Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Αν είχα ζητήσει από το κόσμο τι θέλουν, θα μου είχαν ζητήσει πιο γρήγορα άλογα”

Henry Ford, Aμερικάνος βιομήχανος, εμπνευστής της σύγχρονης μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων

Ο Στάθης δεν είχε ούτε τον άπειρο χρόνο να γυμναστεί, ούτε είχε κάποια εμπειρία με διατροφές και γυμναστική.  Ξεκίνησε στα 82 κιλά (ύψους 1.77), όντας 33 ετών. Όχι ιδιαίτερα μεγάλο βάρος για το ύψος του αλλά το ποσοστό λίπους του ήταν σχετικά ψηλά όπως βλέπετε και στη πρώτη εικόνα παραπάνω.  19 Μαΐου 2014 κάναμε το πρώτο ραντεβού και από τότε έχουμε κάνει συνολικά 10 ραντεβού.  Στη προπόνησή του τον βοηθά ο Φώτης Χατζηνικολάου .

Η φωτό δεν είναι τραβηγμένη τον καιρό που ξεκίνησα με το Στάθη αλλά το σώμα του ήταν σε αυτή τη κατάσταση.

Η φωτό δεν είναι τραβηγμένη τον καιρό που ξεκίνησα με το Στάθη αλλά το σώμα του ήταν σε αυτή τη κατάσταση.

 

stat2

Ο Στάθης πριν λίγες μέρες.

 

 

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας γράψω μερικά πράγματα για τη διατροφή του:

  • Δεν έκοψε ποτέ το αλάτι
  • Δεν πήρε συμπληρώματα.
  • Δεν κοιτούσε ποτέ το ρολόι του για το τι ώρα θα φάει ενώ έκανε 3 γεύματα τη μέρα
  • Μπορούσε να πιεί αλκοόλ, ενώ η διατροφή του είχε πάνω από μισό κιλό μακαρόνια εβδομαδιαίως, και σοκολατούχο γάλα.

Από γυμναστική ξέρω ότι δουλεύει πολυαρθρικές ασκήσεις, όπως καθίσματα (που έχει φτάσει τα 115kg) και άρσεις θανάτου που έχει κάνει μέχρι 150kg.  Ζήτησα από τον γυμναστή του Στάθη, τον Φώτη Χατζηνικολάου να μου γράψει μία σύνοψη της δικής τους συνεργασίας ως τώρα,, να τι μου έγραψε:

Ο Στάθης είναι τέλειο παράδειγμα υγιέστατης προσέγγισης στην γυμναστική. Δεν ξεκίνησε με σκεπτικό “όλα ή τίποτα”, φρόντισε να γυμνάζεται όσο περισσότερο μπορούσε χωρίς όμως να πιέζει τον εαυτό του. Αν κάποια προπόνηση δεν πήγαινε καλά, δεν ένοιωθε απαγοήτευση και ήξερε ότι πάντα μπορεί να προσπαθήσει την επόμενη φορά. Συνειδητοποίησε ότι η αλλαγή στο σώμα δεν είναι sprint, αλλά μαραθώνιος όπου η καθημερινοτητα μπορεί να σε καθυστερήσει αλλά δεν χρειάζεται να σε κάνει να σταματήσεις.

Γιατί ο Στάθης τα πηγαίνει τόσο καλά;

Κατ΄αρχήν είναι συνεργάσιμος. Γιατί να μην είναι; Κι εγώ όταν εμπιστεύομαι έναν ειδικό σε πεδίο που είναι πέρα από τις γνώσεις μου απλά αφήνομαι στα χέρια του. Πριν τον εμπιστευτώ θα έχω κάνει την έρευνα μου, αλλά από την ώρα που λέω πως ακολουθώ τη συμβουλή κάποιου, κάνω τις προτάσεις του κατά γράμμα και όχι ότι εμένα μου φαίνεται σωστό.

Οπότε ο Στάθης καταλάβαινε πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας . Δεν προσπάθησε να συνδυάσει ότι του φαινόταν του ίδιου σωστό με τη δική μου διατροφή. Π.χ. στο δεύτερο ραντεβού που έγινε τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο δεν του άλλαξα τη διατροφή του γιατί μου είπε πως τον βολεύει η διατροφή του. Περίμενε να του στείλω κάτι στο mail του αλλά του εξήγησα πως αφού αυτό που κάνει δουλεύει και τον βολεύει δεν υπήρχε λόγος να το αλλάξει τόσο σύντομα.  Μου έδειξε 100% εμπιστοσύνη εξ αρχής και καλή πίστη. Κατάλαβε πως για να τα πάει όσο καλύτερα γίνεται έπρεπε να με εμπιστευτεί και να με αφήσει να τον βοηθήσω βάσει αυτών που ξέρω.

Έχω και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σαν του Στάθη να σας δείξω. Λόγω φόρτου εργασίας  δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάζω τα αποτελέσματα ανθρώπων που έχω βοηθήσει όσο συχνά θα ήθελα. Τα αποτελέσματα του Στάθη είναι τυπικά. Δεν αποτελεί κάποια υπέρβαση είτε σε αισθητικό επίπεδο είτε στη χρονική διάρκεια που του πήρε να αλλάξει το σώμα του.