Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο-διατροφολόγο

Η φωσφατιδυλ-χολίνη ή αλλιώς λεκιθίνη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που προωθείται σε φαρμακεία και στα καταστήματα με συμπληρώματα ως η μαγική λύση στην απώλεια λίπους. Αν και στέρεες επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της δεν υπάρχουν χρησιμοποιείται και προτείνεται αδικαιολόγητα από μερικούς φαρμακοποιούς. ‘Ενα σοβαρό περιστατικό Ιδιοπαθούς Αυτοάνοσης Αιμολυτικής Αναιμίας που προκλήθηκε από υπέρ-δοσολογία λεκιθίνης αναφέρθηκε πέρσι από Έλληνες γιατρούς. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο στον ασθενή. Η ασθενής του περιστατικού είχε αυτό-συνταγογραφήσει αυτό το προιόν στον εαυτό της προσδοκώντας ότι έτσι θα έχανε λίπος. Η ασθενής έκανε κάτι πολύ συνηθισμένο για κάποιον που βιάζεται να χάσει λίπος και αύξησε την δόση. Σαν αποτέλεσμα μετά από 10 μέρες παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο με ίκτερο. Για την θεραπεία της χρειάστηκαν άλλες 10 μέρες παραμονής στο νοσοκομείο.
Η δική μου γνώμη: Η ημιμάθεια και η βιασύνη για την απώλεια λίπους είναι κακοί σύμβουλοι και μπορούν να μας οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν στην αυτό-συνταγογράφηση μαγικών χαπιών, ξοδεύουν τεράστια ποσά σε συμπληρώματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ασφάλειας , παίρνουν ελάχιστο “value for money” ενώ με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν συμβουλευτεί έναν ειδικό και να είχαν και τα αποτελέσματα που ήθελαν και την υγεία τους.
Θορυβηθήκατε από αυτό το σίγουρα δυσάρεστο περιστατικό; Αναρωτιέστε γιατί κανένα περιοδικό για fitness δεν το παρουσίασε;  Ίσως να έχει να κάνει με το ότι  “ξινά” ιατρικά περιστατικά είναι ανεπιθύμητα στα μεγάλα περιοδικά και site γιατί οι σπόνσορες αποτελούνται από εταιρίες συμπληρωμάτων. Μάλιστα είναι ο κύριος χρηματοδότης τους, όχι οι πωλήσεις αυτές καθαυτές. Η ποιότητα των επιστημονικών ερευνών στα Μ.Μ.Ε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα γιατί ο μόνος σκοπός της είναι να παροτρύνει την κατανάλωση, όχι την υγεία, είτε μιλάμε για αλκοόλ, είτε για σοκολάτες, είτε για μέλι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που χειραγωγούν το περιεχόμενο των “επιστημονικών” άρθρων.

Διαβάστε επίσης

Βάρη και διάδρομος: Ο πόλεμος των κόσμων

Πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά και γυμναστική σε υπέρβαρες γυναίκες

Η επεξεργασία εικόνας στην βιομηχανία του fitness

Βιβλιογραφία

Lentzas, I. et al .(2009).Idiopathic autoimmune hemolytic anemia due to lecithin overdose:a case report. Cases Journal. 2:97.doi:10.1186/1757-1626-2-97