Ναι υπάρχουν! Έτσι μας λέει η καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού στην “έγκυρη” Καθημερινή : Όπως χαρακτηριστικά εδώ δηλώνει η καθηγήτρια :

ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ!! ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ

ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ!! ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ

Ξέρετε κάποιο παιδί που να τρώει κρέπα με σοκολάτα για πρωινό;! Εγώ πάντως όχι. Τι πίνει και δεν μας δίνει η καθηγήτρια; Μας ψεκάζουν τελικά; Πού βρίσκονται αυτά τα παιδιά ;!Τι κάνει το ΠΑΣΟΚ και η υποψήφια βουλευτής του στο παρελθόν κυρία Λινού για να σώσει τα ελληνόπουλα από τα πρωινά με τις κρέπες με σοκολάτα.

Κρίμα που δεν εκλέχτηκε, θα είχαμε γλιτώσει.

Κρίμα που δεν εκλέχτηκε, θα είχαμε γλιτώσει.

Όλα εξηγούνται όμως. Η καθηγήτρια είναι επικεφαλής ενός πρωτοποριακού προγράμματος για την διατροφή σας, όπου το κράτος αναλαμβάνει ρόλο Μεγάλου Αδερφού. Αυτή, και άλλοι επιστήμονες αποφάσισαν να δώσουν μαζικές διατροφικές οδηγίες σε έναν πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς να τους έχουν γνωρίσει, ή να τους ρωτήσουν αν θέλουν συμβουλές, αλλά αμείφθηκαν με τα λεφτά τους (βλέπε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση).  Καλά που έχουμε επιστήμονες που δουλεύουν νύχτα μέρα και προφυλάσσουν τα παιδιά από το να τρώνε κρέπα με σοκολάτα για πρωινό.

Τι λέει όμως αυτός ο οδηγός ; (κάντε κλικ εδώ να τον δείτε – αξίζει )

  1. Κατ’ αρχήν αναπαράγει το πιο ψεκασμένο μύθο που κυκλοφορεί περί διατροφής : Πως πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την μέρα. Αυτό δεν έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση.  Σε μία ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας (την οποία μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ)  ο γιατρός του Darmoyth Medical School Heinz Valtin βρήκε πως δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για αυτή την οδηγία, και πως επιπλέον θα έπρεπε να προσμετρούνται στην πρόσληψη υγρών και τα διάφορα αφεψήματα και ροφήματα (π.χ. καφές και τσάι)
  2.  Μας λέει να μειώσουμε το αλάτι.  Καλή συμβουλή για τους υπερτασικούς, αλλά όπως διαβάζω στο εξαιρετικά τεκμηριωμένο  site του καρδιολόγου κου Χρήστου Ντέλλου , στο οποίο ο καρδιολόγος μας δίνει ενδεικτικά τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας : ”  Τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, καρδιακών συμβάντων και εγκεφαλικών επεισοδίων, είχαν τα άτομα με μέτρια κατανάλωση νατρίου (3-6 γραμμάρια). Τα άτομα με μεγάλη κατανάλωση νατρίου (μεγαλύτερη από 7 γραμμάρια ημερησίως) εμφάνισαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου κατά 15%. Το εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης είναι πως τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη νατρίου, (μικρότερη των 3 γραμμαρίων ημερησίως), είχαν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο θανάτου, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων (27%). ” Οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να εξαλείψουμε το αλάτι από τη διατροφή μας.
  3. Το καλό το αφήνω για το τέλος. Οι τιτάνες της επιστήμης που έγραψαν αυτόν τον οδηγό βρήκαν πως για να τρέφεστε σωστά μπορείτε να τρώτε ακόμα και 8 φέτες ψωμί τη μέρα. Όμως προσοχή πρέπει να τρώτε το πολύ  μέχρι 4 αυγά!   Δεν πειράζει που η πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Κόκκινο κρέας; Ούτε λόγος! Μακριά! Το πολύ 1 φορά την εβδομάδα!

dodigoi

 

Αυτά φτάνουν νομίζω. Αν και σκεφτόμουν να μην ψηφίσω στις επόμενες εκλογές, αν η κυρία Λινού ξαναβάλει υποψηφιότητα θα τη ψηφίσω δαγκωτό. Αν δεν με έχει βαρέσει το κρασί.  Για ένα καλύτερο αύριο, που τα παιδιά μας θα είναι μακριά από ναρκωτικά, τσιγάρο,  κρέπες με σοκολάτα για πρωινό, αλλά κυρίως από τα αυγά και τα  μοσχαρίσια μπιφτέκια.

 Διαβάστε επίσης

Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος

Eθισμός στη ζάχαρη και στο fast food: Άλλοθι ή πραγματικότητα;

Οι επιστημονικές αποδείξεις για το υγρό πόσιμο κολλαγόνο