Άλλο ένα παιδί βίγκαν στα επείγοντα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Pediatric Emergency Care ένα παιδί 2 ετών παρουσιάστηκε στα επείγοντα του παιδιατρικού τμήματος Αμερικάνικου νοσοκομείου με παράλυση στα κάτω άκρα.  Ναι, εν έτει 2018, στην Αμερική, παιδιά μένουν παράλυτα λόγω υποσιτισμού.

Το παιδί βρέθηκε με χαμηλό ασβέστιο στο αίμα του (πολύ αναμενόμενο αφού δεν έτρωγε γαλακτοκομικά).  Οι γιατροί του του χορήγησαν ασβέστιο και το παιδί έγινε καλά.

Για όσους βίγκαν ή απολογητές παμφάγους πουν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, και πως τόσα παμφάγα παιδιά έχουν πρόβλημα υγείας, καλό είναι να ξέρουμε το εξής:

 • Δε πρόκειται για ένα περιστατικό, είναι ένα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν με παιδιά βίγκαν.
 • Για κάθε ένα περιστατικό που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι σίγουρο πως υπάρχουν κι άλλα που δεν αναφέρονται. Η αναφορά τέτοιων περιστατικών είναι μία μορφή χόμπι για τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να γράφουν και να στέλνουν αναφορά σε επιστημονικά περιοδικά. Κάποιοι το κάνουν,  οι περισσότεροι απλά θεραπεύουν τον ασθενή και δε προχωρούν παραπέρα. Ρωτήστε οποιοδήποτε γιατρό, θα έχει σίγουρα να σας πει μία ή περισσότερες ιστορίες περιστατικών που είχε, τις οποίες δεν τις δημοσίευσε πουθενά.
 • Ναι υπάρχουν παιδιά που είναι παμφάγα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Προφανώς αυτό δεν οφείλεται ούτε στα πολλά αυγά, ούτε στο πολύ κοτόπουλο και στο πολύ γιαούρτι.

 

4 Σχόλια

 1. minzan07 Νοέμβριος 09, 2018 σε 3:07 μμ

  Καλησπέρα, η βιγκαν διατροφή ή η το οποιδήποτε ειδος διατροφής από μόνο του δεν εγγυάται υγεία. Οπότε ποιος ο σκοπός του αρθρου;

  • Ανδρέας Ζουρδός Νοέμβριος 10, 2018 σε 2:19 μμ

   Ο σκοπός του άρθρου για εσένα που δε βλέπεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο είναι ο εξής: Δεν είναι όλα τα είδη διατροφής ίδια, και πιο συγκεκριμένα η βίγκαν διατροφή είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

 2. minzan07 Νοέμβριος 09, 2018 σε 3:09 μμ

  Εννοώντας πως τετοιου είδους ελλείψεις αντιμετωπίζουν επίσης ανθρωποι οπου σιτίζονται σε αυθονη ποσότητα με γαλακτοκομικά

  • Ανδρέας Ζουρδός Νοέμβριος 10, 2018 σε 2:12 μμ

   Μπορείς να παραθέσεις ένα περιστατικό που ένα παιδί που έτρωγε γαλακτοκομικά ή ζωικά προιόντα εν γένει, έκανε έλλειψη Β12 επειδή έτρωγε γαλακτοκομικά;

   Κοίτα ένα παρόμοιο επιχείρημα με την ίδια λογική αποφυγής της αιτίας με τη δική σου: Άνθρωπος που είναι καπνιστής παθαίνει καρκίνο του πνεύμονα. Πετάγεσαι εσύ και λες “Α, δεν έχει να κάνει με το τσιγάρο, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καρκίνο στο πνεύμονα και δεν είναι καπνιστές”. Το πρόβλημα είναι πως όλοι ξέρουμε πως το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα, όπως και είναι προφανές πως όταν κόβεις από τη διατροφή σου σημαντικές ομάδες τροφίμων και πάθεις αβιταμίνωση, η αιτία είναι ο αποκλεισμός των ομάδων τροφίμων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να Καταρρίψετε τους Διατροφικούς Μύθους που σας Κρατάνε Πίσω?

Και εγώ! Εγγραφείτε τώρα στην πιο αξιόπιστη πλατφόρμα στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της επιστήμης γύρω από το ανθρώπινο σώμα, για να μείνετε ενημερωμένοι.

Εγγραφήκατε Επιτυχώς!