Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Οι χρήστες του Reddit.com αποφάσισαν να κάνουν την δική τους έρευνα, για να δουν αν όντως οι πρωτεΐνες που αγοράζουν έχουν όση δηλώνουν. Εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα και εδώ το σχετικό thread.  Ίσως το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι πως η Myofusion της Gaspari έχει την μισή απ’ ότι δηλώνεται στη συσκευασία. Η Gaspari έβγαλε μία ανακοίνωση απάντηση αλλά προσωπικά δεν με πείθει.

Μέγιστα κudos στον Physicistjedi που μπήκε στον κόπο να κάνει όλες τις χημικές αναλύσεις. Όπως γράφει:

“Here is a billion dollar industry and no qualified third party is doing a comparative analysis and customers don’t seem to care. Can you imagine a world where CPUs and GPUs are not benchmarked? Of course some benchmarking methods are flawed or not suitable for certain products but that is not the point. Somebody should do it and it had to start somewhere. Let’s push places like Cosumer Reports, large fitness websites or magazines to do this properly. I hope my effort can raise enough awareness. That is my only wish. So long.”

Οι εταιρείες συμπληρωμάτων βγάζουν δισεκατομμύρια, και  μπορούν να δηλώνουν ότι θέλουν για ένα προϊόν τους,  χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά. Κάποιες είναι πιο έντιμες προς τον καταναλωτή αλλά σαν γενική εικόνα η βιομηχανία είναι βασισμένη στο “ότι δηλώσεις είσαι”.  Εδώ μπορεί να πει κανείς πως η λύση είναι η κρατική παρέμβαση.

Εγώ πιστεύω το αντίθετο. Το όλο θέμα δείχνει για άλλη μία φορά πόσο χρήσιμο είναι το διαδίκτυο, και πώς μέσα από μικρές κοινότητες και την ενεργή συμμετοχή μπορούμε να προστατευτούμε και να συνεργαστούμε εθελοντικά, χωρίς τον κρατικό εξαναγκασμό, ως άτομα. Οι χρήστες του Reddit σταμάτησαν να περιμένουν το κράτος να κάνει πράγματα που μπορούν να τα κάνουν από μόνοι τους. Κάτι τέτοιο φάνηκε στην πράξη πως είναι απολύτως εφικτό χωρίς την παρούσια κάποιου ελεγκτικού κρατικού φορέα που ενδεχομένως θα χρεώνει υπερβολικά ποσά για να προσφέρει κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από εθελοντική συναλλαγή των ενδιαφερομένων,  με τα πλεονεκτήματα πως 1)ούτε η προσφερόμενη υπηρεσία του ελέγχου δεν υπερχρεώνεται, και 2)πως θα πληρώνουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα των συμπληρώματων, χωρίς να επιβάλλεται και στον υπόλοιπο κόσμο να πληρώνει για αυτήν την υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης

Ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων

Η βιομηχανία της κυτταρίτιδας