Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Πριν λίγο καιρό φιλοξενήθηκα στη τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Vice για να μιλήσω για το θέμα του βιγκανισμού. Από το 31ο λεπτό και μετά θα με δείτε αλλά νομίζω αξίζει να δείτε ολόκληρη την εκπομπή.

Στο 6.30 έχουμε κάποια κοπέλα που δε συγκράτησα το όνομά της να γελά με την ερώτηση “πού βρισκεις τη πρωτείνη σου”. Υποστηρίζει πως δε χρειαζόμαστε τόση πρωτείνη και πως δε φαίνεται να έχει κανείς έλλειψη πρωτείνης. Φυσικά και δε φαίνεται να έχει κανείς έλλειψη πρωτείνης πάντα, όπως δε φαίνεται πάντα αν έχεις καρκίνο ή διαβήτη ή άλλες νόσους. Προσωπικά δε ξέρω κανένα να έχει νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως το τσιγάρο δε προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Αλλά αυτό παθαίνεις όταν βασίζεσαι στο μικροοκοσμό  σου για να εξάγεις συμπεράσματα.

Στη κουβέντα επίσης αναφέρεται πως η βίγκαν διατροφή είναι πιο οικονομική, και νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα. Το πιο οικονομικό μακράν είναι να μη τρως τίποτα.

Επίσης στο 14ο λεπτό, ένας vegan κάνει στην ουσία την παραδοχή πως η τρομοκρατία, γιατί τρομοκρατία είναι όταν σπας και καις μία επιχείρηση, είναι κάτι αποδεκτό, αρκεί να είναι μεγάλο το εργοστάσιο. Εδώ επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως το vegan κίνημα είναι αρκετές φορές ένας προθάλαμος για τη βία, τη τρομοκρατία και για ολοκληρωτικές κοινωνίες. Εκεί που κάποιος vegan κομισάριος θα αποφασίζει για όλους μας εάν έχουμε δικαίωμα να τρώμε κρέας, τυρί, ή να ψαρεύουμε.

Έπειτα, από το 16ο λεπτό, μιλά μία γαστρεντερολόγος, που έχει το ίδιο χρόνο στην εκπομπή με το ζευγάρι των vegan που μίλησε πιο πριν. Είναι η πρώτη με επιστημονικό πτυχίο που παρουσιάζεται στην εκπομπτή.

Θεωρώ ότι η γιατρός τα λέει πάρα πολύ καλά.

“Έχουμε δει παιδιά με έλλειψη Β12 γιατί η μάνα είναι vegan”  αναφέρει.

Αυτό που μου έκανε τη πιο αρνητική εντύπωση είναι πως στο 29ο λεπτό η διατροφολόγος προτείνει να μη πλένουμε καλά τα λαχανικά. Αυτό πραγματικά με άφησε με το στόμα ανοιχτό . Είμαι σίγουρος πως δε διδάχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο από το ίδρυμα που αποφοίτησε. Είμαι σίγουρος πως διδάχτηκε τους κινδύνους από τον ελλειπή καθαρισμό λαχανικών. Αυτό όχι μόνο είναι λάθος, αλλά είναι και μία απίστευτα επικίνδυνη ιδέα, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ τροφικές δηλητηριάσεις. Είναι η μόνη διατροφολόγος που ξέρω να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Μη πάρετε αυτό το θέμα στα αστεία.

Πλύντε καλά τα λαχανικά σας, δεν μπορείτε να δείτε το τοξόπλασμα, δεν μπορείτε να δείτε την Εσερίχια Κόλι.

Στο διάλογο που είχα με το Γιώργο Κοψιδά, ο οποίος είναι ο ίδιος vegan, και οι ερωτήσεις του ήταν σημαντικές, θα παρατηρήσετε πως δε συνεννοούμαστε σε απλές έννοιες. Για παράδειγμα μου λέει πως δε παίρνει συμπληρωματική Β12 ενώ αργότερα μου λέει πως παίρνει τη Β12 από μαγιά μπύρας που έχει Β12. Το οποίο είναι συμπλήρωμα και πωλείται κανονικά. Αργότερα, όταν δεν μας έπαιρνε η κάμερα, σε δική μου ερώτηση μου είπε πως δεν έχει τσεκάρει τη Β12, ενώ στη κουβέντα μας μου είπε πως όλες οι εξετάσεις του είναι εντάξει. Αυτό νομίζω εγείρει ένα θέμα έλλειψης ειλικρίνειας, το οποίο αν ήθελε να είναι ειλικρινής θα μπορούσε να το προσθέσει σαν δικό του σχόλιο μετά το μοντάζ. Όπως και να έχει εγώ κατέληξα πως εάν παίρνουμε ότι ορισμούς μας συμφέρουν για το τι είναι συμπλήρωμα ή τι είναι εξετάσεις, μπορούμε να καταλήγουμε σε ότι συμπέρασμα μας συμφέρει.

Για το θέμα του αποτυπώματος άνθρακα και του vegan σκύλου δεν θέλω να τοποθετηθώ, γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου και υπάρχουν σίγουρα πιο ειδικοί από εμένα.

Αυτά για την εκπομπή, νομίζω πως αυτά που έχω γράψει και παλιότερα για τη σχέση βιγκανισμού και ακραίων ιδεολογιών επιβεβαιώνονται. Δεν είναι όλοι οι vegan  φυρερίσκοι που θέλουν να επιβάλλουν στους ανθρώπους τι θα τρώνε και τι όχι. Παρ’ όλα αυτά εάν η vegan κοινότητα δεν βγάλει τους εκκολαπτόμενους δικτάτορες , κατά τα άλλα “αναρχικούς” από μέσα της και δε τους καταδικάσει στα social media (που είναι τόσο ενεργή για οτιδήποτε άλλο), τότε απλά τους κλείνει με νόημα το μάτι και τους κάνει πλάτες.   Αυτά, περί βιγκανισμού και ιδεολογιών. Για τη Β12, ή το πλύσιμο λαχανικών θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνει πολύ κουβέντα γιατί είναι πράγματα αυτονόητα. Όποιος έχει αποδείξεις πως υπάρχει Β12 φυτικής προέλευσης, ή είναι καλή ιδέα να μη πλένουμε τα λαχανικά, θα φέρει τα πάνω κάτω σε πολλά πεδία και μπορεί να πάρει και βραβείο Nobel.