Από τον Ανδρέα Ζουρδό

Μόλις πριν 3 μέρες δημοσιεύτηκε στην ιδιαίτερα έγκυρη Ευρωπαική Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής μία έρευνα που εξέτασε την συσχέτιση του αλκοόλ με την στένωση της έσω καρωτίδας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο, η  στένωση της έσω καρωτίδας οφείλεται στην εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας και μπορεί να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στο αλκοόλ έχω αναφερθεί ξανά εδώ

Αυτή η μελέτη  εξέτασε αν υπάρχει συσχέτιση του αλκοόλ και της στένωσης της έσω καρωτίδας . Κάτι έξυπνο που έκαναν οι ερευνητές είναι ότι έλαβαν υπόψιν τους τις μεταβλητές που ενδεχομένως να συνείσφεραν στην στένωση της έσω καρωτίδας όπως το βάρος, η διατροφή, ηλικία και σωματική άσκηση και κατόπιν ρύθμισαν το στατιστικό σκέλος της μελέτης ώστε να μην επηρεαστεί το συμπέρασμα τους από αυτές τις μεταβλητές.

Η θετική συσχέτιση της στένωσης της έσω καρωτίδας με το αλκοόλ παρέμεινε σημαντική και μετά τις ρυθμίσεις των υπόλοιπων μεταβλητών που συνυπήρχαν στην μελέτη. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της έρευνας για κάθε 21,4 γραμμάρια αλκοόλ το τοίχωμα της καρωτίδας αυξάνεται κατά 0,0253 mm.  Κάτι που σημαίνει ότι μία μπύρα δεν θα μας σκοτώσει αλλά επιβεβαιώνει την πληθώρα της βιβλιογραφίας που δείχνει πως το αλκοόλ είναι επιβλαβές.

 

Χθες πάλι πήρε το αυτί μου το κλασσικό στερεότυπο επιστημοσύνης που κάνει ηχώ στα Μ.Μ.Ε  για την μπύρα: “ κάνει καλό γιατί έχει βιταμίνες Β και πρέπει να πίνουμε καθημερινά” . Ναι,  η μπύρα έχει όντως Β βιταμίνες αλλά η πραγματικότητα στο θέμα αυτό  είναι ότι οι ελλείψεις των βιταμινών Β είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Πόσες περιπτώσεις έλλειψης Β βιταμινών υπάρχουν στις Δυτικές κοινωνίες; Η αλήθεια είναι ελάχιστες , και αν όντως υπάρχει πρόβλημα ίσως η μπύρα να μην είναι η καλύτερη λύση. Από την άλλη πόσο συχνές είναι οι περιπτώσεις πρόωρης αθηρωμάτωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων;  Το να παροτρύνουμε την κατανάλωση μπύρας λόγω των  βιταμινών Β έχει τόσο νόημα όσο να λέμε ότι η πίτσα κάνει καλό επειδή η ντομάτα της διαθέτει λυκοπένιο, το οποίο έχει αντικαρκινική δράση.


 

Βιβλιογραφία

Zyriax, B-C.  et al. (2010). Association between alcohol and consumption and carotid intima-media thickness in a healthy population: data of the STRATEGY study (Stress, Atherosclerosis and ECG Study). European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 28 July 2010; doi: 10.1038/ejcn.2010.144