Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για την “θετική ενέργεια”. Όλοι ακούμε ή αναφέρουμε αυτόν τον όρο αλλά δεν ξέρουμε από πού πηγάζει και τι σημαίνει. Ενέργεια στην επιστήμη της Φυσικής είναι ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να αποδοθεί σε ένα αντικείμενο ή σε  ένα σύστημα από αντικείμενα. Η ενέργεια έχει διάφορες μορφές: Δυναμική, κινητική, θερμική  ηλεκτρομαγνητική, χημική (αυτή υπάρχει στα λίπη, τους υδατάνθρακες , και τις πρωτεΐνες των τροφίμων) και φωτεινή ενέργεια. Η ενέργεια μετριέται σε Kcal ή Joule, στα τρόφιμα συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο θερμίδες για τις kcal.

Ένας πολύ κλασσικός και αποτελεσματικός τρόπος marketing διάσημων προγραμμάτων γυμναστικής είναι ότι μας χαρίζουν “θετική ενέργεια”. Εξίσου πιασάρικος τρόπος marketing των διαφόρων μορφών yoga είναι η “αναπλήρωση χαμένης ενέργειας”. Παράλληλα ενστερνίζονται κομπογιαννίτικες απόψεις που είναι δυνητικά επικίνδυνες  βγαλμένες  από την εποχή των χίπηδων, όπως αυτή της αποτοξίνωσης – αγγλιστί Detox. Πραγματικά αμφιβάλω αν όσοι εμπορεύονται αυτά τα προγράμματα τα κάνουν οι ίδιοι στην ζωή τους. Προσωπικά δεν γνωρίζω κανέναν που να πέτυχε να χάσει βάρος με αυτές τις μεθόδους.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάτι μυστικό σε όλα αυτά, αν  θέλετε να βρεθείτε σε μία  κατάσταση θετικής ενέργειας πρέπει να δημιουργήσετε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο , εν ολίγοις να φάτε παραπάνω απ’ ότι καίτε.  Θέλετε θετική ενέργεια; Μία πίτσα αρκεί να σας δώσει όση θετική ενέργεια χρειάζεστε και θα αναπληρώσετε την ενέργεια σας και με το παραπάνω! Εν αντιθέσει με το τι υποστηρίζει το marketing της γιόγκα ή άλλων πιασάρικων μορφών γυμναστικής οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής και γενικότερα σωματικής κίνησης χρειάζεται δαπάνη ενέργειας , εν ολίγοις 1 ώρα άσκησης μας αφαιρεί ενέργεια – όπως ένα αυτοκίνητο καταναλώνει καύσιμο-χημική ενέργεια, έτσι και εμείς. Άρα δεν λαμβάνουμε ενέργεια όταν γυμναζόμαστε αλλά δαπανούμε. Η ασυναρτησία της “θετικής ενέργειας” στα προγράμματα γυμναστικής έχει μπλεχτεί με ερμηνείες που προέρχονται από θρησκείες άλλων λαών αλλά  και από τη κουλτούρα των χίπηδων, όχι από την επιστήμη. Ίσως τα επιστημονικά νέα για το τι σημαίνει ενέργεια, και πως η γυμναστική θέλει δαπάνη ενέργειας  να μην έχουν φτάσει ακόμα σε όσους εμπορεύονται την yoga και παρόμοιες φιλοσοφίες. Αν έχεις αρκετό θράσος, ημιμάθεια και πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε  ακόμα και η έννοια της ενέργειας διαστρεβλώνεται και έρχεται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Η διαφορετικότητα στην θρησκεία και στην  αντίληψη ζωής δεν είναι κάτι κατακριτέο, η ένσταση μου είναι πόσο αποτελεσματικό να λαμβάνουμε προπονητικές ή διατροφικές συμβουλές από χίπηδες που δεν καταλαβαίνουν βασικές επιστημονικές έννοιες; Στην εποχή της επιστήμης το συμπέρασμα προκύπτει από μόνο του.