Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Οι διαφημίσεις αποτελούν τεράστια δύναμη επιρροής στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Μέσα από τις διαφημίσεις δημιουργούνται δόγματα που είναι δύσκολο να αιτιολογηθούν με σοβαρά επιχειρήματα. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη διαφήμιση γνωστής μαργαρίνης που περιέχει φυτοστερόλες.

Ένας κύριος γύρω στα 50 αλείφει μία φέτα λευκό ψωμί με βούτυρο,  ενώ βρίσκεται σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.  Λέει πως τώρα που μπήκε στα 50 πρέπει να προσέχει τη διατροφή του. Φανταστείτε να μη την πρόσεχε. Μερικές σκέψεις έρχονται αμέσως στο μυαλό μου: Αυτό που συμβαίνει με τον πανικό για την χοληστερίνη προσεγγίζει την παράνοια. Από πότε το διατροφικό μας πρόβλημα έγινε ότι δεν τρώμε ψωμί με βούτυρο; Αυτό ίσως είναι καλή ιδέα για ένα παιδί στην Αφρική, ή να ήταν καλό επί κατοχής, όμως για καλά σιτισμένους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή συνήθως αυτό δεν είναι καλή ιδέα.

Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα. Η χοληστερίνη δεν είναι τοξική ουσία.

cholesterol-longevity

‘Οσο πιο ψηλά η χοληστερίνη, τόσο πιο μακρόβιοι είναι οι λαοί. Ίσως σας κάνει εντύπωση αλλά οι Κρητικοί της δεκαετίας του 60 είχαν ολική χοληστερίνη πάνω από το σημερινό όριο των 200, για την ακρίβεια 206.

Το κύριο διατροφικό πρόβλημα πολλών ανθρώπων είναι η παχυσαρκία, δηλαδή οι υπερβολικές θερμίδες. Πέραν από το τι υποστηρίζουν οι διαφημίσεις είναι καλό να δούμε τι λένε οι αποδείξεις: Μία πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά τις φυτοστερόλες  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι φυτοστερόλες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία (1). Μείωση της χοληστερίνης δεν συνεπάγεται καλή υγεία (διαβάστε για το σύνδρομο Smith – Lemli – Opitz)  ‘Ένα  επίσης πολύ σημαντικό εύρημα σε μελέτη με τρωκτικά η οποία συνέκρινε δίαιτα άνευ φυτoστερόλων και δίαιτα με φυτοστερόλες, έδειξε ότι οι φυτοστερόλες είχαν αρνητικές συνέπειες σε κρίσιμους δείκτες αγγειακής υγείας και τα ζώα που τις λάμβαναν ήταν πιο επιρρεπή σε εγκεφαλικό επεισόδιο (2). Όσον αφορά το λευκό ψωμί, που αποτελεί το μεταφορικό μέσο των φυτοστερόλων στην εν λόγω διαφήμιση, πρόκειται για μία τροφή που προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης , η οποία αυξάνει την σύνθεση χοληστερόλης,  αυξάνει την σύνθεση των τριγλυκεριδίων ενώ  αναστέλλει την αποδομή τους (3)  Λέτε οι διαφημίσεις προϊόντων διατροφής να μην αποτελούν αξιόπιστες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης ;

Διαβάστε επίσης

Βάρη και διάδρομος: Ο πόλεμος των κόσμων

Βιβλιογραφία

Weingartner, O., et al.(2009).Controversial role of plant sterol esters in the
management of hypercholesterolaemia. European Heart Journal 30, 404–409 doi:10.1093/eurheartj/ehn580

Weingartner, O., et al.(2008).  Vascular effects of diet supplementation with plant sterols. Journal Of the American College of Cardiology. 22;51(16):1553-61.

Holt, R.  and Hanley, N.(2007). Essential Endocrinology and Diabetes.