Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Σε ένα διαφωτιστικό του άρθρο το cosmo.gr αποκάλυψε ένα νέο τρόπο να καίμε θερμίδες, πίνοντας κρύο νερό.

Πριν μας μυήσει στο μυστικό του κρύου νερού , το άρθρο τονίζει ότι βασική προϋπόθεση είναι να τρώμε σωστά και να γυμναζόμαστε. Νομίζω αυτή είναι μία καλή συμβουλή. Στη συνέχεια το άρθρο μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μεταβολισμού ,  υποστηρίζοντας ότι  σύμφωνα με μία έρευνα το κρύο νερό μπορεί να αυξήσει κατά 30% το μεταβολικό μας ρυθμό. Συγκεκριμένα αναφέρει “για ένα ποτήρι μισού λίτρου, το σώμα πρέπει να ανεβάσει περίπου 500 γραμμάρια νερού από τους 0 στους 37 βαθμούς Κελσίου. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να κάψει 17.508 θερμίδες, ή 17,5 Kcal.” Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος θερμίδες στην καθομιλουμένη έχει την σημασία των Kcal , δηλαδή των χιλιοθερμίδων και το “ανεβάσει” του ανώνυμου συντάκτη του άρθρου μάλλον σημαίνει ” να θερμάνει” .

Αυτό που δεν λέει το άρθρο είναι ότι 17,5 kcal είναι μία ιδιαίτερα μικρή (περί το 1%) ενεργειακή κατανάλωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού ενός μέσου ανθρώπου , ή περίπου το 1/4 ενός μικρού μήλου. Όχι ιδιαίτερα σπουδαία συνεισφορά.  Φυσικά αυτό είναι για 500 ml νερό άρα μπορεί να υπάρχει ένα αθροιστικό αποτέλεσμα στο κάψιμο θερμίδων. Η έρευνα στην οποία αναφέρεται το cosmo.gr  διεξήχθη από την ομάδα του Boschmann και των συνεργατών του το 2003.

999817_416993088414464_309305780_n

Αυτό που παραλείπεται στο άρθρο να αναφερθεί  είναι ότι τρία χρόνια μετά η επιστημονική ομάδα του Brown, Dullo και Montani αποπειράθηκε να επαληθεύσει τα ευρήματα της έρευνας του Boschmann αλλά βρήκε μόνο μία πολύ μικρή αύξηση της τάξης του 4,5 % στον μεταβολικό ρυθμό για 500 ml κρύου νερού , πολύ μακριά από το 30% της ομάδας του Boschmann.  Παρακάτω βλέπετε τις μεταβολές στον μεταβολισμό των εθελοντών που ήπιαν κρύο νερό στην δεύτερη έρευνα.

Ίσα ίσα που η ευθεία έχει κλίση

Σίγουρα όχι και πολύ εντυπωσιακές.  Ακόμα και μία μικρή αύξηση του 4,5%  , που μεταφράζεται σε 2,7 kcal την ώρα είναι μετρημένη για ένα πολύ μικρό παράθυρο χρόνουΔεν υπάρχουν ενδείξεις αν αυτή η πολύ μικρή αύξηση στο μεταβολισμό δεν επιδρά σε αντιρροπιστικούς μηχανισμούς  στο μεταβολικό ρυθμό αργότερα. Αν πιείτε  2 λίτρα κρύου νερό ίσως κάψετε περίπου 11 kcal. Συμπερασματικά το κρύο νερό έχει αμελητέα συνεισφορά στην καύση των θερμίδων. Ο καλύτερος τρόπος να μειώσετε το λίπος σας είναι μέσω κατάλληλης διατροφής και γυμναστικής.

Διαβάστε επίσης

Βάρη στο σπίτι και παχυσαρκία

Θερμίδες: Τελικά  παίζουν ρόλο;

Βιβλιογραφία

Boschmann, et al., (2003).Water-Induced Thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Vol. 88. No 12. 6015-6019

Brown CM , Dullo AC , Montani JP. (2006).Water-Induced Thermogenesis Reconsidered: The effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism . Vol 91. No 9. 3598-3602