Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Οι ιστορίες περί μακροζωίας πάντα πουλάνε.  Το ίδιο έγινε και με το άρθρο που αναρτήθηκε πριν λίγες μέρες στην “έγκυρη” Ελευθεροτυπία αναφέρεται πως: “Ζουν 120 χρόνια, αρρωσταίνουν σπάνια και οι γυναίκες της φυλής στα 40 τους μοιάζουν κοριτσάκια και στα 65 τους κάνουν παιδιά. ”  Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο αναφέρει πως οι Χούνζα είναι σχεδόν χορτοφάγοι. Δεν μένει εκεί  όμως αλλά δείχνοντας δύο ανήλικα παιδιά, μας ενημερώνει πως μπορεί να είναι και άτομα τρίτης ηλικίας,  και πως :

Oι γυναίκες Χούνζα αρχίζουν να γεννάνε στα 65!

 

O Δόκτωρ John Clark τους επισκέφτηκε το 1956 και διαπίστωσε πως είναι ένας πληθυσμός γεμάτος προβλήματα υγείας, που τρώει σπάνια κρέας. Εδώ το βιβλίο που έγραψε. O Clark αναφέρει:

"Κάθε οικογένεια έχει τόσο λίγα ζώα που θα σφάξουν ένα ή δύο το Δεκέμβρη. Ένα πρόβατο θα θρέψ

“Κάθε οικογένεια έχει τόσο λίγα ζώα που θα σφάξουν ένα ή δύο το Δεκέμβρη. Ένα πρόβατο θα θρέψει μία οικογένεια για μία εβδομάδα, οπότε ο μέσος Χούνζα θα φάει κρέας για μία με δύο εδβομάδες το χρόνο. Επειδή οι επισκέπτες έρχονται το καλοκαίρι αυτό εξηγεί το γελοίο παραμύθι πως οι Χούνζα είναι χορτοφάγοι από επιλογή.  Μία από τις ιστορίες είναι αλήθεια, σίγουρα τρώνε ολόκληρο το πρόβατο! Μυαλό, πνεύμονες, καρδιά, στομάχι,  σχεδόν τα πάντα εκτός από τα γεννητικά και το λάρυγγα! Καθαρίζουν το κόκαλο τόσο καλά που θα ντρόπιαζαν ένα σκύλο δυτικής χώρας, ενώ πάντα σπάνε το κόκαλο και τρώνε από μέσα το μεδούλι.”

 

Οι Χούνζα υποσιτίζονται και αρρωσταίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε κρέας. Αν έχετε τη τύχη να έχετε εν ζωή κάποιο συγγενή σας που πέρασε τη Γερμανική κατοχή, ρωτήστε τον πώς ήταν η ζωή του επί Κατοχής. Ρωτήστε τον αν ήταν υγιής που έκανε μήνες να φάει κρέας και αν δεν έτρωγε κρέας από επιλογή του ή επειδή δεν είχε.

Κρατείστε το εξής: Οποιαδήποτε “έγκυρη” πηγή  να σας αποκαλύψει τη αλήθεια που σας κρύβουν τόσο καιρό, θυμηθείτε πως αν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να επαληθεύουν αυτήν, τότε μάλλον είναι ψέμματα.

Αντιμετωπίστε τις πληροφορίες που εκτίθεστε καθημερινά σαν να είναι πρωταπριλιά, γιατί ο αριθμός των ψεμμάτων που ακούτε την πρωταπριλιά δεν είναι πολύ διαφορετικός από τις υπόλοιπες μέρες.

Διαβάστε επίσης

Πόσο βοηθούν τα πολλά γεύματα

Το παραμύθι του βασιλικού πολτού

Γιατί δεν είμαι χορτοφάγος

Ωραία ιστορία παιδιά. Θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα με μερικούς δράκους ή εξωγηίνους.

Ωραία ιστορία παιδιά. Θα ήταν πιο ενδιαφέρουσα με μερικούς δράκους ή εξωγήινους.

 

Κάποια πολύ βασικά πράγματα για τους Χούνζα που πρέπει να ξέρετε:

  • Επειδή είναι στην ουσία νομάδες,  δεν έχουν πιστοποιητικά γεννήσεως και ως εκ τούτου ούτε οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα πόσων χρόνων είναι. Επίσης, δήλωναν ηλικίες που δεν ήταν αντιπροσωπευτικές τόσο της πραγματικής τους αλλά του πόσο ώριμο εκτιμούσαν τον εαυτό τους.
  •  ΔΕΝ ζουν και δεν ζούσαν ποτέ πολλά χρόνια γιατί είναι μακριά από οτιδήποτε θα τους έκανε να ζήσουν πολλά χρόνια. Ίσα ίσα, πολλοί πεθαίνουν νέοι. Σύμφωνα με τον γιατρό Dr John Clark ο οποίες έγραψε τις εμπειρίες του με τους Χούνζα στο βιβλίο του  Lost Kingdom of the Himalayas, οι Χούνζα όχι μόνο δεν είχα καλή υγεία αλλά οι παρακάτω ασθένειες ήταν πολύ συχνές : Δυσεντερία, ελονοσία, πνευμονία, αβιταμινώσεις (μπέρι-μπέρι, σκορβούτο), μολύνσεις, σταφυλόκοκκο, βρογχίτιδα, και διάφορα προβλήματα στα δόντια και στα μάτια. Επειδή ήταν ο μόνος γιατρός στη περιοχή , μέσα σε διάστημα 20 μηνών βοήθησε στο να θεραπευτούν πάνω από 5000 Χούνζα.
  • O Clark αναφέρει πως 1 στα 3 μωρά πέθαινε στη γέννα.
  • Ένα άλλο ψέμα που δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία είναι πως οι Χούνζα τρώνε 2000 θερμίδες.  Τόσες λίγες θερμίδες θα ήταν αδύνατο να συντηρήσουν έναν άνθρωπο σε αυτές τις συνθήκες, όπου υπάρχει συνεχής σωματική εργασία και κρύο.
  • Το επόμενο ψέμα είναι πως οι Χούνζα  μπορεί να ζουν μέσα στην ανέχεια, αλλά είναι χαρούμενοι και ζουν ειρηνικά μέσα στην μικρή τους κολεκτίβα. Ναι, εκεί ο κομμουνισμός δούλεψε!  Ίσως γι’ αυτό το άρθρο ανέβηκε τόσο αβίαστα στην Ελευθεροτυπία. Η’ μήπως όχι; Όπως αναφέρει ο John Clark, η εγκληματικότητα ήταν υψηλή και ο ίδιος είχε πέσει πολλές φορές θύμα κλοπής. Περίεργο, άνθρωποι να ζουν στην ανέχεια και να στρέφονται στις κλοπές. Δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει.
  • Το μόνο που τείνει να αληθεύει στο άρθρο είναι πως  όντως οι Χούνζα δεν τρώνε πολύ κρέας αλλά όχι γιατί είναι χίπστερς. Παραθέτω το απόσπασμα από το βιβλίο του Dr Clark: