Από τον Ανδρέα Ζουρδό, διαιτολόγο διατροφολόγο

Ποσό κακό κάνει αν τρώμε το βράδυ; Συχνά ακούμε πως To πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος”, ή  “μην τρως μετά την Χ ώρα γιατί σταματά  ο μεταβολισμός”.

 Εάν σήμερα σας έλεγαν πως η Γη είναι επίπεδη θα γελάγατε αλλά η αλήθεια είναι πως πριν μερικούς αιώνες πολλοί άνθρωποι ήταν βέβαιοι πως η Γη ήταν επίπεδη αφού δεν υπήρχε κανείς να αναρωτηθεί αν αυτό που λένε όλοι είναι πραγματικότητα. Αυτό λέγεται το “επιχείρημα της πλειοψηφίας” και είναι λογικό σφάλμα.

Το να γνωρίζεις αν η γη είναι επίπεδη ή όχι είναι σημαντικό αλλά δεν επηρεάζει άμεσα την υγεία σου. Αντίστοιχα, σε πολλά διατροφικά ζητήματα υπάρχει εξωφρενική παραπληροφόρηση (αλλά “το λένε όλοι άρα ίσχύει), και επηρεάζει άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες.

bro-no-carbs-after-6pm-trust-me

Αρκετά με τη φιλοσοφία. Τι είναι ο μεταβολισμός; Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των αντιδράσεων ενός οργανισμού, τις οποίες μπορούμε να χωρίσουμε σε αναβολικές και καταβολικές. Αυτές οι αντιδράσεις δεν σταματούν καμία στιγμή μέσα σε ένα 24ωρο. Σε προηγούμενα ποστ όπως αυτό, έχω αναφερθεί στο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ.  Μία πρόσφατη μελέτη στην επίσημη εφημερίδα του American College of Sports Medicine έδειξε κάτι που ίσως να μην είναι καθόλου συνταρακτικό για πολλούς απ’ όσους διαβάζουν το blog μου: Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τρώμε πρωτεΐνη το βράδυ, αλλά αυτή η διατροφική στρατηγική φαίνεται πως βοηθά την ανάρρωση από την γυμναστική: Το πείραμα που έκαναν οι επιστήμονες είχε ένα πολύ ρεαλιστικό πρωτόκολλο. Οι συμμετέχοντες έκαναν την γυμναστική τους στις 8 το βράδυ, όπως δηλαδή κάνει και ο περισσότερος κόσμος που “βρίσκει χρόνο” να γυμναστεί. Οπότε το πρωτόκολλο είναι ενδιαφέρον εξ αρχής γιατί είναι ρεαλιστικό αλλά σπάνιο. Λόγω του πρωινού ωραρίου, ελάχιστοι επιστήμονες δεν κάνουν τις έρευνες σε πρωινές ώρες, και ακόμα λιγότερες φορές οι συμμετέχοντες δεν είναι σε κατάσταση νηστείας πριν την γυμναστική όμως αυτή την φορά όλα ήταν πολύ ρεαλιστικά. Μετά την προπόνηση  όλοι οι συμμετέχοντες πήραν το μεταπροπονητικό τους γεύμα το οποίο είχε και  πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Η μία ομάδα των συμμετεχόντων δεν ξαναέφαγε ενώ η άλλη έφαγε πρωτεΐνη πριν τον ύπνο. Το συμπέρασμα που μπορούμε να πάρουμε από τις μετρήσεις είναι πως οι συμμετέχοντες που έφαγαν πριν τον ύπνο είχαν καλύτερη ανάρρωση και πρωτεΐνοσύνθεση από όσους πήγαν για ύπνο με ένα μόνο γεύμα.

“Μα Ανδρέα γιατί είσαι τόσο αρνητικός με όλα αυτά που ακούγονται;”  Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον αρνητισμό με την αμφισβήτηση. Όταν αμφισβητώ, εννοώ στην ουσία πως θέλω να δω μία συμπαγή απόδειξη πριν αποδεχτώ έναν ισχυρισμό ως αληθή. Αρνητισμός από την άλλη σημαίνει πως πριν δούμε αν ένας ισχυρισμός έχει αποδείξεις για το αν στέκει, τον απορρίπτουμε.  Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό όσον αφορά τα θέματα διατροφής αλλά και γενικότερα, είναι το εξής: Όποιος διατυπώνει έναν ισχυρισμό (π.χ. “το να τρως μετά τις 9 το βράδυ παχαίνει”) πρέπει ο ίδιος να παραθέσει αποδείξεις για αυτόν τον ισχυρισμό,  η επίκληση στην άγνοια δεν είναι επιχείρημα. Ένας ισχυρισμός χωρίς αποδείξεις μπορεί να καταρριφθεί χωρίς αποδείξεις. Αντίστοιχα, μία δημοφιλής αλλά αναπόδεικτη άποψη δεν είναι εξ ορισμού σωστή.

Συνειδητοποιείστε πως ο σκοπός των ΜΜΕ είναι να προωθούν την κατανάλωση, και όχι την αλήθεια. Η μεγάλη πλειοψηφία των πληροφοριών που διαδίδουν μπορούν να σας αποπροσανατολίσουν και σε μερικές περιπτώσεις να σας βλάψουν.  Μην φοβάστε να αμφισβητήσετε τις απόψεις σας και τα πιστεύω σας.

Διαβάστε επίσης

Πλούσιο πρωινό: Βοηθάει πάντα;

Βάρη και διάδρομος: O πόλεμος των κόσμων