Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Πολλά γυμναστήρια και γυμναστές  δίνουν στα προπονητικά τους προγράμματα διάφορους εντυπωσιακούς τίτλους που παραπέμπουν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην απώλεια λίπους.  Ένας όρος που ακούω συχνά στα γυμναστήρια είναι η περίφημη “ζώνη καύσης λίπους”, δηλαδή ένα εύρος καρδιακών παλμών που εκεί υποτίθεται βρίσκεται η μαγεία στην απώλεια λίπους.

fat zone

LOL!!

Γιατί αυτός ο όρος είναι ανόητος ; Γιατί η απώλεια λίπους πρέπει να μετριέται σε βάθος εβδομάδων, όχι σε μία περίοδο μερικών λεπτών. Το αν χάνετε περισσότερο ή λιγότερο λίπος σε 30 λεπτά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Όπως και να έχει οι άνθρωποι πιστεύουν την πραγματικότητα όταν είναι πιο ευχάριστη από την ψευδαίσθησή τους.

Γιατί όμως το να λέμε πως η γυμναστική κάνει το σώμα μας να καίει λίπος μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνει;

Ο στόχος μίας πολύ πρόσφατης μελέτης ήταν να εξετάσει τον ρόλο που παίζει ο τίτλος που δίνουν οι γυμναστές στα διάφορα προγράμματα άσκησης, και αν ένας πιασάρικος ελπιδοφόρος τίτλος που παραπέμπει σε απώλεια λίπους θα αύξανε την κατανάλωση φαγητού μετά την γυμναστική σε σχέση με ένα χαμηλών τόνων τίτλο π.χ. “προπόνηση αντοχής”.

Τα αποτελέσματα;

Όπως αποδείχτηκε στην πράξη, σε άτομα που έχουν προβλήματα να αλλάξουν διατροφική συμπεριφορά, ο πιασάρικος τίτλος περί απώλειας λίπους τα έκανε να φάνε περισσότερο μετά την γυμναστική σε σχέση με έναν χαμηλό τόνων τίτλο.

Τι μπορείτε να κάνετε στη πράξη βασιζόμενοι στα ευρήματα αυτής της έρευνας;

Μην εντυπωσιάζεστε από πολλά υποσχόμενους τίτλους προγραμμάτων. Δεν υπάρχει ζώνη καύσης λίπους.

  Οι πιο γραμμωμένοι αθλητές και αθλήτριες δουλεύουν σε καρδιακούς παλμούς πολύ ψηλότερα από την υποτιθέμενη ζώνη καύσης λίπους.

Κάποιος να πει στον Cristiano πως πρέπει να ρίξει την ένταση στη προπόνησή του για να μπει στη Ζώνη Καύσης Λίπους.

Κάποιος να πει στον Cristiano πως πρέπει να ρίξει την ένταση στη προπόνησή του για να μπει στη Ζώνη Καύσης Λίπους.

 

Η απώλεια λίπους είναι κυρίως θέμα διατροφής, η γυμναστική είναι καταπληκτική ιδέα, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους αλλά όσο και να γυμνάζεστε η διατροφή σας είναι σημαντικότερη.  Στο γυμναστήριο περνάτε 1-2 ώρες την μέρα, βρίσκεστε εκτός γυμναστηρίου 22-23 ώρες την μέρα, γι’ αυτό και δεν μπορείτε να διορθώσετε μία κακή διατροφή μέσω της άσκησης.