Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή προέρχονται από τη χοληστερόλη. Η τεστοστερόνη, το πιο γνωστό ανδρογόνο αναβαλικό στεροειδές, παράγεται στα κύτταρα Leydig των γεννητικών οργάνων στον άνδρα, ενώ και τα γεννητικά όργανα των γυναικών παράγουν ανδρογόνα. Ανδρογόνα επίσης παράγονται και στα επινεφρίδια. Τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή είναι απαραίτητα για την φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ιατρική χρήση των ανδρογόνων περιλαμβάνει καταστάσεις υποσιτισμού, σαρκοπενίας, αναιμίας, εγκαυμάτων, οστεοπόρωσης, υπογοναδισμού, αλκοολικής ηπατίτιδας, στυτικής δυσλειτουργίας, και το σύνδρομο εξασθένησης από το AIDS. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συσχετίζονται με οστεοπόρωση παχυσαρκία,διαβήτη , υψηλή χοληστερίνη), καρδιακή ανεπάρκεια, και ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Τα αναβολικά στεροειδή έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από υγιείς ανθρώπους από τη δεκαετία του ’50, όταν οι αθλητές άρχισαν να πειραματίζονται με αυτές τις ουσίες. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, 1 με 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Οι παρενεργειες των αναβολικων στεροειδών

Τα αναβολικά στεροειδή έχουν συσχετιστεί με αρκετές παρενέργειες στην ιατρική βιβλιογραφία, άλλες λιγότερο σοβαρές και άλλες πιο σοβαρές. Αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ, ακμή, γυναικομαστία, μειωμένη ποσότητα σπέρματος, ατροφία των όρχεων, αυξημένη πιθανότητα για όγκους στο συκώτι, ενώ υπάρχει και μία αναφορά περιστατικού με χρήστη που αντιμετώπισε πρόβλημα στα νεφρά.

Η γενική εικόνα συνοψίστηκε από τους Hoffman και Ratamess (2006). Οι ερευνητές έκαναν μία εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ρίσκο που διέπει τη χρήση αναβολικών έχει μεγεθυνθεί.  Επίσης η χρήση προϊόντων μαύρης αγοράς, κατασκευασμένα σε εργαστήρια με ελλείπεις συνθήκες υγιεινής είναι καλό να συνυπολογίζεται στο ρίσκο που εκθέτει ο χρήστης τον εαυτό του.

 

Το γράφημα δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα αναβολικά σε σχέση με άλλες ουσίες, παράνομες και νόμιμες.

Το γράφημα δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα αναβολικά σε σχέση με άλλες ουσίες, παράνομες και νόμιμες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική εφημερίδα The Lancet.

Προκαλούν τα αναβολικά επιθετικότητα;

Oχι, τα ανδρογόνα αναβολικά δεν προκαλούν προβλήματα συμπεριφοράς. Αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα είναι πως τα άτομα που ήδη έχουν προβληματικές και επιθετικές συμπεριφορές, με άλλα λόγια άτομα που θέλουν να κάνουν το νταή, θα στραφούν σε αυτές τις ουσίες γιατί θα τους κάνουν να φαίνονται πιο μυώδεις και δυνατοί και θα ενδυναμώσουν την αντικοινωνική συμπεριφορά τους.

Όπως εξηγεί στο βιβλίο του “The Trouble with Testerone”  ο βιολόγος καθηγητής του Stanford Robert Sapolsky, τα ανδρογόνα αναβολικά δεν προκαλούν επιθετικότητα αλλά είναι η επιθετικότητα που αυξάνει την έκκριση ανδρογόνων αναβολικών. Αυτό που κάνει όντως το ανδρογόνο είναι να ενδυναμώνει την προυπάρχουσα ροπή στην επιθετικότητα.

Μπορεί καποιος να αλλαξει το σωμα του χωρις αναβολικα;

Η μυθοποίηση, δια της απαγόρευσης, των αναβολικών αποπροσανατολίζει τους ανθρώπους από το πραγματικό δυναμικό του ανθρώπινου σώματος, το οποίο είναι τεράστιο.  Όπως και να έχει, όλοι οι υγιείς άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και αθλητικού επιπέδου, μπορούν να δυναμώσουν, να αποκτήσουν μυϊκή μάζα, να χάσουν λίπος χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως φαρμακευτική βοήθεια.

Συμπέρασμα

Ο μύθος πως τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή προκαλούν επιθετικότητα είναι κάτι που αναπαράγεται πολύ συχνά στα ΜΜΕ, καμιά φορά και από γιατρούς. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Τα ανδρογόνα αναβολικά στεροειδή είναι ουσίες που έχουν παρενέργειες αλλά δεν θα κάνουν κάποιον επιθετικό, κατά συνέπεια η ευθύνη παραμένει στο άτομο.