Τι δεν έδειξαν οι κάμερες και ποιες ήταν οι εντυπώσεις μου από την εκπομπή για το βιγκανισμό

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Πριν λίγο καιρό φιλοξενήθηκα στη τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Vice για να μιλήσω για το θέμα του βιγκανισμού. Από το 31ο λεπτό και μετά θα με δείτε αλλά νομίζω αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκπομπή.

Στο 6.30 έχουμε κάποια κοπέλα που δε συγκράτησα το όνομά της να γελά με την ερώτηση “πού βρισκεις τη πρωτείνη σου”. Υποστηρίζει πως δε χρειαζόμαστε τόση πρωτείνη και πως δε φαίνεται να έχει κανείς έλλειψη πρωτείνης. Φυσικά και δε φαίνεται να έχει κανείς έλλειψη πρωτείνης πάντα, όπως δε φαίνεται πάντα αν έχεις καρκίνο ή διαβήτη ή άλλες νόσους. Προσωπικά δε ξέρω κανένα να έχει νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το τσιγάρο δε προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά αυτό παθαίνεις όταν βασίζεσαι στο μικροοκοσμό  σου για να εξάγεις συμπεράσματα.

Στη κουβέντα επίσης αναφέρεται πως η βίγκαν διατροφή είναι πιο οικονομική, και νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα. Το πιο οικονομικό μακράν είναι να μη τρως τίποτα.

Επίσης στο 14ο λεπτό, ένας vegan κάνει στην ουσία την παραδοχή πως η τρομοκρατία, γιατί τρομοκρατία είναι όταν σπας και καις μία επιχείρηση, είναι κάτι αποδεκτό, αρκεί να είναι μεγάλο το εργοστάσιο. Εδώ επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως το vegan κίνημα είναι αρκετές φορές ένας προθάλαμος για τη βία, τη τρομοκρατία και για ολοκληρωτικές κοινωνίες. Εκεί που κάποιος vegan κομισάριος θα αποφασίζει για όλους μας εάν έχουμε δικαίωμα να τρώμε κρέας, τυρί, ή να ψαρεύουμε.

Έπειτα, από το 16ο λεπτό, μιλά μία γαστρεντερολόγος, που έχει το ίδιο χρόνο στην εκπομπή με το ζευγάρι των vegan που μίλησε πιο πριν. Είναι η πρώτη με επιστημονικό πτυχίο που παρουσιάζεται στην εκπομπτή.

Θεωρώ ότι η γιατρός τα λέει πάρα πολύ καλά.

“Έχουμε δει παιδιά με έλλειψη Β12 γιατί η μάνα είναι vegan”  αναφέρει.

Αυτό που μου έκανε τη πιο αρνητική εντύπωση είναι πως στο 29ο λεπτό η διατροφολόγος προτείνει να μη πλένουμε καλά τα λαχανικά. Αυτό πραγματικά με άφησε με το στόμα ανοιχτό . Είμαι σίγουρος πως δε διδάχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο από το ίδρυμα που αποφοίτησε. Είμαι σίγουρος πως διδάχτηκε τους κινδύνους από τον ελλειπή καθαρισμό λαχανικών. Αυτό όχι μόνο είναι λάθος, αλλά είναι και μία απίστευτα επικίνδυνη ιδέα, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι η μόνη διατροφολόγος που ξέρω να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Μη πάρετε αυτό το θέμα στα αστεία.

Πλύντε καλά τα λαχανικά σας, δεν μπορείτε να δείτε το τοξόπλασμα, δεν μπορείτε να δείτε την Εσερίχια Κόλι.

Στο διάλογο που είχα με το Γιώργο Κοψιδά, ο οποίος είναι ο ίδιος vegan, και οι ερωτήσεις του ήταν σημαντικές, θα παρατηρήσετε πως δε συνεννοούμαστε σε απλές έννοιες. Για παράδειγμα μου λέει πως δε παίρνει συμπληρωματική Β12 ενώ αργότερα μου λέει πως παίρνει τη Β12 από μαγιά μπύρας που έχει Β12. Το οποίο είναι συμπλήρωμα και πωλείται κανονικά. Αργότερα, όταν δεν μας έπαιρνε η κάμερα, σε δική μου ερώτηση μου είπε πως δεν έχει τσεκάρει τη Β12, ενώ στη κουβέντα μας μου είπε πως όλες οι εξετάσεις του είναι εντάξει. Αυτό νομίζω εγείρει ένα θέμα έλλειψης ειλικρίνειας, το οποίο αν ήθελε να είναι ειλικρινής θα μπορούσε να το προσθέσει σαν δικό του σχόλιο μετά το μοντάζ. Όπως και να έχει εγώ κατέληξα πως εάν παίρνουμε ότι ορισμούς μας συμφέρουν για το τι είναι συμπλήρωμα ή τι είναι εξετάσεις, μπορούμε να καταλήγουμε σε ότι συμπέρασμα μας συμφέρει.

Για το θέμα του αποτυπώματος άνθρακα και του vegan σκύλου δεν θέλω να τοποθετηθώ, γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου και υπάρχουν σίγουρα πιο ειδικοί από εμένα.

Αυτά για την εκπομπή, νομίζω πως αυτά που έχω γράψει και παλιότερα για τη σχέση βιγκανισμού και ακραίων ιδεολογιών επιβεβαιώνονται. Δεν είναι όλοι οι vegan  φυρερίσκοι που θέλουν να επιβάλλουν στους ανθρώπους τι θα τρώνε και τι όχι. Παρ’ όλα αυτά εάν η vegan κοινότητα δεν βγάλει τους εκκολαπτόμενους δικτάτορες , κατά τα άλλα “αναρχικούς” από μέσα της και δε τους καταδικάσει στα social media (που είναι τόσο ενεργή για οτιδήποτε άλλο), τότε απλά τους κλείνει με νόημα το μάτι και τους κάνει πλάτες.   Αυτά, περί βιγκανισμού και ιδεολογιών. Για τη Β12, ή το πλύσιμο λαχανικών θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει πολύ κουβέντα γιατί είναι πράγματα αυτονόητα. Όποιος έχει αποδείξεις πως υπάρχει Β12 φυτικής προέλευσης, ή είναι καλή ιδέα να μη πλένουμε τα λαχανικά, θα φέρει τα πάνω κάτω σε πολλά πεδία και μπορεί να πάρει και βραβείο Nobel.

 

2 Σχόλια

 1. Nikos.ft Ιούνιος 28, 2018 σε 7:56 μμ

  Φυσικά δεν έχουμε πρόβλημα με τις επιλογές που κάνουν στην διατροφή τους, αλλά όλα αυτά τα “ηθικά” επιχειρήματα είναι δαρβινιστικά ευφυολογήματα. Πόσο αστείο είναι το θέμα τους με το γάλα, τα αυγά, το μέλι, το κερί, το δέρμα, το μαλλί κτλ. Είπαν ότι δεν τρώνε εκκρίσεις ζώων… Αναφέρονται έτσι αλαζονικά και καταφρονητικά κυρίως για το γάλα, άσχετα αν εκκρίσεις είναι και τα ούρα! Η κοπριά όμως (δηλαδή τα σκ@τ@) είναι μια πάρα πολύ καλή έκκριση να την τρώνε μαζί με τα άπλυτα λαχανικά. Λες και η κοπριά δεν προέρχεται από τις ίδιες “μισητές” κτηνοτροφικές μονάδες από όπου παράγονται και τα υπόλοιπα προϊόντα! Χώρια τα παθογόνα βακτήρια εντερικής προέλευσης, υπάρχει και η Λιστέρια που παραμονεύει στα άπλυτα λαχανικά.

  Όσον αφορά για τα υποκατάστατα και το κόστος τους, το να τα παρασκευάσει κάποιος μόνος του δεν είναι εύκολο, ούτε θα του βγει φθηνά, και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πετύχει την βιολογική και οργανοληπτική αξία ενός εμπορικού προϊόντος. Το γάλα παστεριώνεται δήθεν στους εκατοντάααααδες βαθμούς και είναι για αυτούς νεκρή τροφή. Ενώ το γάλα σόγιας και τα υπόλοιπα υποκατάστατα γάλακτος δεν παστεριώνονται; Τα όσπρια και τα λαχανικά σας στους πόσους βαθμούς για πόση ώρα τα μαγειρεύεται, άραγε γνωρίζεται; Πόσο δύσκολο είναι να μάθει κάποιος σήμερα την βιολογική αξία των γαλακτοκομικών και ότι η παστερίωση είναι μια ήπια θέρμανση για λίγα δευτερόλεπτα! Αλλά βέβαια ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει χωρίς αντίλογο.

  Πρέπει να πούμε και για την έλλειψη παιδείας που έχουν σε ορισμούς, όπως “πτώμα” αντί της σωστής ορολογίας που είναι το “σφάγιο”. Πτώμα μπορεί να είναι και ένας νεκρός άνθρωπος ή ένα ψόφιο σκυλί, οι γύπες είναι πτωματοφάγα ζώα. Αυτοί δεν βάζουν στο σπίτι τους πτώματα ούτε τα αγγίζουν λένε, μήπως δεν πάνε ούτε σε κηδείες; Σάρκες δεν τρώνε λένε πάλι αλαζονικά. Ούτε εμείς βέβαια τρώμε σάρκες! Σάρκες τρώνε τα αιλουροειδή και τα σκυλόμορφα γιαυτό και λέγονται σαρκοφάγα. Εμείς έχουμε κυνόδοντες είμαστε παμφάγα και τρώμε ζωική πρωτεΐνη (ενίοτε παϊδάκια) με συνοδεία σαλάτας!

  Ναι ο άνθρωπος είναι το μοναδικό θηλαστικό που όταν μεγαλώσει πίνει γάλα, φτιάχνει κρασί, ζυμώνει αλεύρι και ανάβει φωτιά!

  Ο βεγκανισμός είναι ένα είδος αίρεσης με φιλοσοφίες που διαφωνούν στη βάση τους, και αποτελείται από ανθρώπους με επιλεκτικά ασθενική συνείδηση. Ειπώθηκε πάντως πως κάποιοι δεν είναι από ατσάλι αλλά κάνουν μερικές παρεκκλίσεις και μετά επανέρχονται, έτσι οι λόγοι δεν είναι για όλους και τόσο “ηθικοί” ή “φιλοσοφικοί”, αλλά εμπλέκεται και ένα είδος πρωταθλητισμού αφαγίας ή αποχής από συγκεκριμένες τροφές. Όχι, όλα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι είναι καλύτεροι άνθρωποι.

  • Ανδρέας Ζουρδός Ιούλιος 01, 2018 σε 12:10 μμ

   Συμφωνώ με όλα Νίκο. Αν κάποιος παμφάγος έλεγε πως δε πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά θα είχαν εξεγερθεί εναντίον του (και καλά θα έκαναν), αλλά δύο μέτρα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να Καταρρίψετε τους Διατροφικούς Μύθους που σας Κρατάνε Πίσω?

Και εγώ! Εγγραφείτε τώρα στην πιο αξιόπιστη πλατφόρμα στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της επιστήμης γύρω από το ανθρώπινο σώμα, για να μείνετε ενημερωμένοι.

Εγγραφήκατε Επιτυχώς!