Από τον Ανδρέα Ζουρδό

Το πράσινο τσάι είναι η νέα φυσική μόδα για ένα σώμα με  κοιλιακούς για τους άνδρες και μηδενική κυτταρίτιδα για τις γυναίκες. Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει κάποια απόδειξη για όλο αυτόν τον θόρυβο ; Πριν λίγους μήνες δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα Κλινικής Διατροφής μία ανασκόπηση όλων των μελετών που έχουν γίνει για το πράσινο τσάι και το αν βοηθάει την απώλεια λίπους. Η έρευνα αυτή από την Phung και τις συνεργάτες της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οι κατεχίνες από το πράσινο τσάι δεν συνεισφέρουν στην απώλεια λίπους. Στις μόνες έρευνες που υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ήταν σε όσες συνδυάστηκαν οι κατεχίνες με την καφεΐνη, που ως γνωστόν συνεισφέρει στην λιπόλυση. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν ακούσατε πότε γι’ αυτήν την ανασκόπηση , απλά  σκεφτείτε το κέρδος από τις διαφημίσεις που έχουν τα περιοδικά και τα τηλεοπτικά κανάλια από προϊόντα αδυνατίσματος με πράσινο τσάι. Συμπληρωματικά, έχει αποδειχτεί ότι η αντικειμενικότητα πολλών ερευνών (και μετέπειτα συμπερασμάτων) στον κόσμο της διατροφής είναι αμφισβητήσιμη.Και αυτό είναι επόμενο αφού συχνά (αλλά όχι πάντα) οι εταιρίες – χορηγοί των διαφόρων προϊόντων διατροφής  χρηματοδοτούν τις έρευνες αυτές.
Αυτό δεν είναι κάτι νέο ,  και αντίστοιχα φαινόμενα συμβαίνουν και σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως στην ιατρική. Είναι αυτός λόγος να γυρνάμε την πλάτη σε ότι επιστημονικό συναντάμε; Είναι κοινός τόπος πως έρευνες χωρίς αντικειμενικότητα υπάρχουν και θα υπάρχουν  είτε ο λόγος είναι το χρήμα ή οι προσωπικές προκαταλήψεις του ερευνητή. Η γνώμη μου στο θέμα :  Το να απορρίπτουμε τις έρευνες εν γένει δεν δείχνει κριτική σκέψη, ούτε επαναστατική στάση αλλά μηδενισμό αναμεμειγμένο με  φόβο να μην εκτεθούμε σε πληροφορίες που θα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε τις υπάρχουσες γνώσεις ή προκαταλήψεις μας. Συμπερασματικά, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού δεν συνεισφέρουν στην οξείδωση του λίπους, αυτό που όντως βοηθά είναι η καφεΐνη η οποία υπάρχει και στον καφέ σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Διαβάστε επίσης

‘Αφθονο νερό: Γιατί εξακολουθεί να είναι κακή ιδέα

Βιβλιογραφία

Phung JP, et al .(2010).Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis.American Journal of Clinical Nutrition.
Vol. 91, No. 1, 73-81.
.doi:10.3945/ajcn.2009.28157

Lesser LI, Ebbeling CB, Goozner M, Wypij D, Ludwig DS (2007) Relationship between
funding source and conclusion among nutrition-related scientific articles. PLoS Med 4(1): e5. doi:10.1371/journal.pmed.0040005

Acheson KJ, et al (2004). Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?American Journal of Clinical Nutrition. 79:40–6