Συνέντευξη με τον Jamie Hale

Ο Jamie Hale χρειάζεται λίγες συστάσεις. Είναι ο συγγραφέας 7 βιβλίων, μεταξύ άλλων και του “Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση”. Η προσέγγιση του αποτελεί ένα μείγμα εμπειρίας στην πράξη και επιστήμης. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε έγκυρα site κριτικής σκέψης όπως το James Randi Education Foundation αλλά και σε διάσημα site διατροφής και γυμναστικής όπως το bodybuilding.com. Γι’ αυτό, το παρατσούκλι που έχει αποκτήσει, “fitness skeptic”,  σίγουρα τον αντιπροσωπεύει άριστα.

Όταν η θεωρία συνδυάζεται με τη πράξη

Ανδρέας Ζουρδός : Γνωρίζω ότι έχεις προπονήσει ανθρώπους με τελείως διαφορετικούς στόχους και αθλητικό υπόβαθρο, από έμπειρους bodybuilders και αθλητές του MMA μέχρι άτομα που ήταν συνηθισμένα στην καθιστική ζωή. Ποιός είναι κατά την γνώμη σου ο παράγοντας που υποτιμούν περισσότερο στην προπόνησή τους;

Jamie Hale:Για άτομα που είναι συνηθισμένα στην καθιστική ζωή ο πιο υποτιμημένος παράγοντας είναι πιθανότατα το να είναι κάποιος συνεπής μέσα στην πάροδο του χρόνου. Είναι  επιτακτική ανάγκη οι προπονήσεις και οι διατροφικές συνήθειες να έχουν μια συνέχεια, να υπάρχει συνέπεια σε αυτόν τον τομέα για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Το να κάνει κάποιος γυμναστική  για μία εβδομάδα και μετά να μην γυμνάζεται την επόμενη μειώνει τις πιθανότητες να επιτευχθούν οι στόχοι. Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς λέγεται “εργαλειακός παραλογισμός” (όρος που χρησιμοποιείται στην Γνωσιακή Επιστήμη) . Για αγωνιστικούς αθλητές ο πιο υποτιμημένος παράγοντας είναι η δυσκολία του να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα εκγύμνασης ώστε ο αθλητής να πιάσει φόρμα την κατάλληλη χρονική περίοδο. Ξέρω πολλούς προπονητές που γνωρίζουν πολλές ψαγμένες μεθόδους προπόνησης αλλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο  τρόπο στο πώς να τις συνδυάσουν και να τις προγραμματίσουν. Αυτή η λάθος μεθοδολογία δυσχεραίνει τους αθλητές να φορμαριστούν την κατάλληλη στιγμή.

Α.Ζ : Τελευταία υπάρχει μία τάση σε πολλούς ανθρώπους να κατηγορούν τα γονίδια τους αν δεν μπορούν να χάσουν βάρος. Ποιά είναι η απάντηση σου όταν συναντάς τέτοιες απόψεις;

J.H: Μερικοί γονότυποι δυσκολεύονται περισσότερο με την απώλεια βάρους απ’ ότι άλλοι, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσεγγίσουν τα πράγματα διαφορετικά.  Αν ένα άτομο σταθερά καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τον μέσο μεταβολικό του ρυθμό η απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι πώς πείθουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες. Το μέλλον της διατροφής είναι η μελέτη της αλλαγής συμπεριφοράς. Πρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήσεις όπως – Πώς οργανώνουμε τα σπίτια μας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε τους διατροφικούς μας στόχους; Πώς επηρεάζει την πρόσληψη τροφής το να τρώμε με παρέα;  Πώς το μέγεθος των σκευών που μεταφέρουν τα τρόφιμα μας επηρεάζουν την κατανάλωση τροφής; Πώς η πρόσβαση στα τρόφιμα επηρεάζει την πρόσληψη τροφής; Και άλλα… Τα γονίδια έχουν σημασία αλλά δεν κάνουν αδύνατη την απώλεια βάρους. Συνεργάστηκα με ένα ίδρυμα που φιλοξενεί άτομα που έχουν την Νόσο Prader-Willi (διαταραχή η οποία, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ακατάπαυστη όρεξη). Πριν την ένταξη τους όλα αυτά τα άτομα ήταν παχύσαρκα, με το που εντάχθηκαν στο ίδρυμα όλοι έχασαν βάρος. Το προσωπικό είχε πλήρη έλεγχο της σίτισης των πελατών και οι πελάτες έτρωγαν μόνο ότι παρεχόταν από το προσωπικό. Οι διατροφές τους ήταν ένα ολιγοθερμιδικό μείγμα  από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Αν θέλει κανείς το πιστεύει, αλλά οι διατροφές αυτές ΔΕΝ είχαν κάτι το εξεζητημένο, ούτε χαμηλοί υδατάνθρακες, ούτε χαμηλό λίπος , ούτε συνδυασμούς τροφών.

A.Z: Ποιά η γνώμη σου για τα διάσημα περιοδικά του fitness και του bodybuilding?

J.H: Πιστεύω ότι περιέχουν μερικές καλές πληροφορίες από καιρό σε καιρό, αλλά αν κάποιος ψάχνει για αξιόπιστες πληροφορίες τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αγνοούνται. Σε γενικές γραμμές, είναι γεμάτα από απόψεις και προσωπικές μαρτυρίες, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα είναι χρήσιμες στους αναγνώστες. Οι έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες δεν αποτελούν κάτι το σύνηθες στα δημοφιλή περιοδικά του fitness.

Α.Ζ :Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας  ¨συμμόρφωση” στην διατροφή;

J.H: Αν σταθερά ακολουθείς μία διατροφή που δημιουργεί θερμιδικό έλλειμμα θα χάσεις βάρος. Όπως ανέφερα και προηγουμένως η συμμόρφωση αποτελεί παράγοντα κλειδί. Συμβουλεύω τους πελάτες μου να διαλέξουν μία δίαιτα που θα μπορέσουν να την ακολουθήσουν, και να μην τους απασχολεί τι συμβουλές τους δίνουν οι φίλοι τους  ή τα περιοδικά. Στα βιβλία Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατρτοφή και την Άσκηση και Diet Sham or Diet Revolution, προσφέρω αναλυτική κριτική σε πολλές δίαιτες. Και επανέρχομαι, η συμμόρφωση είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν σημαίνει συμμόρφωση το 100% του χρονικού διαστήματος. Μία σποραδική αλλαγή από την δίαιτα δεν είναι κάτι το τρομερό, αρκεί να μην γίνει συνήθεια.

A.Z:Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του σκεπτικισμού και της άρνησης της επιστήμης ;

J.H: H λέξη σκεπτικισμός προέρχεται από την λέξη “σκεπτικός”, που σημαίνει αυτός που αμφισβητεί.Το να είσαι σκεπτικός είναι κάτι καλό αφού είναι χαρακτηριστικό του επιστημονικού τρόπου σκέψης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι σκεπτικισμός σημαίνει να απορρίπτεις οποιαδήποτε νέα ιδέα. Αυτό γίνεται γιατί μπερδεύουν την έννοια του “σκεπτικού” με την σημασία του “κυνικού”. Ο σκεπτικισμός είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για να εξετάσει αν ένας ισχυρισμός είναι αλήθεια.  Σε μία απλή του μορφή ο σκεπτικισμός απαιτεί αποδείξεις για έναν ισχυρισμό ώστε να γίνει δεκτός ως γεγονός, ( οι αποδείξεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με αιτιολογήσεις όπως  “το λένε όλοι”, ” το είπε ο γυμναστής μου”, “το ακούς συχνά”). Οι κυνικοί δεν εμπιστεύονται καμία συμβουλή ή πληροφορία που δεν συμφωνεί με τις προσχηματισμένες απόψεις τους και που έρχεται σε αντιπαράθεση με τα πιστεύω τους.Η άρνηση της επιστήμης είναι η άρνηση της κατανόησης του πώς δουλεύει ο κόσμος μας, αυτό που παρατηρούμε ως σύμπαν – Επιστημονικός παραλογισμός .

A.Z :Ποιά είναι τα σχέδια σου αφού τελείωσες την συγγραφή του τελευταίου σου βιβλίου Should I eat the yolk;

J.H: Αυτή την στιγμή γράφω το 8ο μου βιβλίο – How We Know: A Guide To Reason. Το βιβλίο αυτό θα εξετάσει την αναζήτηση της γνώσης, εργαλεία για λογική σκέψη, πιθανοθεωρητική και επιστημονική σκέψη, ερευνητική μεθοδολογία και συχνά σφάλματα στην λογική και στην λήψη αποφάσεων. Σύντομα θα υποβάλω και μια ερευνητική υπόθεση η οποία θα ερευνηθεί σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο. Η έρευνα θα είναι στο πεδίο της Γνωσιακής Επιστήμης.

Διαβάστε επίσης

Θερμίδες: Τελικά παίζουν ρόλο;

Mυικό πιάσιμο και διατροφική συμπεριφορά