Το βραχιόλι που δίνει ισορρόπια.Μύθος ή πραγματικότητα;

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Ο κατάλογος των προϊόντων που εμπορεύονται αέρα κοπανιστό και υπόσχονται τα πιο εξωφρενικά πράγματα μεγαλώνει διαρκώς στον τομέα της υγείας.  Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό.  Μία τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες στην Αυστραλία.  Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (αντίστοιχο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή) διέταξε την εταιρία Power Balance να σταματήσει τους  παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τα βραχιόλια τα οποία πουλά και τα οποία συνήθως απευθύνονταν σε άτομα κοντά στο χώρο του αθλητισμού.

Τα βραχιόλια αυτά έχουν γίνει αρκετά διάσημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγός εταιρία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων,  πώς:

“Στην διαφήμιση των Power Balance βραχιολιών ισχυριζόμασταν πως βελτιώνουν την δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία.

Παραδεχόμαστε πως δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς μας και πως δημιουργήσαμε μία παραπλανητική διαφήμιση παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Αν νιώθετε ότι έχετε παραπλανηθεί από τις διαφημίσεις μας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη και να προσφέρουμε πλήρη αποζημίωση.

Για να πάρετε μία πλήρη αποζημίωση παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας www.powerbalance.com.au ή καλέστε μας στο 1800 733 436 .

Σαν αποτέλεσμα των παραπλανητικών διαφημίσεων η Power Balance εξαναγκάστηκε να κάνει τις εξής κινήσεις στην αγορά της Αυστραλίας.

 • Αφαίρεση των παραπλανητικών ισχυρισμών στον ιστότοπο και στα προϊόντα της.
 • Να δημοσιεύσει την ομολογία πως διατύπωσε αναπόδεικτους ισχυρισμούς.
 • Να αποζημιώσει όσους πελάτες της το επιθυμούν.

Να  αφαιρέσει την φράση “Τεχνολογία Επιδόσεων” από τα προϊόντα της.

Το κομποσκοίνι του fitness είχε άδοξο τέλος.   Τώρα που η απάτη αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία, μένει να  δούμε πότε οι Έλληνες καταναλωτές θα προστατευτούν από παρόμοια φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης

Ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων

Το παραμύθι του βασιλικού πολτού

Ομοιοπαθητικά σκευάσματα ή ομοιοπαθητικά φάρμακα;

By |2016-10-14T11:46:11+00:00Ιανουάριος 2nd, 2011|Categories: Παραπληροφόρηση|Tags: , , |9 Σχόλια

9 Σχόλια

 1. dionisos Ιανουάριος 09, 2011 σε 12:20 πμ

  Όπως λέει και ένα τραγούδι “… λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα”. Θυμώνω όχι με αυτούς που εξαπατούν αλλά με τα θύματα που εξαπατήθηκαν ψάχνοντας το γρήγορο, το εύκολο, το χωρίς κόπο. Ειλικρινά δεν τους λυπάμαι καθόλου!

 2. Ανδρέας Ζουρδός Ιανουάριος 09, 2011 σε 10:51 πμ

  :) Εντάξει αυτή είναι μία πλευρά του να βλέπεις τα πράγματα. Από την άλλη γνωρίζω την περίπτωση μίας γυναίκας που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και αγόρασε αυτό το βραχιόλι.Νομίζω όλοι αναζητούμε λύσεις από την τεχνολογική πρόοδο , δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα κατακριτέο αυτό, πηγαίνουμε με το αμάξι στην δουλειά , έχουμε ηλεκτρισμό, ψυγείο, φούρνο, κινητό τηλέφωνο. Όλα αυτά όμως έχουν ένα value for money. Αυτά τα βραχιόλια όμως τι προσφέρουν εκτός από το να αδειάζουν την τσέπη μας;

 3. dionisos Ιανουάριος 09, 2011 σε 10:01 μμ

  Πιστεύω καταλαβαίνεις σε ποια “θύματα” αναφέρομαι! Κάποιος που πάσχει από ανίατη ασθένεια μπορεί να αντλεί δύναμη και αισιοδοξία από την πίστη του σε κάποια υπερφυσική δύναμη ή από το “δηλητήριο” του γαλάζιου σκορπιού ή από κάποιο βραχιόλι ακόμα. Φυσικά και δεν είναι κατακριτέο. Η νομοθεσία πρέπει να μας προστατεύει από τσαρλατάνους που εμπορεύονται την ανάγκη και τον πόνο συνανθρώπων μας!

  • Ανδρέας Ζουρδός Ιανουάριος 14, 2011 σε 8:35 μμ

   Χωρίς σχόλια
   null

   • Manos Ιανουάριος 16, 2011 σε 8:34 πμ

    Εγώ φίλοι είμαι κάποιος που το αγόρασα και το φοράω… ΄Οταν το αγόρασα είχα ήδη διαβάσει όλα τα άρθρα για απάτη είχα παρακολουθήσει όλα τα ενάντια videos στο youtube, κλπ, κλπ. Παρόλα αυτά το πήρα…
    Και ξέρετε…? Δεν ξέρω αν δουλεύει ή όχι, αλλά δεν αισθάνομαι και αδικημένος. Απλά δοκιμάζω και κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να βελτιώσω τη ζωή μου και ίσως τα συμπτώματα από αυτό που πάσχω…

    Εσείς δεν πληρώσατε ποτέ λογαριασμό σε ψαροταβέρνα (δοκιμάζοντας ίσως) και είπατε μετά ότι εδώ δεν ξανάρχομαι ποτέ…?

    Για όλα τα άλλα που λέτε για νομοθεσία κλπ, συμφωνώ απόλυτα… :-)

  • zeng26 Δεκέμβριος 22, 2011 σε 9:56 μμ

   Η νομοθεσία μάς προστατεύει, αλλά για να κινηθεί η διαδικασία χρειάζονται άνθρωποι, καταγγελίες, μυνήσεις, εισαγγελείς με εγρήγορση και όρεξη, δικαστήρια που να απονέμουν δικαιοσύνη γρήγορα, δικηγόροι που να βοηθούν κλπ.
   Χρειάζεται δηλαδή μια άλλη κοινωνία…
   Χρειάζεται να γίνουμε πολίτες αντί τηλεθεατές.

 4. Ι. Κερκινές Ιανουάριος 16, 2011 σε 9:17 μμ

  Το περιστατικό αρκετών γνωστών προσωπικοτήτων που φορούν το βραχιόλι αυτό (με αποκορύφωμα την από πάνω φωτογραφία!!!) μου θυμίζει έναν διάλογο ο οποίος υποτίθεται ότι έχει γίνει μεταξύ δύο κορυφαίων φυσικών (ή μεταξύ φοιτητή και καθηγητή Φυσικής) του προηγούμενου αιώνα. Την έχω ακούσει την ιστορία με τον Heisenberg (ή τον Bohr), και τον Rutherford, αλλά μπορεί να ήταν άλλα τα πρόσωπα (αν ήταν):

  Επισκέπτεται ο φοιτητής τον καθηγητή Niels Bohr και βλέπει ένα πέταλο κρεμασμένο στον τοίχο του εργαστηρίου του. Ρωτάει λοιπόν τον Bohr: “Γιατί έχετε αυτό το πέταλο στον τοίχο;” “Διότι φέρνει καλή τύχη”, απαντάει ο Bohr. “Μα” του λέει ο φοιτητής, “εσείς είστε Καθηγητής Φυσικής, δεν θα έπρεπε να πιστεύετε σε τέτοια πράγματα”. Και ο Bohr απαντάει: “ναι, δεν πιστεύω, αλλά λένε ότι φέρνει καλή τύχη ακόμα και αν δεν πιστεύεις”.

  • Ανδρέας Ζουρδός Ιανουάριος 17, 2011 σε 8:59 πμ

   :) Ωραίο ιστορία Γιάννη. Γενικά , η όλη προώθηση του βραχιολιού ποντάρει στο ότι δεν έγινε και κάτι αν εξαπατηθούμε. Μπορεί να μην έρθει το τέλος του κόσμου αλλά αν κάτσει κανείς να υπολογίσει πόσες φορές μπορεί να εξαπατηθεί από τσαρλατάνους, πόσο χρόνο και ελπίδα μπορεί να χαραμίσει και πόσα χρήματα μπορεί να χάσει τότε μπορεί να αλλάξει αντιμετώπιση.

   • Ανδρέας Ζουρδός Απρίλιος 27, 2011 σε 6:18 πμ

    Ο κόσμος έχει βουήξει για την απάτη, έκανα ένα μικρό edit και ενσωμάτωσα ένα σχετικό βίντεο.
    Kαι κάποιοι ιατροί έχουν αφιερώσει άρθρα σε αυτό το θέμα, η χειρούργος Harriet Hall (παλιότερα είχε ασχοληθεί και με την απάτη της διατροφογενετικής)

    http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=7717

    Του νευρολόγου Steven Novella

    http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=2215

Ο Σχολιασμός είναι κλειστός.

Θέλετε να Καταρρίψετε τους Διατροφικούς Μύθους που σας Κρατάνε Πίσω?

Και εγώ! Εγγραφείτε τώρα στην πιο αξιόπιστη πλατφόρμα στον χώρο της διατροφής, της γυμναστικής και της επιστήμης γύρω από το ανθρώπινο σώμα, για να μείνετε ενημερωμένοι.

Εγγραφήκατε Επιτυχώς!