Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Το στρες δεν είναι μία μεταφυσική έννοια, και σε επιστημονικά πλαίσια δεν είναι μία έννοια με απαραίτητα κακή απόχρωση. Στρες με απλά λόγια σημαίνει να ανεβαίνουν οι σφυγμοί μας.

Όμως όταν εκνευρίζεστε για ανοησίες, όπως για το αν ο πάγκος που θέλετε να γυμναστείτε είναι πιασμένος, για το πού θα παρκάρετε κτλ κτλ, τότε ανεβαίνει μία ορμονούλα που σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις κάνει καλό αλλά όταν εκκρίνεται χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη δημιουργεί προβλήματα υγείας όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου, υπέρταση, και μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η λύση σε αυτό είναι να πάρετε τη προπόνησή σας πιο χαλαρά -εκτός αν είστε Ολυμπιονίκες ή επαγγελματίες αθλητές , ή/και να πάτε στο γυμναστήριο ώρες που η κίνηση είναι πιο χαλαρή. Παρακάτω είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τον αγαπημένο μου βιολόγο Robert Sapolsky για τις επιδράσεις του στρες και πιο κάτω από αυτό ένα πολύ χρήσιμο βιντεάκι από τον γιατρό Mike Evans για το τι μπορείτε να κάνετε για το στρες.

Μη προσπαθείτε να λύνετε όλα σας τα προβλήματα με συμπληρώματα ή με 1 ποτήρι κρασί  ή με ένα τσιγάρο. Αυτοί είναι συνηθισμένοι μηχανισμοί που δίνουν μία ψευδαίσθηση πως διαχειριζόμαστε το στρες. Οποιαδήποτε διατροφή και να κάνετε αν αγχώνεστε για ανοησίες θα προκαλείτε προβλήματα στον οργανισμό σας.

 

Προτεινόμενα βιβλία: Why Zebras Don’t Get Ulcers του Robert Sapolsky