H "δόκτωρ" Ηazzard

Από τον Ανδρέα Ζουρδό

Η ιδέα της αποτοξίνωσης δεν είναι καθόλου νέα. Η  ιστορία της Αμερικανίδας ιατρού (κατά δήλωση) oνόματι Linda Hazzard χάραξε τον δρόμο για τους σύγχρονους “ειδικούς”.Πριν από περίπου 100 χρόνια, και   κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες η Hazzard απέκτησε διαπίστευση της “ειδικού στην νηστεία”, ενώ είχε εκδώσει και σχετικό βιβλίο με τίτλο “Νηστεία για την θεραπεία της ασθένειας”.

Για να πετύχει την “θεραπεία” των ασθενών της, η ιατρός είχε δημιουργήσει ένα μικρό στρατόπεδο συγκέντρωσης – κλινική όπου οι ασθενείς της τρεφόντουσαν μόνο με χυμό τομάτας και χυλό. Είχε πείσει τους ασθενείς της πως δια αυτής της μεθόδου θα αποβαλλόντουσαν οι τοξίνες. Αποτέλεσμα της εμμονής της με την (ουσιαστικά) ασιτία ήταν 40, ή περισσότεροι άνθρωποι, να χάσουν την ζωή τους. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν την “ιατρό” ως σωτήρα τους και δεν τόλμησαν να αμφισβητήσουν ποτέ την αυθεντία της. Ποτέ δεν θα μπήκαν στον κόπο να της ζητήσουν το πτυχίο της ή να πάρουν και μία δεύτερη γνώμη.

Η Dorothea Williamson λίγο μετά την "θεραπεία" της
Η Dorothea Williamson λίγο μετά την “θεραπεία” της

Το κουβάρι της αλήθειας άρχισε να ξετυλίγεται το 1912 όταν η παράφρονας Hazzard καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία της Claire Williamson, μίας Βρετανίδας ευγενούς η οποία όταν πέθανε ζύγιζε λιγότερο από 25 κιλά. Η Williamson είχε μείνει στην κλινική της Hazzard μαζί με την αδερφή της, Dorothea, η οποία κατόρθωσε να διαφύγει. Και οι δύο αδερφές δεν είχαν ενημερώσει την οικογένεια τους για την “εναλλακτική” απόφασή τους, αφού οι συγγενείς τους ήταν αντίθετοι σε οτιδήποτε δεν είχε να κάνει με “συμβατική” ιατρική. Στην δίκη που έγινε αποδείχτηκε πως η “ιατρός” όχι μόνο σκότωσε την Claire Williamson αλλά φρόντισε να κλέψει και τα πολύτιμα αντικείμενά της. Ίσως να πίστευε πως η νεκρή της είχε ευγνωμοσύνη για την “θεραπεία” της. Αφού έμεινε για 2 χρόνια στην φυλακή, μετακόμισε στην Νέα Ζηλανδία όπου εργάστηκε ως διαιτολόγος και οστεοπαθητικός.

Φυσικά, η Hazzard δεν σπούδασε ποτέ ιατρός ή διαιτολόγος, παρ΄ όλα αυτά επέμενε να την φωνάζουν “Δόκτωρ”. Ο περίγυρος της Hazzard ήταν πεπεισμένος πως η Hazzard ξέρει τι κάνει και ελάχιστες φορές αμφισβητήθηκε. Όταν της ζητήθηκε να λογοδοτήσει για τις κτηνωδίες της απάντησε πως την κυνηγάνε γιατί είναι επιτυχημένη γυναίκα και επειδή είναι υπέρ των “φυσικών θεραπειών” . Η  Hazzard αποφάσισε να θεραπεύσει τον εαυτό της μέσω νηστείας και κάπως έτσι πέθανε.

O ακριβής αριθμός των θυμάτων της δεν μπορεί να υπολογιστεί. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, η νοσηρή ιδέα της “νηστειοθεραπείας” είναι ζωντανή και στην Ελλάδα.

Αφορμή αυτού του post είναι η Αμερικανίδα ιατρός (κατά δήλωση) oνόματι Linda Hazzard, την ιστορία της οποίας έδειξε χθες σχετικό ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΙ.Περισσότερες πληροφορίες για την Hazzard εδώ

Διαβάστε επίσης

Το μεγάλο φιάσκο της αποτοξίνωσης

Απεργία πείνας: Η επιβίωση στην ασιτία