Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Το μέλι είναι μία τροφή που έχει βαθιές ρίζες στην κουλτούρα πολλών λαών. Στην αγγλική γλώσσα π.χ το μέλι (honey) χρησιμοποιείται για να δείξει οικειότητα. Τα περισσότερα ελληνικά άρθρα πάνω στο μέλι έχουν υπέρ-καλύψει την ιστορική προέλευση του μελιού  και έχουν προχωρήσει στο να το προωθούν σαν διατροφική πανάκεια. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τις  αναφορές χρήσης του στην θρησκεία και στην ιστορία.Όπως και να έχει, κανείς δεν τολμά να βγάλει αυτές τις  παρωπίδες και να εξετάσει αν η προώθηση του στην σημερινή διατροφή μπορεί όντως να δικαιολογηθεί. Η κοινή πεποίθηση είναι ότι “το μέλι κάνει καλό” και υπάρχει παντού, ενώ σε μερικά άρθρα ίσως βρείτε την άποψη ότι είναι “φάρμακο” , ότι “τονώνει” , και ότι “ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα”. Τα άρθρα αυτά φυσικά δεν παραθέτουν καμία παραπομπή σε επιστημονική βιβλιογραφία. Είναι το μέλι το ελιξήριο της υγείας και της δύναμης ;

i_want_to_believe______but_by_brokeneye3-d3dpyyy

Η πραγματικότητα:

Το μέλι είναι ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης (82% περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες). Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση,  περιέχει αμελητέες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Επίσης περιέχει μικροποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Οι απόψεις που υποστηρίζουν φανατικά ότι το μέλι έχει μεγάλη διατροφική αξία δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση όπως και οι απόψεις ότι το μέλι μπορεί να ωφελήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ύπαρξη ενός σχετικού πτυχίου από τον αρθρογράφο δεν σημαίνει ότι ένα άρθρο είναι σε επαφή με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι απόψεις πρέπει πάντα να στηρίζονται με επιστημονικά δεδομένα. Εκτός της διατροφικής χρήσης,  το μέλι έχει δοκιμαστεί σαν βοήθημα στην επούλωση πληγών σε μερικές κλινικές μελέτες αλλά η χρήση αυτή ακόμα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.  Διατροφικά, το  μέλι είναι πολύ φτωχή τροφή που, εκτός από την τιμή, ελάχιστα διαφέρει από την ζάχαρη ενώ μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Το μέλι  έχει εξαιρετική γεύση και είναι μία τροφή που κουβαλάει αρκετή ιστορία αλλά αυτό δεν πρέπει να μας τυφλώνει στα συμπεράσματά μας. Οι διατροφικές συνήθειες που διαμορφώνονται μέσα από την ιστορία και την θρησκεία δεν είναι  επιστημονικά τεκμηριωμένες και πρέπει να εξετάζονται χωρίς προκαταλήψεις και δόγματα.

Διαβάστε επίσης

Το παραμύθι του βασιλικού πολτού

Ο βασιλιάς των συμπληρωμάτων

Is honey a cureall or is it hype? Της Peta Bee των Sunday Times

Cinammon and honey can cure everything. Στο blog του Science Punk

Βιβλιογραφία

Allshop KA , Miller JB. Honey Revisited: A re-appraisal of honey in pre-industrial diets.British Journal of Nutrition. 1996 Apr;75(4):513-20.

Bell SG.(2007).The Therapeutic use of Honey.Neonatal Network. Jul-Aug;26(4):247-51.

Ladas S., Haritos D. , Raptios S. (1995). Honey may have a laxative effect because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition.1995 Dec;62(6):1212-5.