Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Πρέπει να είναι το αγαπημένο θέμα πολλών site , περιοδικών και καναλιών. Λίγο κρασάκι κάνει καλό , ή τουλάχιστον “έτσι λένε”. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και πιο συγκεκριμένα κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με καλή καρδιαγγειακή υγεία αλλά ο ακριβής μηχανισμός και η ύπαρξη μίας σχέσης αιτίας-αποτελέσματος έμενε σε υποθετικό στάδιο. Παρ’ όλα αυτά η κατανάλωση κρασιού ενθαρρυνόταν από ορισμένους καρδιολόγους και διατροφολόγους , αφήνοντας στην άκρη το θέμα του μηχανισμού για την συσχέτιση αυτή. Η επιστημονική υπόθεση ότι το κόκκινο κρασί βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία είναι σήμερα ακόμη πιο αδύναμη, όπως η έρευνα από τον Hansel και τους συνεργάτες του δείχνει: Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν αλκοόλ με σύνεση έχουν μία γενικότερη αίσθηση του μέτρου στην ζωή τους , πιο χαρακτηριστικά  αναφέρεται πως όσοι άνδρες καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κλινικά χαρακτηριστικά που είναι συσχετισμένα με χαμηλό καρδιαγγεικό κίνδυνο, όπως χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος, καρδιακός ρυθμός, πίεση σφυγμού, τριγλυκερίδια, γλυκόζη νηστείας, στρες και επίπεδα κατάθλιψης συνδυαζόμενα με ανώτερα υποκειμενικά κριτήρια υγείας όπως αναπνευστική λειτουργία , κοινωνική θέση και φυσική δραστηριότητα. Οι γυναίκες με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν μικρή περιφέρεια μέσης, χαμηλή πίεση και τριγλυκερίδια νηστείας και χαμηλή LDL χοληστερόλη.’’ Οι ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι πίνουν αλκοόλ με σύνεση συνήθως είναι σε καλύτερο κοινωνικοοικονομικό προφίλ από ότι όσοι απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν βαριά, και στην ουσία αυτό το προφίλ και ο σχετικός τρόπος ζωής είναι η πραγματική αιτία πίσω από τη θετική συσχέτιση της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτό σημαίνει ότι τα οινοπνευματώδη ποτά δεν έχουν δυναμικό για να βελτιώσουν την υγεία μας. Επιπλέον, ο David Nutt, καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου στην εργασία του περί ουσιών με δυναμικό κατάχρησης κατατάσσει το αλκοόλ σε μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας από τον καπνό, την ecstasy, την κάνναβη και το LSD. Αυτό γιατί το αλκοόλ είναι νόμιμο και η κατάχρηση του μπορεί να είναι μαζική. Ειδικότερα αν μιλάμε για τροχαία ατυχήματα  το αλκοόλ μπορεί να βλάψει εμάς και τους γύρω μας.

Ενδεχομένως ο αναγνώστης να αναρωτιέται γιατί δεν άκουσε ποτέ για κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πώς είναι εξαιρετικά απίθανο μία τέτοια μελέτη να δημοσιευτεί από τα Μ.Μ.Ε (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης) , για την υιοθέτηση τέτοιου  νοήματος ούτε λόγος. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αν αναλογιστούμε πώς οι κύριοι χρηματοδότες των Μ.Μ.Ε είναι οι μπύρες, οι γνωστές μάρκες whiskey και άλλων οινοπνευματωδών όπως βότκα και τεκίλα.

Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να γινόμαστε υστερικοί κατά των οινοπνευματωδών. Ο πουριτανισμός , η μάταιη προσπάθεια για ένα αμόλυντο σώμα είναι ένας βαρετός τρόπος ζωής. Ο Christopher Hitchens, συντάκτης του Vanity Fair, και ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά του σήμερα  είχε πει πως : “Το αλκοόλ κάνει τους άλλους ανθρώπους λιγότερο βαρετούς, το φαγητό λιγότερο άγευστο και μπορεί να οδηγήσει στην κατάσταση που οι Έλληνες λένε “ένθεος” , δηλαδή δίνει αυτήν την μικρή ώθηση για  έμπνευση όταν διαβάζεις ή γράφεις. Το μόνο αξιοσημείωτο θαύμα στην Καινή Διαθήκη είναι η μετάλλαξη του νερού σε κρασί στο γάμο της Κανά – μία μνεία στην παρουσία του Ελληνισμού στην κατά τα άλλα πουριτανή Ιουδαία” . Ο Hitchens την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν στα τελευταία στάδια καρκίνου του οισοφάγου, κάτι που είχε να κάνει με τις δύο βαριές του έξεις, το αλκοόλ και το τσιγάρο. Ανεξάρτητα αν δεν του έκαναν καλό, χαίρομαι γιατί τις απόλαυσε στο έπακρο.

Οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία του σώματος και του πνεύματος δεν είναι μόνιμες με την βασική προϋπόθεση ότι δεν γίνεται κατάχρηση.Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αντλούν ευχαρίστηση από την πράξη της κατανάλωσης αλκοόλ γι’ αυτό αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα απλά κάντε το υπεύθυνα. Το αλκοόλ καταναλώνεται  με μέτρο και χωρίς, από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, οι παρενέργειες του είναι γνωστές και εν μέρει είναι ο λόγος που καταναλώνεται. Σε τελική ανάλυση όμως, όσο μεθυσμένος και να είναι κανείς η ιδέα πώς λίγο κρασί κάνει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

 

Βιβλιογραφία

Hansel et al.,(2010). Relationship between alcohol intake, health and social status and cardiovascular risk factors in the urban Paris-Ile- De France Cohort: is the cardioprotective action of alcohol a myth? European Journal of Clinical Nutrition, doi:10.1038/ejcn.2010.61

Lesser LI, Ebbeling CB, Goozner M, Wypij D, Ludwig DS (2007).Relationship between
funding source and conclusion among nutrition-related scientific articles. PLoS Med 4(1): e5. doi:10.1371/journal.pmed.0040005

Nutt et al.,(2010). Development of rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse. The Lancet

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Christopher Hitchens “Hitch-22: A memoir

Περισσότερα για τον Cristopher Hitchens εδώ