικη μελετη δευτερου κυκλου πανεπιστημιακων σπουδων.
  Και οπου οι επιστημονες με διδακτορικο αντιστοιχο με Ph.D. δεν εχουν το δικαιωμα να αποκαλουντε “Dr $ονομα$”.

  • Ανδρέας Ζουρδός says:

   Α μάλιστα, οπότε τηρεί τους εγχώριους τύπους αλλά όχι τους διεθνείς, αν κατάλαβα καλά;

   • Oldcola says:

    Αν κρινω απο το “What’s up Doc” του Bugs Bunny* ο ορος “Doc” για τους γιατρους ειναι διαδεδομενος ευρυτερα απο τα γαλλικα εδαφη.

    * εχουμε και κουλτουρα ;-)