Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο διατροφολόγο

Η χοληστερίνη είναι μία ουσία απαραίτητη για την υγεία μας.  Δεν είναι τοξική ουσία.

cholesterol-longevity

‘Οσο πιο ψηλά η χοληστερίνη, τόσο πιο μακρόβιοι είναι οι λαοί. Ίσως σας κάνει εντύπωση αλλά οι Κρητικοί της δεκαετίας του 60 είχαν  συνολική χοληστερίνη πάνω από το σημερινό όριο των 200, για την ακρίβεια 206.

Το κύριο διατροφικό πρόβλημα πολλών ανθρώπων είναι η φλεγμονή που προκύπτει από τη παχυσαρκία. Πέραν από το τι υποστηρίζουν οι διαφημίσεις είναι καλό να δούμε τι λένε οι αποδείξεις: Μία πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας όσον αφορά τις φυτοστερόλες που βρίσκονται στα βούτυρα που μειώνουν τη χοληστερίνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι φυτοστερόλες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία (1).

 

Μείωση της χοληστερίνης δεν συνεπάγεται καλή υγεία (διαβάστε για το σύνδρομο Smith – Lemli – Opitz) .

Η περιγραφή που η ίδια παραγωγός εταιρία του Becel Pro activ αναφέρει είναι η εξής:

Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι οι φυτικές στερόλες που περιέχονται στα προϊόντα Becel ProActiv μειώνουν το επίπεδο της LDL κακής χοληστερόλης στο αίμα 7% έως 10% σε 2 έως 3 εβδομάδες από την έναρξη της κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου και η μεταβολή ενός από αυτούς ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

Με άλλα λόγια, η περιγραφή του προϊόντος  αναφέρει πως είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως το Becel μειώνει την LDL. Αυτό που δεν λέει (γιατί δεν μπορεί)  είναι πως το Becel Pro Active δεν είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Ένα  επίσης πολύ σημαντικό εύρημα σε μελέτη με τρωκτικά η οποία συνέκρινε δίαιτα άνευ φυτoστερόλων και δίαιτα με φυτοστερόλες, έδειξε ότι οι φυτοστερόλες είχαν αρνητικές συνέπειες σε κρίσιμους δείκτες αγγειακής υγείας και τα ζώα που τις λάμβαναν ήταν πιο επιρρεπή σε εγκεφαλικό επεισόδιο (2). Το βούτυρο συνήθως αλείφεται σε ψωμί. Όσον αφορά το ψωμί, είτε ολικής αλέσεως είτε λευκό, πρόκειται για μία τροφή που προκαλεί αυξημένη έκκριση ινσουλίνης , η οποία αυξάνει την σύνθεση χοληστερόλης,  αυξάνει την σύνθεση των τριγλυκεριδίων ενώ  αναστέλλει την αποδομή τους (3)

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Βάρη και διάδρομος: Ο πόλεμος των κόσμων

Βιβλιογραφία

Weingartner, O., et al.(2009).Controversial role of plant sterol esters in the
management of hypercholesterolaemia. European Heart Journal 30, 404–409 doi:10.1093/eurheartj/ehn580

Weingartner, O., et al.(2008).  Vascular effects of diet supplementation with plant sterols. Journal Of the American College of Cardiology. 22;51(16):1553-61.

Holt, R.  and Hanley, N.(2007). Essential Endocrinology and Diabetes.