Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

O Michael Phelps δεν χρειάζεται συστάσεις. Πολλές φορές χρυσός ολυμπιονίκης και κάτοχος παγκόσμιων ρεκόρ, σίγουρα από τους πιο σπουδαίους αθλητές εν ζωή. Σε αυτές τις γραμμές θα εξετάσουμε, αναδρομικά, το αν όντως τρώει 12.000 θερμίδες όπως υπoστήριζαν διάφορες πηγές πληροφόρησης. Η ιστορία για την διατροφή του Phelps έχει διαρρεύσει τα τελευταία 4 χρόνια, μέχρι και το BBC την είχε αναφέρει τότε, ενώ πολύ πιο πρόσφατα αναφέρθηκε από την Yahoo.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Phelps κάθε μέρα έτρωγε κοντά στο 1 κιλό μακαρόνια, πίτσα, πολλά ενεργειακά ποτά, σάντουιτς με μαγιονέζα, και πολλά γλυκά με σοκολάτα, όλα φυσικά για να καλύψει τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

Αξίζει να δούμε ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις του. Το 2008, που διέρευσαν οι φήμες αυτές, o Phelps, που έχει ύψος 1,93 μέτρα, ήταν 23 ετών και το βάρος του είναι στα 85 κιλά.Ο βασικός του μεταβολικός ρυθμός, δηλάδη οι θερμίδες που καίει χωρίς να ασκείται,  θα ήταν λίγο πιο πάνω από τις 2000 θερμίδες. Αυτό μας αφήνει περιθώριο 10.000 θερμίδων. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως σαν κάθε επαγγελματίας αθλητής κοιμάται 8-9 ώρες την ημέρα. Είναι επίσης ασφαλές να υποθέσουμε πως θα πέρναγε τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα τρώγοντας. Με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να πιστέψουμε πως ο Phelps με το που θα τελειώνε το φαγητό του, θα βούταγε στην πισίνα για να κάνει έντονη προπόνηση για να κάψει περί τις 1000 θερμίδες την ώρα για 10 ώρες (!!!), ενώ παράλληλα θα είχε τόσο όγκο και βάρος φαγητού στο στο στομάχι του χωρίς καθόλου να δυσφορεί και να επηρεάζεται αρνητικά η απόδοσή του. Και ενώ τα έκανε όλα αυτά θα ξαναέβγαινε μόνο για να ξαναφάει.  Το πόσο εξωφρενικό είναι αυτό το σενάριο σε όποιον έχει ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό είναι προφανές. Επιπλέον, δεν είδαμε ποτέ ένα βίντεο, ή κάποια άλλη μορφή απόδειξης, που να δείχνει τον Phelps να τρώει όλα αυτό το καταπέτασμα και να μην κάνει εμετό, όπως κάθε άνθρωπος στην θέση του θα έκανε. Οι εντυπωσιακοί ισχυρισμοί απαιτούν εντυπωσιακές αποδείξεις.

Ο John Henley της Guardian μπροστά σε 12 χιλιάδες θερμίδες

Ο John Henley της Guardian μπροστά σε 12 χιλιάδες θερμίδες

 Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς τι γίνεται στον οργανισμό μας όταν τρώμε πολύ. Νιώθουμε φουσκωμένοι,νυστάζουμε, και το μόνο που δεν θέλουμε είναι να κάνουμε έντονη άσκηση. Αυτό οφείλεται στην λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Η πέψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού είναι ασύμβατη με την άσκηση, πόσο μάλλον με την έντονη άσκηση ενός Ολυμπιονίκη. Αν όμως πάλι δεν μπορώ να σας πείσω πόσο πολύ μπάζει το παραμύθι των 12000 θερμίδων τότε σίγουρα μπορεί ο ίδιος ο Phelps.

 Όπως δήλωσε στo δημοσιογράφο Ryan Seacrest:

“Ποτέ δεν έφαγα τόσο πολύ. Είναι όλα ένας μύθος. Ποτέ δεν έφαγα τόσες πολλές θερμίδες! Μακάρι να μπορούσα! Αλλά είναι αδύνατο.”

Συμπέρασμα

Tο ότι ο Phelps ανήκει σε μία αθλητική ελίτ έχει σίγουρα να κάνει και με την διατροφή του, αλλά έχει πιο πολύ να κάνει με σωματομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το ασύνηθιστα μεγάλο μήκος των χεριών του, που λειτουργούν σαν μεγάλα κουπιά, ή την ασυνήθιστα μεγάλη επιφάνεια του πέλματος του ποδιού του, η οποία είναι μία μεγάλη προπέλα αλλά και με την προπόνηση που κάνει. Η διατροφή του Phelps σίγουρα του παρέχει αρκετή ενέργεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τρώει 12 χιλιάδες θερμίδες και να είναι σε αυτό το επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

Όχι, δεν είμαστε ότι τρώμε

Πρωτείνη και έντονη προπόνηση: Οι επιδράσεις στην ψυχολογία

Βάρη και διάδρομος: O πόλεμος των κόσμων

Πηγή για την φωτό