Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Η γυμναστική, όπως και η διατροφή, είναι ένα θέμα που πολλοί ισχυρίζονται πως είναι ειδικοί αλλά ελάχιστοι έχουν το υπόβαθρο γνώσεων για να μπορούν να κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Έχω την τιμή να φιλοξενώ στο blog μου έναν γυμναστή με εξαιρετικές γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενό του. Ο Γιώργος Γεωργάς είναι από τα άτομα τα οποία εκτιμώ για την ορθολογική τους προσέγγιση σε θέματα άσκησης αλλά και διατροφής.  Αν περιηγηθείτε στο blog του θα καταλάβετε πως πέραν των σπουδών του στο ΤΕΦΑ Αθήνας έχει αφιερώσει πολύ προσωπικό χρόνο στο να εμβαθύνει τις γνώσεις του. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τα εξής:  Έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια ως γυμναστής και υπεύθυνος γυμναστών σε γυμναστήρια. Απο το 2011 εργάζεται στην «Έγερσις» ως υδροθεραπευτής στο κέντρο αποθεραπείας & αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», αντιμετωπίζοντας καθημερινά διαφορετικά περιστατικά με κινητικά προβλήματα. Τον ελεύθερο χρόνο του γυμνάζεται στην ξηρά με την βοήθεια της βαρύτητας και προπονεί μερικούς από τους καλύτερους αθλητές άπνοιας στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Σε αυτή τη συνέντευξη είχα την ευκαιρία να τον ρωτήσω για πολλά πρακτικά ζητήματα, για τα οποία υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση.

Ο Γιώργος επί τω έργω

Ο Γιώργος επί τω έργω

AZ: Βλεπω πολλές φορές βλέπω άτομα να κρατιούνται από τον διάδρομο καθώς περπατάνε. Ποια είναι η άποψή σου για αυτό;

ΓΓ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατιέται κάποιος από τον διάδρομο εφόσον δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ισορροπίας. Σε αντίθετη περίπτωση, το καθιστό ποδήλατο είναι η πιο ασφαλής εναλλακτική επιλογή.

ΑΖ: Πολλοί άνθρωποι που έχουν πόνους στα γόνατα φοβούνται να κάνουν ασκήσεις όπως βαθιά καθίσματα ή ακόμα και να ανέβουν έναν όροφο. Τι θα τους συμβούλευες;

ΓΓ: Ο πόνος στα γόνατα αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες -δικαιολογίες για τον περιορισμό του εύρους – βάθους στα καθίσματα. Λέγοντας βαθιά καθίσματα αναφερόμαστε σε ένα εύρος κίνησης όπου τα μηριαία οστά παύουν να είναι παράλληλα με το έδαφος κατά την ολοκλήρωση της καθόδου. Η αιτία του πόνου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα όσον αφορά το προσδιορισμό του βάθους. Για παράδειγμα, γόνατα που πάσχουν από αρθρίτιδα, χονδρομαλάκυνση ή έχουν υποστεί σοβαρή κάκωση μηνίσκου, υποχρεώνουν περιορισμό του βάθους. Ο ίδιος έχω υποστεί μερική ρήξη μηνίσκου σε μικρή ηλικία. Το γόνατο μου έπαψε να με ενοχλεί όταν άρχισα να κάνω βαθιά καθίσματα και μόνο τότε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα βαθιά καθίσματα προκαλούν πρόωρη φθορά της άρθρωσης του γόνατος και πόνο. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι, η μέγιστη αποδοτικότητα της άσκησης επιτυγχάνεται όταν τα μηριαία οστά (όχι οι οπίσθιοι μηριαίοι) παύουν να είναι παράλληλα με το έδαφος. Ο ακριβής προσδιορισμός της αιτίας του πόνου, η σωστή εκτέλεση της άσκησης, η εκτέλεση βοηθητικών ασκήσεων για βελτίωση της κινητικότητας σε ισχία, αστράγαλους, θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης καθώς και η προοδευτική αύξηση του βάρους ,αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού βάθους με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

freediving

Ο Γιώργος έχει πρακτική εμπειρία από πολλές μορφές άθλησης

AZ: Όταν φτιάχνεις ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα γυμναστικής τι είναι αυτά που λαμβάνεις υπόψιν;

ΓΓ: Ξεκινάω πάντα με μια κινησιολογική αξιολόγηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης τα οποία και καθορίζουν το τι μπορεί και τι πρέπει να περιλαμβάνει το ατομικό πρόγραμμα άσκησης. Με βάση τα αποτελέσματα, τα θέλω του ασκούμενου προσαρμόζονται στα μπορώ. Για παράδειγμα, οι πιέσεις ώμων με μπάρα πίσω από το λαιμό είναι μια πολύ καλή άσκηση για όλες τις δεσμίδες του δελτοειδή. Η εκτέλεση αυτής της άσκησης από ένα αθλούμενο, που εμφανίζει μεγάλη κύφωση στη θωρακική μοίρα, αυξάνει κστά πολύ τη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου πρόσκρουσης.

ΑΖ: Τι ρόλο παίζει στην αποκατάσταση από ένα τραυματισμό η απώλεια λίπους;

 ΓΓ: Εξαρτάται απο το που εντοπίζεται ο τραυματισμός και το πόσο παραπάνω λίπος έχει ο τραυματίας. Για παράδειγμα: Ένας υπέρβαρος ασθενής, σε αρχικό στάδιο χονδροπάθειας στα γόνατα, επισπεύδει μια χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής . Σε γενικά πλαίσια το επίπεδο φυσικής κατάστασης, προ τραυματισμού έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο ρυθμό αποκατάστασης.

ΑΖ: Ποια είναι η άποψή σου για τις προβολές με αλτήρες που εκτελούνται κατά μήκος μίας ευθείας;

ΓΓ: Αυτή η άσκηση αποτελεί συνδυασμό αξονικών και προσθιοπίσθων φορτίων. Δηλαδή το κέντρο βάρους του σώματος μετατοπίζεται κατακόρυφα και πρόσθια. Η έκταση του ισχίου και για την ακρίβεια, η υπερέκταση του ισχίου μοιάζει με την υπερέκταση που παρατηρείτε κατά το γρήγορο τρέξιμο. Οι απαιτήσεις σε ισορροπία είναι αυξημένες σε σχέση με τα καθίσματα. Η άσκηση ενεργοποιεί τους εκτείνοντες του ισχίου και του γόνατος. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αυτή την άσκηση και παραλλαγές της κατά το παρελθόν. Εκτός απο το πολύ έντονο πιάσιμο κυρίως των εκτεινόντων του ισχίου δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποιο ιδιαίτερο όφελος σε δύναμη και υπερτροφία σε σύγκριση με τα βαθιά καθίσματα. Κάποιοι καταξιωμένοι προπονητές στο χώρο της προπόνησης με αντιστάσεις, πιστεύουν ότι η αυτή η άσκηση έχει θετική επίδραση στην ικανότητα δρομικής επιτάχυνσης. Προσωπικά διατηρώ επιφυλάξεις όσον αφορά αυτόν τον ισχυρισμό και δεν συμπεριλαμβάνω αυτή την άσκηση στα ατομικά προγράμματα εκγύμνασης των πελατών μου.

AZ: Πες μου την γνώμη σου για το crossfit.

ΓΓ: Το Crossfit είναι ένα ομαδικό κυκλικό πρόγραμμα άσκησης. Ο κορμός του ασκησιολογίου του περιλαμβάνει ασκήσεις απο την Ολυμπιακή άρση βάρων, το δυναμικό τρίαθλο, την ενόργανη γυμναστική, το στίβο και άλλα αθλήματα. Το ασκησιολόγιο του έχει δυναμική μορφή. Μπορεί να περιλαμβάνει αναρρίχηση σχοινιού, αναποδογυρίσματα ελαστικών απο τραχτέρ ή ακόμα και σφυροκόπημα αυτών με σφυρί. Πρακτικά ο δάσκαλος του Crossfit μπορεί να συμπεριλάβει οποιαδήποτε κίνηση, άσκηση ή δοκιμασία που πιστεύει ότι θα δημιουργήσει συναισθήματα ενθουσιασμού και θα βελτιώσει την σωματική απόδοση του ασκούμενου. Ο στόχος κάθε προπόνησης μεταβάλλεται. Ψάχνοντας, βρήκα οτι μπορεί να είναι: o μέγιστος αριθμός επαναλήψεων, ο μέγιστος αριθμός κύκλων, ο ελάχιστος χρόνος ολοκλήρωσης ή και ένα προσωπικό ρεκόρ στη άρση βαρών. Με λίγα λόγια η «μέθοδος» εκγύμνασης Crossfit αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση όλων των παραμέτρων φυσικής κατάστασης ταυτόχρονα. Η άποψη μου για αυτό το αυθαίρετο συνονθύλευμα ασκήσεων και δοκιμασιών συνοψίζεται στην παρακάτω πρόταση. Για κάθε ένα λόγο που κάποιος, σκέφτεται να συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, υπάρχει και ένας λόγος για να μην συμμετέχει. Η γενική φυσική κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με ασφαλέστερες μεθόδους και δραστηριότητες.

 AZ:Ποια είναι η γνώμη σου για το TRX;

ΓΓ: Πολύ ακριβός ιμάντας, που με δυσκολεύει να να βρώ ένα τρόπο για να κάνει απόσβεση σε περίπτωση που τον αγοράσω. Η επόμενη σκέψη που περνάει από το μυαλό μου διαβάζοντας TRX, είναι ότι δεν πρέπει να απουσιάζει από κανένα κέντρο Crossfit.

 ΑΖ: Πώς κρίνεις τα κλασσικά bodybuilding split που αφιερώνουν μία μέρα την εβδομάδα σε κάθε μυική ομάδα ;

ΓΓ: Δεν θα σου πω ψέματα έχω ακολουθήσει και εγώ κατά το παρελθόν προγράμματα τύπου bodybuilding split. Πλέον δεν μπορώ να βρώ ούτε ένα λόγο για να κάνω ή να προτείνω κάτι τέτοιο, σε κάποιον πελάτη μου. Το ξέρω ότι κάποιοι διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση είναι σχεδόν σίγουροι ότι οι πελάτες μου δεν προέρχονται από το χώρο του drugcore bodybuilding. Προς επιβεβαίωση τους αυτό είναι αλήθεια, αλλά ακόμα και αν δεν ήταν πάλι δεν θα έβρισκα λόγω να προτείνω ένα τέτοιο πρόγραμμα.

AZ: Ποια είναι η γνώμη σου για τις πιέσεις Arnold;

ΓΓ: Αναλύοντας τις κινητικά, οι πιέσεις Arnold παρέχουν επιπλέον χρόνο τάσης κυρίως στην κλειδική, πρόσθια δεσμίδα του δελτοειδούς. Αυτό επιτυγχάνετε μόνο εάν, της οριζόντιας έκτασης και έξω στροφής του βραχιόνιου, προηγηθεί μια κάμψη 1-50 μηρών. Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσο σημαντική συνεισφορά μπορεί να έχει στην ανάπτυξη της πρόσθιας δεσμίδας του δελτοειδούς αυτή η μικρή τροποποίηση σε σχέση με τις κλασικές πιέσεις ώμων. Στην περίπτωση που οι βραχίονες περάσουν σε έξω στροφή και την αφετηριακή θέση απαγωγής χωρίς να έχει προηγηθεί κάμψη τουλάχιστον μερικών μηρών, το τυχόν όφελος παύει να υφίσταται. Ολοκληρώνοντας αυτή την συνέντευξη θα ήθελα να σου εκφράσω την αφάνταστη ευγνωμοσύνη μου, που απέφυγες να με ρωτήσεις την γνώμη μου για το pilates και την zumba.

Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο για την συνέντευξη που μου έδωσε. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα πράγματα από αυτόν επισκεφτείτε το blog του.