Ερώτηση : “Διαβάζω παντού πως ο οργανισμός μπορεί να επεξεργαστεί 30-35 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 3 ώρες. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο ισχύει αυτό κι αν υπάρχουν απώλειες σε περίπτωση που καταναλώνω μόνο 2 γεύματα ημερησίως, με 60 γραμμάρια πρωτεΐνης το καθένα-στα πλαίσια μιας διαλλειματικής νηστείας.

Απάντηση: “Για το θέμα αυτό ακούμε πάρα πολλά και η πιο δημοφιλής άποψη είναι πως δεν μπορούμε παραπάνω από 30-35 γρ.  Είναι κάτι τέτοιο αλήθεια;  Στο βιβλίο του Jamie Hale “Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση” το θέμα αυτό κλείνει μία και καλή και ο μύθος αυτός καταρρίπτεται Παραθέτω την ανάλυση που γίνεται στο βιβλίο για το ζήτημα αυτό:

“Για χρόνια ολόκληρα, ακούμε τον μύθο πως μπορούμε να απορροφήσουμε μόνο 30 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Αν κοιτάξουμε τα πρωτογενή δεδομένα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη κάτι τέτοιο να ισχύει. Η απορροφησιμότητα της πρωτεΐνης για ποιοτικά πρωτεϊνικά τρόφιμα είναι μεταξύ 94-97 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει πως αν φάτε δέκα γραμμάρια πρωτεΐνης, τα 9.4 – 9.7 θα απορροφηθούν μέσω της πέψης κανονικά (αναλόγως την πηγή). . Αν ο κανόνας των 30 γραμμαρίων ήταν αλήθεια, τότε γιατί οι μελέτες συχνά χρησιμοποιούν το διπλάσιο αυτών των ποσοτήτων σε γεύματα; Αν ο κανόνας των γραμμαρίων ήταν αλήθεια δεν θα υπήρχε ανάγκη να φάμε ένα στήθος κοτόπουλο βάρους 250 γραμμαρίων σε ένα γεύμα. Θα ήταν πολύ δύσκολο για τους περισσότερους αθλητές να πιάσουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.
Οπότε από πού προήλθε αυτός ο μύθος; Ο μύθος αυτός μάλλον προήλθε από μία εταιρία συμπληρωμάτων που σχεδίασε ένα νέο συμπλήρωμα που είχε την τέλεια ποσότητα πρωτεΐνης – 30 γραμμάρια. Έχω ακούσει αρκετούς τα τελευταία χρόνια να λένε πως ο μαγικός αριθμός είναι 40. Εντυπωσιακό. Ο οργανισμός μας αποφάσισε να μας αφήσει να απορροφήσουμε περισσότερη πρωτεΐνη σε ένα γεύμα.”

Διαβάστε επίσης

Βάρη και διάδρομος: Ο πόλεμος των κόσμων

Τελικά θα πάθουμε καρκίνο από αυτά που τρώμε;

Γίνεται να πας από το 32% στο 8.7% λίπος και παράλληλα να δυναμώσεις;