Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Η υγεία και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολο πράγμα. Όταν η Μαρία με επισκέφτηκε πρώτη φορά πριν από 1 χρόνο και 1 μήνα είχε 37.6% λίπος, 79.3 κιλά σωματικό βάρος (στο 1.55 ύψος). Η περίπτωση της Μαρίας ήταν διαφορετική γιατί η Μαρία ήταν και είναι πάρα πολύ κοντά στον αθλητισμό, ενώ είχε υπάρξει σε πολύ καλή κατάσταση στο παρελθόν.  Τι έγινε και η πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδος στις καταδύσεις πάχυνε ; Πώς ένα άτομο με πολύ δυνατή προσωπικότητα, που έχει αποδείξει πως μπορεί να βγάλει πειθαρχία στη ζωή του, να μην μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα.

 

 

 

Η Μαρία πριν 14 χρόνια.

.

Αυτό που συνέβη στη Μαρία ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων διατροφικών στερήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου που έκανε πρωταθλητισμό.  Είχε ταλαιπωρηθεί πολύ και χωρίς λόγο. Η μεγάλη πίεση για επιδόσεις παρέα με την έλλειψη κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής φέρνει τις εξαντλητικές δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες. Το πότε ο άνθρωπος θα σπάσει και θα πάει στο άλλο άκρο είναι ζήτημα χρόνου. Το πότε θα αναρρώσει από την ταλαιπωρία της εξαντλητικής δίαιτας είναι άγνωστο.  Μπορεί να χρειαστούν μήνες αλλά και χρόνια.

 

 

Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για το πώς ήταν περίπου στην αρχή από την φωτογραφία.

Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα για το πώς ήταν στην αρχή.

 

Ο άνθρωπος ταλαιπωρείται τόσο πολύ για να χάσει λίπος, που η όλη διαδικασία συσχετίζεται περισσότερο με πόνο, αδυναμία, στέρηση, παρά με τη χαρά του να βλέπεις το σώμα σου γραμμωμένο.  Όταν οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται διατροφικά θα κάνουν ακραίες συμπεριφορές, θα φτάσουν μέχρι και να στο να φάνε το δάχτυλό τους για να αντεπεξέλθουν στη στέρηση (δεν υπερβάλω – διαβάστε το Πείραμα της Μινεσότα). Οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι δίαιτες παχαίνουν.

 

 

Ο ίδιος άνθρωπος μετά από 9 μήνες.

Ο ίδιος άνθρωπος μετά από 9 μήνες. 57 κιλά 18% λίπος.

 

 

Η Μαρία  άρχισε μέσα Οκτωβρίου  του 2013 τη προσπάθεια και σε 6 μήνες είχε μπει στη συντήρηση. Ακόμα διατηρεί με άνεση τα αποτελέσματα της. Γιατί ;  Ίσως τα παρακάτω σας βοηθήσουν:

  • Και κατά τη διάρκεια της απώλειας λίπους αλλά και τώρα θα πιει το ποτό της σε εβδομαδιαία βάση
  • Και θα φάει burger.
  • Έτρωγε υδατάνθρακες το βράδυ!!
  • Η Μαρία είχε κατέβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ πριν 14 χρόνια. Η φόρμα της ήταν καλύτερη και την έπιασε άνετα, τρώγοντας πράγματα που τα θεωρούσε απαγορευμένα.
  • Δεν κοίταζε, ούτε και τώρα κοιτάει, το ρολόι της για το πότε να φάει, δεν έκανε γεύματα με το ρολόι,  έτρωγε και τρώει ψωμί (άρα και γλουτένη), έπινε και πίνει σοκολατούχο γάλα, και έπινε και πίνει αλκοόλ.

Πολλοί μπορούν να πουν πως “το σώμα θυμάται” και επειδή η Μαρία είχε υπάρξει σε πολύ υψηλό αθλητικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως της ήταν εύκολο.  Σαφώς το σώμα θυμάται, αλλά θυμάται τα καλά και τα κακά. Η Μαρία είχε τραβήξει μεγάλες διατροφικές στερήσεις και η δουλειά μου ήταν ακριβώς εκεί, δηλαδή να της κάνω τη διατροφή της όσο το δυνατόν πιο εύκολη στο να την τηρήσει.

 

Τέλος,  ευχαριστώ πολύ τη Μαρία για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, και που με άφησε να πω την ιστορία της.

 

Διαβάστε επίσης

Γίνεται να πας από το 32% στο 8.7% λίπος και παράλληλα να δυναμώσεις ;

 Πόσο βοηθούν τα πολλά γεύματα ;

Ο μύθος της ζώνης καύσης λίπους