Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Pediatric Emergency Care ένα παιδί 2 ετών παρουσιάστηκε στα επείγοντα του παιδιατρικού τμήματος Αμερικάνικου νοσοκομείου με παράλυση στα κάτω άκρα.  Ναι, εν έτει 2018, στην Αμερική, παιδιά μένουν παράλυτα λόγω υποσιτισμού.

Το παιδί βρέθηκε με χαμηλό ασβέστιο στο αίμα του (πολύ αναμενόμενο αφού δεν έτρωγε γαλακτοκομικά).  Οι γιατροί του του χορήγησαν ασβέστιο και το παιδί έγινε καλά.

Για όσους βίγκαν ή απολογητές παμφάγους πουν πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, και πως τόσα παμφάγα παιδιά έχουν πρόβλημα υγείας, καλό είναι να ξέρουμε το εξής:

  • Δε πρόκειται για ένα περιστατικό, είναι ένα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν με παιδιά βίγκαν.
  • Για κάθε ένα περιστατικό που αναφέρεται στη βιβλιογραφία είναι σίγουρο πως υπάρχουν κι άλλα που δεν αναφέρονται. Η αναφορά τέτοιων περιστατικών είναι μία μορφή χόμπι για τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να γράφουν και να στέλνουν αναφορά σε επιστημονικά περιοδικά. Κάποιοι το κάνουν,  οι περισσότεροι απλά θεραπεύουν τον ασθενή και δε προχωρούν παραπέρα. Ρωτήστε οποιοδήποτε γιατρό, θα έχει σίγουρα να σας πει μία ή περισσότερες ιστορίες περιστατικών που είχε, τις οποίες δεν τις δημοσίευσε πουθενά.
  • Ναι υπάρχουν παιδιά που είναι παμφάγα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με το βάρος τους. Προφανώς αυτό δεν οφείλεται ούτε στα πολλά αυγά, ούτε στο πολύ κοτόπουλο και στο πολύ γιαούρτι.