Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Τα τελευταία διατροφικά νέα μας λένε πως το κόκκινο κρέας κάνει κακό. Από την άλλη, πάλι πρόσφατα ευρήματα δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα προβλήμα με το κόκκινο κρέας , μόνο με το επεξεργασμένο. Προσωπικά τρώω κόκκινο κρέας  και μου φαίνεται αυτονόητο πως μία συσχέτιση δεν σημαίνει σχέση αιτίας αποτελέσματος.  Αυτή η μεγέθυνση σε ασήμαντα θέματα μπερδεύει αρκετό κόσμο και τον αποπροσανατολίζει από την έννοια του μέτρου.

Πώς μπορεί κανείς να αμυνθεί σε όλα αυτά; Φυσικά με την σάτιρα! Με την σάτιρα μπορείς να πεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα φαινόσουν αγενής.  O Chris Rock, ένας από τους αγαπημένους μου κωμικούς, “παίρνει στο ψιλό” και έξω από τα δόντια όσους φοβούνται το κόκκινο κρέας  αλλά και όσους νηστεύουν. Απευθύνεται σε αμερικάνικό κοινό αλλά αυτά που λέει ταιριάζουν σε όλες τις δυτικές και προηγμένες κοινωνίες.

Αν δεν μπορείτε να προλάβετε τι λέει εδώ μερικές ατάκες του:

  • “Τι εννοείτε το κόκκινο κρέας μπορεί να με σκοτώσει;! Μόνο στην Αμερική λέμε τέτοιες μαλακίες σαν το ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να μας σκοτώσει. Έχουμε υπερβολικό φαγητό στην Αμερική. Υπερβολικό φαγητό!”
  • ” Αν είστε από αυτούς τους λίγους τυχερούς σε αυτήν την γη που μπορούν να φάνε μία μπριζόλα ξεσκίστε την!”
  • “Εχουμε τόσο φαγητό στην Αμερική που είμαστε αλλεργικοί στο φαγητό! Αλλεργικοί στο φαγητό! Οι πεινασμένοι δεν έχουν καμία αλλεργία! Πιστεύετε πως υπάρχει κανείς στην Ρουάντα με καμιά γαμημένη δυσανεξία στην λακτόζη;!”
  • “Αρνούμαι να πιστέψω πως την μέρα της κρίσης η διατροφή μου θα είναι το θέμα. Το τι τρως δεν έχει να κάνει με το ποιος είσαι ούτε στο ελάχιστο. Θεέ μου σκότωσα μερικά παιδιά, αλλά έτρωγα σωστά!”

Αν ήμουν φοβικός απέναντι στο κόκκινο κρέας ή σε οτιδήποτε άλλο θα ήθελα στην παρέα μου κάποιον σαν τον Chris Rock. Μην φοβάστε να κάνετε παρέα με όσους έχουν διαφορετική άποψη από εσάς,  και ειδικά αυτούς που σας λένε και μία κουβέντα παραπάνω για τις απόψεις σας. Οι φόβοι μεγεθύνονται σε παρέες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και καταλήγουμε να φοβόμαστε την ίδια μας την σκιά χωρίς να το καταλάβουμε. Φανταστείτε ένα κόσμο που όλοι συμφωνούσαν σε όλα, χωρίς τύπους σαν τον Chris Rock, που δεν έχουν “άβατα” στην κριτική. Με το να κάνουμε παρέα  όσους μας κάνουν χαβαλέ για τα πράγματα που φοβόμαστε ή που πιστεύουμε, κάνουμε την ζωή μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

Διαβάστε ακόμα

Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος

Το παραμύθι του βασιλικού πολτού