Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη Applied Journal of Physiology εξέτασε το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο, την στατίνη ονόματι  Atorvastatin ή αλλιώς Lipitor. Το Lipitor είχε πωλήσεις της τάξης των 12,4 δισεκατομμύρια δολλαρίων το 2008 μόνο στις ΗΠΑ. Καθόλου άσχημα για ένα φάρμακο που προσφέρει κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μέσω διατροφής και άσκησης. Οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν ποντίκια για αυτήν την έρευνα.

Απαραίτητη παρένθεση: Αν και αυτό ίσως μειώνει την δύναμη της, έχει σίγουρα μερικά θετικά, αφού οι επιστήμονες είχαν πλήρη έλεγχο της δίαιτας και της φυσικής δραστηριότητας των ποντικιών. Με άλλα λόγια πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν τεράστια διακύμανση σε μία ανθρώπινη μελέτη σε τέτοιου τύπου έρευνες είναι ελεγχόμενα. Σε αντίστοιχες ανθρώπινες μελέτες ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μπορούν να πάνε πολύ στραβά. Κάποιος από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχει πιει αλκοόλ και να το έχει κρύψει από τον ερευνητή, άλλος να έφαγε  λίγο παραπάνω ή πολύ παραπάνω, κάποιος άλλος να έχει καπνίσει λίγο χόρτο, άλλος να μην έχει κοιμηθεί καλά, άλλος να μάλωσε με την γυναίκα του και να είναι στρεσαρισμένος, και όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις άρα και τα συμπεράσματα.

 

Οπότε αυτό που έκαναν οι ερευνητές είναι να δώσουν στα ποντίκια Lipitor και να τα χωρίσουν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη δεν έπαιρνε καμία αγωγή και καθόταν, η δεύτερη καθόταν και έπαιρνε Lipitor , η τρίτη γυμναζόταν και η τέταρτη γυμναζόταν και έπαιρνε Lipitor. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η αγωγή με την στατίνη είχε στο σύνολο της αρνητική επίδραση στην γυμναστική. Τα ποντίκια που πήραν την στατίνη είχαν περισσότερο οξειδωτικό στρες (+226%  διαφορά μεταξύ της ομάδων που γυμνάζονταν), ενδείξεις για μειωμένες προσαρμογές στην ινσουλινοευαισθησία  ενώ η απόδοση τους στην γυμναστική ήταν και αυτή εμφανώς επηρεασμένη αρνητικά. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι στατίνες δεν προωθούν θετικές μεταβολικές προσαρμογές μετά την γυμναστική.Δεδομένου πως η γυμναστική μπορεί να έχει θεραπευτική δράση κατά των καρδιοπαθειών τα νέα αυτά δεδομένα είναι πολύ σημαντικά. Στην ουσία μειώνεται ένας δείκτης κινδύνου όπως η χοληστερίνη αλλά μειώνεται και η ποιότητα ζωής. Η γυμναστική από την άλλη δεν μειώνει την ποιότητα ζωής.

Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο καθηγητής καρδιόλογίας Ευτύχιος Βορίδης όταν είχε ερωτηθεί για την σημασία των τσεκ απ είχε πει παραδοξολογώντας πως “στον γιατρό πρέπει να πηγαίνεις, μόνο με φορείο. Aλλιώς πας και… μπλέκεις. Aν το τσεκ απ ήταν τόσο χρήσιμο, δεν θα πέθαιναν ποτέ οι γιατροί αιφνιδίως. Aλλά πεθαίνουν και αυτοί…  “ Φάρμακα όπως οι στατίνες είναι χρήσιμα, σώζουν ζωές αλλά υπέρσυνταγογραφούνται.   Το πρόβλημα της περιττής συνταγογράφησης δεν εξηγείται  μόνο από τα συμφέροντα των φαρμακευτικών βιομηχανιών αλλά υπάρχει και στο μυαλό των ασθενών, που συχνά ασκούν πίεση για να τους συνταγογραφηθεί κάτι, οτιδήποτε. Η κοινή πεποίθηση πως η χοληστερίνη είναι τοξική ουσία είναι βιαστική αν όχι τελείως αναληθής. Η χοληστερίνη μπορεί να εμπλέκεται σε προβλήματα υγείας αλλά η μείωση της δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός , αλλά το παρελκόμενο ενός δραστήριου τρόπου ζωής.

Διαβάστε επίσης

Βούτυρα κατά της χοληστερίνης: Η αλήθεια πίσω από τις διαφημίσεις

Στατίνες δια πάσαν νόσον και ηλικίαν Από τον καρδιολόγο Χρήστο Ντέλλο

Γιατί η καθιστική ζωή είναι ασθένεια