Ομοιοπαθητική: Τι είναι;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση περί του κόστους της δημόσιας υγείας. Στα φαρμακεία, εκτός από φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να βρούμε ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Τι είναι όμως η ομοιοπαθητική; Ο βιολόγος, πρώην καθηγητής της Οξφόρδης, Ρίτσαρντ Ντόκινς, μας εξηγεί:

Αν δεν εμφανίζονται οι υπότιτλοι, πατήστε το κουμπακι τέρμα δεξιά στη μπάρα κάτω από το βίντεο και πάτε στην επιλογή “cc” για να τους ενεργοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης

O βασιλιάς των συμπληρωμάτων

10 Σχόλια

 1. Argyris Biris Μάρτιος 05, 2012 σε 7:54 μμ

  Αγαπητέ Ανδρέα. Όπως έλεγε και ο αγαπημένος μου Carl Sagan “extraordinary claims require extraordinary evidence”.

  Αλλά θα τολμήσω να στείλω και ένα σύνδεσμο για ένα site που παρά την αθυροστομία του έχει πολλά σωστά να πει. Αν θέλεις το κόβεις φυσικά: http://faeenamalaka.blogspot.com/2010/11/blog-post_08.html

  • Ανδρέας Ζουρδός Μάρτιος 05, 2012 σε 9:44 μμ

   O Carl Sagan εγκρίνει Mikeius :)

 2. Argyris Biris Μάρτιος 06, 2012 σε 1:29 πμ

  Αμ τότε, αφού δέχτηκες την (υπέροχη) χοντράδα του Mikeus (που το πνεύμα του Carl τον αποδέχεται ως βεβαιώνεις) παρακαλώ σε και τους αναγνώστες, δείτε αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=HMGIbOGu8q0

  It is just hilarious!

  • Ανδρέας Ζουρδός Μάρτιος 07, 2012 σε 9:20 μμ

   Thanx Αργύρη! Το έχω παραθέσει το βιντέακι κι εδώ

 3. Άγγελος Μάρτιος 06, 2012 σε 10:23 πμ

  και τα επόμενα ερωτήματα είναι γιατί και πως δουλεύει το placebo? μπορεί να μετρηθεί η πίστη? και με πιο “μηχανισμό” λειτουργεί? απλά βάζεις το κατάλληλο software-σύστημα πίστης και το hardware-εγκέφαλος-σώμα ενεργοποιούνται ανάλογα?… τα άρθρα σου πάντα τροφή για σκέψη…ευχαριστώ

 4. Stamthedrum Μάρτιος 06, 2012 σε 1:36 μμ

  Πρώτον (για να διαφημίσω και το blog μας λιγάκι) ρίχτε μια ματιά κι εδώ:

  http://blog-iatrikis.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

  Δεύτερον, σήμερα στο Αρεταίειο νοσοκομείο εξετάζαμε έναν ασθενή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (συγκεκριμένα τη νόσο του Crohn) από 20ετίας. O ασθενής είχε από νωρίς διαγνωστεί, ήξερε τι έχει και έπαιρνε φαρμακολογική θεραπεία.
  Στο ιστορικό του σε κάποια φάση μας ανέφερε μαζική ΥΠΟΤΡΟΠΗ και ΕΞΑΡΣΗ όλων του των συμπτωμάτων. Όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε ότι ήταν την περίοδο που είχε ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τα φάρμακα που του είχε προτείνει ο γαστρεντερολόγος μετά από προτροπή ενός ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΥ, ο οποίος φυσικά του είχε προτείνει άλλα “φάρμακα” και κάποιες αλλαγές στις συνήθειές του όπως το να κόψει τον καφέ….

  Φυσικά ο άνθρωπος, κατάλαβε κάποια στιγμή ότι τα ομοιοπαθητικά “φάρμακα” δεν δούλευαν κι επέστρεψε στα συμβατικά, οπότε και τα συμπτώματα υφέθηκαν πάλι. Τώρα λέει ότι παίρνει και τα ομοιοπαθητικά ως “επικουρικά” μαζί με τα συμβατικά.

  Απλά μια από τις πολλές περιπτώσεις θυμάτων των υπερβολικών ισχυρισμών της ομοιοπαθητικής. Ευτυχώς δεν είχε μόνιμες επιπλοκές από τις εξάρσεις.

 5. kakofonix Μάρτιος 12, 2012 σε 11:41 μμ

  Ανδρέα ενδιαφέρον θέμα όπως και όλα, αλλα δε μπορώ να καταλάβω πως έχει μπεί τόσο βαθυά στο ανθρώπινο μυαλό πως ΟΤΙ υπάρχει πάνω στη φύση είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο. Ότι τα πάντα λύνονται με κάτι “φυτικό”.

  • Ανδρέας Ζουρδός Μάρτιος 13, 2012 σε 10:39 πμ

   Πού είσαι μαν;! Αυτή είναι καλή ερώτηση. Κυρίως έχει να κάνει με θέμα επανάληψης ενός νοήματος. Υπάρχει μία πλυσή εγκεφάλου από τις διαφημίσεις όσον αφορά αυτό το θέμα. Όπου και να κοιτάξεις το φυτικό και το φυσικό είναι εξ ορισμού αβλαβή και οι λύσεις δια πάσαν νόσον. Με άλλα λόγια κάποιος μας σφηνώνει στο μυαλό αυτό το νόημα, δεν προυπάρχει. Αντίστοιχα οτιδήποτε ελληνικής προέλευσης κάνει καλό, ακόμα και αν είναι χαλβάς. Δεν ξέρω αν συμφωνείς πάντως δεν ξέρω πόσο πιο υγιεινός είναι ο χαλβάς από ένα Big Mac. Δεν θα πέταγα την σκούφια μου για κανένα από τα δύο αλλά μάλλον το δεύτερο θα έτρωγα σε ώρα ανάγκης.

   • Άγγελος Μάρτιος 14, 2012 σε 9:10 πμ

    πάντως πολλοί ορκίζονται ότι μια φυτική-ωμή-χορτοφαγική δίαιτα τους μεταμόρφωσε την υγεία προς το καλύτερο….

    http://www.wptv.com/dpp/news/ageless-woman
    είναι 70 και φαινεται 35αρα….
    πρόσεξε τον άνδρα της που τρέφεται με “συμβατική” διατροφή…

   • Ανδρέας Ζουρδός Μάρτιος 14, 2012 σε 10:59 πμ

    ‘Άγγελε
    1)Οι προσωπικές μαρτυρίες δεν αποτελούν αποδείξεις
    2) Αμφιβάλλω ότι η κύρια είναι 70
    3)Αμφιβάλλω ότι όντως ακολουθεί την διατροφή που λέει πως ακολουθεί
    4)Διάβασα προσεχτηκά το ρεπορτάζ και απ’ ότι κατάλαβα πρόκειται για άρθρο διαφήμιση σε βιβλίο της υποτιθέμενης χορτοφάγου 70άρας. Ποιος ξέρει, αν πλήρωνε παραπάνω την “δημοσιογράφο” μπορεί να έλεγε ότι έχει ξεπεράσει τα 100 και με την διατροφή της μπορεί να περπατά πάνω στο νερό :).

Ο Σχολιασμός είναι κλειστός.

Θέλετε να Καταρρίψετε τους Διατροφικούς Μύθους που σας Κρατάνε Πίσω?

Και εγώ! Εγγραφείτε τώρα στην πιο αξιόπιστη πλατφόρμα στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της επιστήμης γύρω από το ανθρώπινο σώμα, για να μείνετε ενημερωμένοι.

Εγγραφήκατε Επιτυχώς!