Η εξέταση ανοχής γλυκόζης είναι μία δοκιμασία που γίνεται για να διαπιστωθεί αν μία έγκυος έχει φυσιολογικό σάκχαρο και αν διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη κύησης.  Η δοκιμασία είναι λίγο αδόκιμη, με την έννοια πως η ποσότητα της γλυκόζης που χορηγείται είναι τεράστια. Αυτό σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα έχει αποδειχτεί πως δημιουργεί ψευδείς θετικές διαγνώσεις για διαβήτη κύησης, με αποτέλεσμα την  ανησυχία αλλά και την αδικαιολόγητη (εν τέλει) χορήγηση φαρμάκων όπως η μετφορμίνη και η ινσουλίνη. Ειδικά η  ινσουλίνη είναι ένα φάρμακο που αν χορηγηθεί χωρίς να υπάρχει λόγος μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.

Ο λόγος είναι γιατί τα 75 ολόκληρα γραμμάρια γλυκόζης είναι μία ποσότητα που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί ως οργανισμός. Το σώμα μας δεν είναι σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται 75 ολόκληρα γραμμάρια γλυκόζης. Ακόμα περισσότερο μία γυναίκα που συνήθως είναι πιο μικρόσωμη από έναν άντρα, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να φτάνει σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο αίμα της, ειδικά αν έχει σχετικά μικρό βάρος. Πολλές μικρόσωμες έγκυες δεν ξεπερνούν τα 60-65 κιλά ακόμα και τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης.  Οπότε μπορεί μία έγκυος να πρόσεχε το βάρος της αλλά το σώμα της να μην μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη ποσότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει τελευταία είναι η τελείως λάθος προσέγγιση από μερίδα γυναικολόγων να ωθούν τις έγκυες να τρώνε γλυκά και γενικότερα βαριά σε υδατάνθρακες διατροφή τις μέρες πριν την εξέταση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται κάτι τέτοιο. Τέτοια οδηγία σίγουρα βλάπτει και την έγκυο και πολύ περισσότερο το έμβρυο. Η υψηλή γλυκόζη του αίματος μπορεί να έχει τοξική δράση και στους δύο.

Συμπερασματικά, αν περιμένετε παιδί και θέλετε να κάνετε τεστ ανοχής γλυκόζης ακολουθείστε μία κανονική διατροφή, φάτε και υδατάνθρακες, αλλά σε καμία περίπτωση μη πιεστείτε να φάτε παραπάνω απ’ ότι συνηθίζετε.  Είναι πολύ πιο πιθανό να διαπιστώσετε κάποιο πραγματικό πρόβλημα κατά αυτόν τον τρόπο, παρά να κάνετε μία κακή διατροφή επίτηδες που θα οδηγήσει σε ένα ψευδές  θετικό αποτέλεσμα που θα σας βάλει σε ανησυχία χωρίς λόγο. Ακόμα και να έχετε ένα αποτέλεσμα που να είναι έξω από τα όρια, παρακολουθήστε τα μεταγευματικά σας σάκχαρα, που είναι πιο ρεαλιστικά ως στο πώς διαχειρίζεστε τους υδατάνθρακες από ένα γεύμα.