Από τον Ανδρέα Ζουρδό

Η κρεατίνη, μαζί με την καφεΐνη είναι από τα πιο δημοφιλή, δοκιμασμένα και ασφαλή συμπληρώματα για αθλητές.   Μία  μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν ένα περίπου μήνα εξερευνά τη δυναμικό χρήσης της κρεατίνης σε περιπτώσεις εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Από τα δεδομένα που προκύπτουν η κρεατίνη φαίνεται πως εμπλέκεται σε πολλούς μηχανισμούς του εγκεφάλου αφού πρώτα περνά επιτυχώς τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Είναι αξιοσημείωτο πως τα επίπεδα κρεατίνης του εγκεφάλου είναι αντιστρόφως ανάλογα της έντασης  ενός καταθλιπτικού γεγονότος, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα σε μελέτες με καταθλιπτικούς ασθενείς είναι ελπιδοφόρα. Το ίδιο αισιόδοξα  είναι και τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις τραυματισμού του εγκεφάλου.Θα μπορούσαν βαριοί χρήστες ναρκωτικών όπως ο Jim Morisson, o Kurt Cobain, o Παύλος Σιδηρόπουλος ή o Jimi Hendrix να ζούσαν σήμερα αν είχαν πάρει κρεατίνη;

 Δεν νομίζω Τάκη. Ο κοινωνικός περίγυρος , με άλλα λόγια η σχετική ενίσχυση από την κοινότητα είναι πολύ πιο δραστικές δυνάμεις από μία ουσία με δυναμικό για θεραπευτική δράση. Ίσως όμως σε πιο ήπιες περιπτώσεις χρήσης η κρεατίνη να βοηθά, ποιος ξέρει. Αν και ακόμα είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα και πανηγυρισμούς, είναι σίγουρο πως αξίζει η περαιτέρω διερεύνηση της κρεατίνης σε αυτό το πεδίο.

Όπως και να έχει, ο τυπικός αθλούμενος χρήστης κρεατίνης έχει κάποια κοινά με τον τυπικό χρήστη παράνομων ναρκωτικών ουσιών: Και  οι δύο συνήθως εξοστρακίζονται ως λεπροί από τους χρήστες είτε νόμιμων διεγερτικών ουσιών, π.χ. εθισμένους στο τσιγάρο ή στην κατανάλωση τροφής.Το ιδιαίτερα οξύμωρο όσον αφορά την κρεατίνη,  πέραν του ότι είναι μία χημική ένωση που παράγεται ενδογενώς, είναι πως οι περισσότεροι έχουμε πάρει κρεατίνη έτσι κι αλλιώς αφού  έχουμε φάει ψάρι και κόκκινο κρέας. Ναι, ακριβώς, πρακτικά όλοι παίρνουμε κρεατίνη και η χημική μορφή του συμπληρώματος είναι η ίδια με αυτή που υπάρχει στο κρέας.

Πέρα από το δυναμικό για έναν επικουρικό ρόλο των συμπληρωμάτων κρεατίνης σε περιπτώσεις εθισμών και καταχρήσεων νόμιμων ή μη ουσιών η κατανόηση και η βοήθεια από τον κοινωνικό περίγυρο, η συνειδητοποιήση της προσωπικής ευθύνης αλλά και των επιπτώσεων του εξοστρακισμού είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Διαβάστε επίσης

Τι γίνεται με τα ναρκωτικά; Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο

Ψυχότροπες ουσίες, νευρικό σύστημα και εξάρτηση του Κλεάνθη Γρίβα