Λεκιθίνη: Είναι ασφαλής;

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο-διατροφολόγο

Η φωσφατιδυλ-χολίνη ή αλλιώς λεκιθίνη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που προωθείται σε φαρμακεία και στα καταστήματα με συμπληρώματα ως η μαγική λύση στην απώλεια λίπους. Αν και στέρεες επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της δεν υπάρχουν χρησιμοποιείται και προτείνεται αδικαιολόγητα από μερικούς φαρμακοποιούς. ‘Ενα σοβαρό περιστατικό Ιδιοπαθούς Αυτοάνοσης Αιμολυτικής Αναιμίας που προκλήθηκε από υπέρ-δοσολογία λεκιθίνης αναφέρθηκε πέρσι από Έλληνες γιατρούς. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο στον ασθενή. Η ασθενής του περιστατικού είχε αυτό-συνταγογραφήσει αυτό το προιόν στον εαυτό της προσδοκώντας ότι έτσι θα έχανε λίπος. Η ασθενής έκανε κάτι πολύ συνηθισμένο για κάποιον που βιάζεται να χάσει λίπος και αύξησε την δόση. Σαν αποτέλεσμα μετά από 10 μέρες παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο με ίκτερο. Για την θεραπεία της χρειάστηκαν άλλες 10 μέρες παραμονής στο νοσοκομείο.
Η δική μου γνώμη: Η ημιμάθεια και η βιασύνη για την απώλεια λίπους είναι κακοί σύμβουλοι και μπορούν να μας οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν στην αυτό-συνταγογράφηση μαγικών χαπιών, ξοδεύουν τεράστια ποσά σε συμπληρώματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ασφάλειας , παίρνουν ελάχιστο “value for money” ενώ με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν συμβουλευτεί έναν ειδικό και να είχαν και τα αποτελέσματα που ήθελαν και την υγεία τους.
Θορυβηθήκατε από αυτό το σίγουρα δυσάρεστο περιστατικό; Αναρωτιέστε γιατί κανένα περιοδικό για fitness δεν το παρουσίασε;  Ίσως να έχει να κάνει με το ότι  “ξινά” ιατρικά περιστατικά είναι ανεπιθύμητα στα μεγάλα περιοδικά και site γιατί οι σπόνσορες αποτελούνται από εταιρίες συμπληρωμάτων. Μάλιστα είναι ο κύριος χρηματοδότης τους, όχι οι πωλήσεις αυτές καθαυτές. Η ποιότητα των επιστημονικών ερευνών στα Μ.Μ.Ε δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα γιατί ο μόνος σκοπός της είναι να παροτρύνει την κατανάλωση, όχι την υγεία, είτε μιλάμε για αλκοόλ, είτε για σοκολάτες, είτε για μέλι υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που χειραγωγούν το περιεχόμενο των “επιστημονικών” άρθρων.

Διαβάστε επίσης

Βάρη και διάδρομος: Ο πόλεμος των κόσμων

Πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά και γυμναστική σε υπέρβαρες γυναίκες

Η επεξεργασία εικόνας στην βιομηχανία του fitness

Βιβλιογραφία

Lentzas, I. et al .(2009).Idiopathic autoimmune hemolytic anemia due to lecithin overdose:a case report. Cases Journal. 2:97.doi:10.1186/1757-1626-2-97

 

 

4 Σχόλια

 1. Αλεξάνδρα Ιούλιος 27, 2010 σε 6:40 μμ

  Δυστυχώς η έλλειψη παιδείας σε θέματα υγείας και άθλησης οδηγούν σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις! Μακάρι να υπήρχαν πολλά παρόμοια blogs με το δικό σου που θα έγραφαν τεκμηριωμένες απόψεις, ώστε να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να αλλάξουν καταστάσεις! Ειλικρινά εύχομαι να το επιτύχεις!

 2. Ανδρέας Ζουρδός Ιούλιος 27, 2010 σε 10:17 μμ

  Αλεξάνδρα συμφωνώ, έχει να κάνει πάρα πολύ με την παιδεία, και κυρίως με αυτό που λέμε επιστημονική νοημοσύνη, ίσως ακούγεται λίγο βαρύς σαν όρος σαν να λέμε πυρηνική φυσική ή κάτι τέτοιο αλλά δεν είναι , είναι απλά η δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε πολύ βασικές επιστημονικές έννοιες. Ο κόσμος μας πατάει πάνω στις κατακτήσεις της επιστήμης και από το σχολείο πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε βασικές έννοιες. Αυτό δεν γίνεται. Επειδή δεν υπάρχει μία βάση επιστημονικής νοημοσύνης στους περισσότερους από εμάς η απάτη και η παραπλάνηση σε τέτοια θέματα ανθεί.

 3. Κωνσταντίνα Ιούλιος 27, 2010 σε 10:34 μμ

  Αρχικά Ανδρέα, καλορίζικο κι από εδώ, μιας και κάνω το πρώτο σχόλιο..Πολύ καλή δουλειά!!
  Τωρά σχετικά με τη λεκιθίνη, δε διαφωνώ ότι η υπερδοσολογιά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα και ούτε μπορούμε να χάσουμε, όπως νομίζουμε συχνά εμείς οι γυναίκες, τα περιττά κιλά 1 μήνα πριν από την παραλία. Ωστόσο πώς μπορούμε να είματε σίγουροι ότι η τελική κατάσταση της κοπέλας οφείλεται αποκλειστικά στην υπεδοσολογία της λεκιθίνης? Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη διατροφή της? Την προπόνησή της? Γιατί αν έτρωγε πχ 2 φύλλα μαρουλιού την ημέρα ή ένα μήλο και χωρίς το συμπλήρωμα, πάλι κάτω θα έπεφτε!

 4. Ανδρέας Ζουρδός Ιούλιος 28, 2010 σε 2:20 πμ

  Κωνσταντίνα σ’ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.
  Όσον αφορά το περιστατικό, η ερώτηση σου είναι εύστοχη, και εγώ αυτό πάνω κάτω σκεφτόμουν πριν δω ολόκληρη την μελέτη. Τι άλλες μεταβλητές επηρέασαν το περιστατικό αυτό. Εδώ πρέπει να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για μία αστοχία στην δίαιτα που απλά οδηγεί σε εξάντληση αλλά σε καταστροφή των ερυθροκυττάρων από τα αντισώματα. Όπως γράφουν οι γιατροί στην μελέτη “Fundamental step to the differential diagnosis of autoimmune hemolytic anemia is the exclusion of the remaining pathological conditions that cause it such as lymphohyperplastic disease, neoplasia, connective tissue disorders, thyroid gland disease, chronic hepatitis, and infections such as Ebstein-Barr Virus (EBV), Cytomegalovirus (CMV), Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Mycoplasma.” Εν ολίγοις κατά τη διαφορική διάγνωση αποκλείστηκαν όλες οι άλλες πιθανές αιτίες , οπότε εδώ φαίνεται ότι οι γιατροί ούτε βιάστηκαν να βγάλουν συμπέρασμα και δεν είχαν κάποια αρνητική προκατάληψη απέναντι στα συμπληρώματα εν γένει που να επηρέασε την κρίση τους.

Ο Σχολιασμός είναι κλειστός.

Θέλετε να Καταρρίψετε τους Διατροφικούς Μύθους που σας Κρατάνε Πίσω?

Και εγώ! Εγγραφείτε τώρα στην πιο αξιόπιστη πλατφόρμα στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της επιστήμης γύρω από το ανθρώπινο σώμα, για να μείνετε ενημερωμένοι.

Εγγραφήκατε Επιτυχώς!