Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Όπως έχω ξαναγράψει παλιότερα, πιστεύω πως η θεωρία και η πράξη πάνε μαζί. Σε αυτήν εδώ την ανάρτηση θα κάνω μία ξεδιάντροπη διαφήμιση της αφεντιάς μου. Σας παρουσιάζω μία προσωπική μαρτυρία από τον φίλο μου-πελάτη μου Σπύρο, που έκανε εξαιρετική πρόοδο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χάνοντας 6 κιλά, μειώνοντας την μέση του, αλλά και την προβληματική του περιοχή που ήταν τα πόδια. Ευφυής και ευγενικός, κατάλαβε ότι ο ρόλος του δεν θα είναι απλά παθητικός σε ότι του έλεγα, συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις, αλλά έδειξε ότι με εμπιστεύεται και πως θα τηρήσει εξ αρχής το 100% όσων του πρότεινα. Μερικά στατιστικά: To αρχικό βάρος ήταν 86 κιλά (μέση 86cm και ύψος 1.73) και το βάρος που βρίσκεται τώρα είναι 80 με την μέση να είναι στα 80 cm . Επίσης ο Σπύρος γυμνάζεται με βάρη, και όταν λέμε γυμνάζεται εννοώ πως δεν κωλοβαράει και δηλώνει ότι πάει γυμναστήριο. Μετά τις προπονήσεις του είναι  ιδρωμένος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτείτε ότι έχει και ένα μικρό φύσημα στην καρδιά.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση για έναν διαιτολόγο όταν ο πελάτης τα πάει τόσο καλά και να κρατά τα αποτελέσματα. Σε αυτήν την ανάρτηση δεν έχω φωτογραφικό υλικό που να δείχνει την προόδο του  σε “πριν και μετά” κατάσταση αλλά ελπίζω να βγάλει κάποιες φωτό ώστε να τις παραθέσω αργότερα. Να μην σας τα πολυλογώ παραπάνω, του ζήτησα να γράψει τις εντυπώσεις του:

“Φτάνοντας το στόχο μου σε ένα σύντομο διάστημα και με πραγματικά ελάχιστο “κόπο”αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω μια ανασκόπηση-σχόλιο. Αφού συμφωνήσαμε πως δεν έψαχνα για μία “δίαιτα” αλλά για ένα τρόπο διατροφής που θα αποτελούσε κανόνα ζωής, στην πρώτη συνεδρία πήρα γενικές (αλλά εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές) και ρωτώντας με για τις συνήθειες και την άσκηση που κάνω μες την εβδομάδα, μου ετοίμασε τον “ΚΑΝΟΝΑ” χωρίς να έχει την μορφή -Δευτέρα: 150 ΓΡ…. και ένα φρούτο κλπ. Ήταν μια διαφορετική προσέγγιση στην σειρά-πυραμίδα διατροφής που είχα στο μυαλό μου και με μία ανάλυση των αναγκών μου στα αντίστοιχα συστατικά που θα χρειαζόμουν προκειμένου να χάσω το περιττό λίπος ήμουν έτοιμος για την προσπάθεια. Για να πω την αλήθεια οι απόψεις του Ανδρέα έσπασαν πολλά διατροφικά ταμπού μου και τις αντιμετώπισα με σκεπτικισμό.
Το γεγονός όμως ότι όλες στηρίζονταν σε επιστημονικά ευρήματα,αλλά και ο ανοιχτόμυαλος-εμπεριστατωμένος τρόπος σκέψης του με παρακίνησαν να δοκιμάσω.Το αποτέλεσμα; Σε ένα μήνα χωρίς τυφλή προσκόλληση στις ποσότητες και έχοντας σαν όπλο όσα έμαθα, έχασα τα 6 kg.
Ωραία θα μου πεις και τι το σπουδαίο έγινε με αυτό; Το σπουδαίο κατά την γνώμη μου είναι ότι δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή το αίσθημα της στέρησης και επίσης το γεγονός ότι δεν έχασα μυική μάζα παρά το σύντομο διάστημα της απώλειας βάρους.Νομίζω πως ήμουν τυχερός που τελικά πήρα το ρίσκο να ανοίξω το μυαλό μου και να ακολουθήσω το δρόμο που μου έδειξε ένας φίλος που ευτυχώς πιστεύει πως τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα …”
Αναγνωστόπουλος Σπύρος