Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Αυτό το θέμα απασχολεί αρκετό κόσμο, και οι απόψεις συνήθως στηρίζονται άλλοτε στην τρομολαγνεία και άλλοτε  στον καλώς εννοούμενο ιατρικό προστατευτισμό. Ενίοτε οι απόψεις στο θέμα αυτό στηρίζονται και σε επιστημονικές αποδείξεις.

Η επικρατέστερη άποψη, μακράν, είναι πως η πρωτεΐνη βλάπτει τα νεφρά.  Αυτό το στερεότυπο αναπαράγεται συχνά και από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς όμως να ορίζουν που ξεκινά η υπερδοσολογία ή  σε ποιους πληθυσμούς αναφέρονται.  Είναι γνωστό ότι σε ασθενείς με  νεφρική ανεπάρκεια υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης αντενδείκνυται.  Αληθεύει κάτι τέτοιο και στους υγιείς;  Δεν υπάρχουν άλλες μεταβλητές που να επηρεάζουν την νεφρική λειτουργία;

Σύμφωνα με την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας από τους Lowery και Devia οι ανησυχίες σχετικά με πρόσληψη πρωτεΐνης σε επίπεδα 1,4-2.0 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους δεν είναι δικαιολογημένες (1) . Οι συγγραφείς της ανασκόπησης αυτής τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο πεδίο αυτό αφού τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ενοχοποίηση της πρωτεΐνης είναι από μη υγιείς πληθυσμούς που δεν ασκούνται. Νομίζω αυτή είναι μια λογική κατεύθυνση, είναι βέβαιο πως πάντα υπάρχει χώρος για προσθήκη στοιχείων σε τέτοια ζητήματα.

Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει είναι ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος  έχει συσχετιστεί με βλάβες στα νεφρά  (2,3 ), όπως και η σωματική απραξία έχει κι αυτή συσχετιστεί με χαμηλή νεφρική λειτουργία ( 4). Το κάπνισμα έχει επίσης αναγνωρισμένη νεφροτοξικότητα , πέρα από την καρκινογόνο δράση του (5 ).

Είναι καιρός να βγάλουμε τις παρωπίδες και να δούμε ότι τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα.Οι παλαιάς κοπής απόψεις  δεν είναι εξ ορισμού λάθος ή σωστές, αλλά πρέπει πάντα να τεκμηριώνονται με στοιχεία και όχι με ένα σχετικό πτυχίο.Και επειδή δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα , αν  ο γιατρός σας έχει διαφορετική άποψη για το θέμα δεν σημαίνει ότι είναι κακός γιατρός στην ειδικότητα του, απλά ενδεχομένως να έχει καιρό να ανατρέξει σε σχετικά επιστημονικά στοιχεία. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει επιτέλους να δούμε ολόκληρο το δάσος και να αφήσουμε το δέντρο: Οτιδήποτε φτάνει στην υπερβολή  μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει βλάβες στην υγεία , είτε μιλάμε για πρωτεΐνη είτε για υδατάνθρακα, είτε για λίπος , είτε για ανθυγιεινές συνήθειες όπως η καθιστική ζωή και το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

Το παραμύθι του βασιλικού πολτού

Πόσο βοηθούν τα πολλά γεύματα;

Βιβλιογραφία

1.Lowery L. and Devia L.(2009).  Dietary protein safety and resistance exercise: what do we really know? Journal of the International Society of Sports Nutrition.6:3doi:10.1186/1550-2783-6-3

2.Iseki K., et al. (2004).Body mass index and the risk of development of end-stage renal disease in a screened cohor. Kidney International.65(5):1870-6.

3.Kurella and Chertow.(2005) .Metabolic syndrome and the risk for chronic kidney disease among non diabetic adults. Journal of the American Society of Nephrology. 16(7):2134-40.

4.Robinson-Cohen C, et al. (2009). Physical activity and rapid decline in kidney function among older adults. Archives of Internal Medicine.169(22):2116-23.

5.Orth SR. (2002). Cigarette smoking: an important renal risk factor – far beyond carcinogenesis.Tobacco Induced Diseases Vol. 1, No. 2: 137–155