Χρειάζεται να δούμε ταινία που να υποστηρίζει ότι δε πρέπει τα παιδιά να κάνουν εμβόλια για να παρουσιάσουμε έναν αντίλογο σε αυτή;  Χρειάζεται να δούμε ταινία που λέει πως δε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Προφανώς όχι,  αλλά ο λόγος που είδα το ντοκιμαντέρ είναι πως υποψιάζομαι πως αν δεν υπάρξει ένας αντίλογος, σε μερικά χρόνια θα προβάλλεται στα σχολεία ως κάτι σωστό. Είναι πολύ καλογυρισμένο, και πέραν αυτού θίγει περιβαλλοντικά θέματα, οπότε το θεωρώ αρκετά πιθανό σαν ενδεχόμενο.

Δεν θα αναλύσουμε τη κάθε πρόταση του ντοκιμαντέρ αλλά συγκεκριμένα σημεία που είναι τα βασικά επιχειρήματα:

Κάπου στο 10.30 λεπτό  εμφανίζεται ο γιατρός ονόματι Loomis. Υποστηρίζει πως η τάση των αθλητών να τρώνε αρκετή πρωτεΐνη είναι ξεπερασμένη. Κατά τον Loomis, το γεγονός πως οι αθλητές δίνουν έμφαση στις πρωτεΐνες, συνεπάγεται πως δεν τρώνε καθόλου υδατάνθρακες.  Άραγε ο Loomis δεν έχει δει αθλητή να τρώει κοτόπουλο με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά; Κατά τον Loomis, οι αθλητές οδηγούνται σε κακή απόδοση λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης γλυκογόνου στους μύες τους. Η πραγματικότητα είναι πως όλοι, ακόμα και οι ερασιτέχνες αθλητές, όχι μόνο οι επαγγελματίες τρώνε και αρκετή πρωτεΐνη και αρκετούς υδατάνθρακες.
Εδώ ο Loomis, δημιουργεί μία κλασική περίπτωση διχοτόμησης, είτε άσπρο είτε μαύρο. Είτε θα φας κρέας είτε θα φας σαλάτα. Γιατί υπάρχουν μόνο αυτές οι δύο επιλογές και πώς η μία αναιρεί την άλλη. Το να φας και λαχανικά, και υδατάνθρακες για να αναπληρωθεί το γλυκογόνο όπως ρύζι, ψωμί και κρέας για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο μυϊκό ιστό δεν υπάρχει ως εναλλακτική; Είναι τόσο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς;

Έπειτα έχουμε το επιχείρημα των μονομάχων στην αρχαία Ρώμη. Φυσικά και οι μονομάχοι δεν έτρωγαν πολύ κρέας. Πρόκειται για μία εποχή που μόνο οι πολύ εύποροι είχαν πρόσβαση σε κρέας. Επίσης, το κρέας τους προκαλούσε κορεσμό και αυτό τους απέτρεπε από το να παχύνουν. Γιατί οι μονομάχοι ήθελαν να παχύνουν; Γιατί το λίπος είναι μία φυσική ασπίδα. Δεν έχει πολλά αγγεία και δε περνά πολύ αίμα από αυτό. Όταν οι μονομάχοι πάχαιναν, το λίπος τους τους έδινε ένα περιθώριο να επιζήσουν από χτυπήματα από σπαθιά και μαχαίρια που αλλιώς μπορεί να έβρισκαν ζωτικά όργανα αν μιλάμε για τον κορμό του σώματος. Οπότε, το επιχείρημα περί μονομάχων βίγκαν είναι άκυρο, εκτός αν είσαι μονομάχος στη Ρώμη εκείνη την εποχή.

Στο 12.50 μία αθλήτρια αναφέρει πως ακολουθώντας μία βίγκαν διατροφή ο σίδηρος και η Β12 της ήταν τέλεια (“amazing” επί λέξει). Δεν αναφέρει ούτε πού βρήκε το σίδηρο, ούτε τη Β12. Δεν παρουσιάζει εξετάσεις αίματος, απλά πρέπει να τη πιστέψουμε γιατί φαίνεται καλό κορίτσι και έχει ωραίο χαμόγελο. Πάντως η έλλειψη B12 όπως και η αναιμία είναι ένα συχνό φαινόμενο σε βίγκαν και έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες περιστατικά. Περιστατικά που δεν υπήρχε απλά μία μικρή ασυμπτωματική έλλειψη. Περιστατικά που λόγω της έλλειψης β12 τα άτομα παρουσίαζαν παραισθήσεις. Αλλά είπαμε, αφού το λέει, πρέπει να είναι η αλήθεια.Γιατί δεν παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, τα περιστατικά αυτά; Γιατί δεν αναφέρεται πώς παιδιά έχουν παραλύσει στα κάτω άκρα τους επειδή ήταν βίγκαν ;

Κάπου στο 15ο λεπτό αναφέρεται πως υπάρχει περισσότερη πρωτεΐνη στις χορτοφαγικές διατροφές. Συγκεκριμένα στο 15.30 αναφέρεται πως το σάντουιτς φυστικοβούτυρο έχει την ίδια πρωτεΐνη με μία μπριζόλα. Για να έχει την ίδια πρωτεΐνη, πρέπει η μπριζόλα να είναι μικρή, κοντά στα 100γρ ( 3 μπουκιές). Για να βγάλουμε πάλι 30 γραμμάρια πρωτείνης από ψωμί και Φυστικοβούτυρο πρέπει να φάμε πολύ φυστικοβούτυρο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε 700 ή και περισσότερες θερμίδες. Ενδεικτικά μία σοκολάτα 100 γραμμαρίων έχει γύρω στις 550 θερμίδες. Οπότε ναι, η βίγκαν διατροφή είναι εξαιρετική επιλογή αν θέλει κάποιος να παχύνει.

Ο διανοητικός κατήφορος συνεχίζεται, καθώς αναφέρεται πως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν έχουν κατώτερη βιολογική αξία. Το οποίο είναι εσφαλμένο και πρακτικά το παραδέχονται “ They contain them in different proportions “ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ναι είναι οι αναλογίες των αμινοξέων που καθορίζουν τη βιολογική αξία μίας πρωτεΐνης, και οι φυτικές πηγές απλά δεν έχουν τη σωστή αναλογία αμινοξέων.

Μετά έχουμε τον Patrik Baboumian, έναν αθλούμενο που τρώει 5000 θερμίδες τη μέρα όπως βρήκα σε σχετικά site που αναφέρει τη διατροφή του. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ευθέως, χρησιμοποιεί συμπληρώματα. Και φυσικά είναι υγιής και λειτουργικός όχι γιατί είναι βίγκαν αλλά γιατί παίρνει συμπληρώματα που τον βοηθούν να διορθώνει τις ελλείψεις που έχει η διατροφή του. Όπως δηλώνει ξεκάθαρα, το να κόψει το κρέας τον βοήθησε να πάρει 25 κιλά και πάει από τα 105 κιλά στα 130. Άλλη μία χρήσιμη πληροφορία στο ντοκιμαντέρ. Αν θέλετε ποτέ να πάτε από τα 105 κιλά στα 130, υπάρχει τρόπος.

Στο 24.50 έχουμε ένα ιδιότυπο πείραμα – φιάσκο που συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Τηγανιτό κοτόπουλο με φασόλια. Γιατί μόνο τηγανιτό είναι το κοτόπουλο. Δεν αναφέρεται καθόλου τι έτρωγαν όλοι οι συμμετέχοντες τις προηγούμενες μέρες, δεν ξέρουμε καν τι έφαγαν το προηγούμενο βράδυ, δεν αναφέρεται η σύσταση του γεύματός τους, αναφέρεται μόνο το τι έφαγαν πριν λίγες ώρες. Το πείραμα αυτό είναι φιάσκο. Αμφιβάλλω πολύ αν τα αίματα είναι δικά τους.

Μετά αναφέρεται πως “οι πηγές ζωικής πρωτεΐνης και λίπους “επηρεάζουν την ενδοθηλιακή λειτουργία “ και επηρεάζεται αρνητικά η ικανότητα σου για απόδοση”. Δε παρέχεται καμία απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο 25.35 αναφέρεται πως ο χυμός παντζαριού σε μία έρευνα αύξησε το βάρος που σήκωσαν στα βάρη κατά 19%! Καταπληκτικό, πάω τώρα να αγοράσω παντζάρια! Οποιοσδήποτε έχει μπει στη διαδικασία να γυμναστεί ξέρει πως τίποτα δεν επιφέρει τέτοια βελτίωση, ούτε καν τα αναβολικά στεροειδή δεν μπορούν να αυξήσουν τόσο απότομα την απόδοση. Άλλη έρευνα που προσπάθησε να επαληθεύσει τα ευρήματα της προηγούμενης,  (η οποία δεν παρατίθεται στο ντοκιμαντέρ) καταλήγει στο αυτονόητο, πως ο χυμός παντζάρι δεν κάνει και τίποτα σπουδαίο από πλευράς απόδοσης.
Εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό πως ενώ παραθέτονται έρευνες άνευ επιστημονικής αξίας, ακόμα για το χυμό παντζαριού, δε βρήκαν καμία έρευνα για θανάτους λόγω βίγκαν διατροφής. Για παράδειγμα, μία απλή έρευνα στο PubMed βγάζει τη κακοποιήση (μέσω υποσιτισμού) μίας γιαγιάς 78 ετών από τη κόρη της. Η άτυχη γυναίκα, πιθανώς ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί, υποβλήθηκε σε διατροφή βίγκαν και παραλίγο να πεθάνει. Η υπόθεση είναι καταγεγραμμένη από το 2005 στην επιστημονική βιβλιογραφία. Αναρίθμητες περιπτώσεις κακοποιημένων βρεφών από βίγκαν γονείς: Το 2006 ένα βρέφος 5 μηνών πέθανε λόγω της βίγκαν διατροφής που είχε υποβληθεί και τα 4 αδέρφια του ήταν και αυτά υποσιτισμένα.

Αλλά μη ξεχνάτε, σύμφωνα με το Game Changers το κοτόπουλο κάνει κακό στην ενδοθηλιακή λειτουργία!

Λίγο αργότερα έχουμε ίσως πρώτη σωστή πρόταση του ντοκιμαντέρ:“H αποκατάσταση είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο για τους ελίτ αθλητές”. Ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει 2 φορές τη μέρα τη σωστή ώρα.  Αυτή η διαπίστωση, που είναι προφανής,  δεν είναι τυχαία. Είναι η τακτική του να λέμε κάτι σωστό για να κερδίσουμε εγκυρότητα, και έπειτα να περάσουμε κάτι που είναι λάθος.

Αργότερα αναφέρεται πως ο αιμικός σίδηρος είναι προφλεγμονώδης. Αυτό είναι απομονωμένο χαρακτηριστικό του σιδήρου. Αυτό δε λέει κάτι από μόνο του. Φλεγμονή στους ιστούς προκαλεί και η γυμναστική. Το να λέμε για ένα απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή ιχνοστοιχείο πως είναι προφλεγμονώδες είναι τελείως αποπροσανατολιστικό. Ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει και θάνατο σε τεράστιες δόσεις. Το ίδιο και το νερό. Πρέπει να πίνουμε νερό ή να το κόψουμε;

Μιας και μιλάμε για φλεγμονή, αυτό που σίγουρα αυξάνει τις προφλεγμονώδεις ενώσεις στο σώμα είναι το επιπλέον λίπος. Γιιατί δεν μας αναφέρει την επιρροή του σωματικού λίπους στη φλεγμονή όταν πρίν λίγα λεπτά βλέπουμε ένα βίγκαν να αυξάνει το βάρος του από τα 105 στα 130 κιλά;

Έπειτα αναφέρεται, χωρίς ίχνος παραπομπής, πως η φυτική πρωτεΐνη βελτιστοποιεί την απόδοση. Ακόμα και να το έκανε αυτό (που δε το κάνει) ποιος νοιάζεται όταν άνθρωποι πεθαίνουν από τη βίγκαν διατροφή;

Συνεχίζοντας την ολίσθηση και την επιλογή μόνων όσων ερευνών ταιριάζουν με αυτό που θέλει να περάσει η προπαγάνδα, αναφέρεται πως τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στα φυτά. Φυσικά παραλείπεται να αναφερθεί πως και η κρεατίνη που βρίσκεται στο κρέας έχει αντιοξειωτική δράση και ενδεχομένως να έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

Η προσπάθεια να πειστούμε πως όλα θα πάνε καλά αν γίνουμε βίγκαν συνεχίζεται. Παρουσιάζεται μία κατά δήλωσή της αθλήτρια βίγκαν σε ομαδικό άθλημα ποδηλασίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χρεώνεται τη συνολική επιτυχία της ομάδας λόγω της δικής της διατροφής. Πιθανότατα η παμφαγική διατροφή των υπολοίπων είναι άσχετη με την επιτυχία.

Στο 44o λεπτό εμφανίζεται η Christina Warinner, που είναι ανθρωπολόγος γενετίστρία. Αυτό που λέει είναι πως η διατροφή του παλαιολιθικού ανθρώπου πρέπει να περιείχε και πολλά λαχανικά και φρούτα. Το οποίο είναι αλήθεια. Η ίδια τακτική του να πετάμε ένα σωστό, για να κερδίσουμε αξιοπιστία και έπειτα να υποστηρίζουμε στη συνέχεια κάτι τελείως λάθος. Η Warinner μας λέει πως στα φυτά υπάρχουν βιταμίνες, ενώ παραλείπει να αναφέρει (ή δε ξέρει) πόσο συχνές είναι οι αβιταμινώσεις και η αναιμία στους βίγκαν, ειδικά σε παιδιά. Μας λέει για το έντερο μας, πως είναι μεγαλύτερο από τα περισσότερα σαρκοφάγα. Δε μας λέει πως σε παιδί βίγκαν έχει προκληθεί κοπρόλιθος λόγω της βίγκαν διατροφής του. Η Warinner υποστηρίζει πως “δεν έχουμε ανατομικές ή φυσιολογικές προσαρμογές για τη κατανάλωση κρέατος” και είναι λάθος. Εδώ και με μία λέξη να απαντήσουμε αρκεί. Η λέξη είναι κυνόδοντες. Αν δε σας φτάνει αυτό, υπάρχουν και απολιθώματα ηλικίας 1.5 εκατομμυρίου ετών που δείχνουν πως οι ανθρωπίδες έτρωγαν κρέας από εκείνη την εποχή.

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί απεγνωσμένα να μας πείσει πως το να είσαι βίγκαν είναι το σωστό, πως όλα θα πάνε καλά και θα ζήσουμε ευτυχισμένοι τρώγοντας μόνο σαλάτες και βίγκαν μπιφτέκια χωρίς προβλήματα. Δείχνει μία ομάδα Αφρικανικής καταγωγής Αμερικανών αθλητών του NFL να τρώνε βίγκαν μενού. Εδώ έχουμε τη λογική πλάνη της ενίσχυσης από το κοινότητα. Όπως αναφέρει το skedic.gr : “Η Ενίσχυση από την κοινότητα είναι η διαδικασία όπου ένας ισχυρισμός γίνεται κραταιός και δημοφιλής από την επαναλαμβανόμενη διατύπωση και υποστήριξη του από μια κοινότητα.Η διαδικασία είναι ανεξάρτητη από το αν ο ισχυρισμός έχει ερευνηθεί αρκετά ή υποστηρίζεται από εμπειρικά δεδομένα τόσο σημαντικά ώστε να εγγυώνται ότι ο ισχυρισμός μπορεί να γίνει πιστευτός από κάποιον λογικό άνθρωπο.Αυτό λοιπόν γίνεται καθ’ όλη τη διάρκει στο υποτίθεται “ντοκιμαντέρ”, και είναι κλασσική τακτική προπαγάνδας.”

Ένα στοιχείο για να καταλάβετε πόσο σωστές αποφάσεις παίρνουν οι αθλητές του NFL: Σύμφωνα με στοιχεία από το Forbes.com 80% αυτών των αθλητών χρεωκοπούν εντός 3 χρόνων από τη λήξη της αθλητικής τους καριέρας. Τι καλύτερη επιλογή για δείγμα ανθρώπων που έγιναν βίγκαν, από ανθρώπους που παίρνουν απερίσκεπτες αποφάσεις στη ζωή τους;

Μετά άλλο ένα φοβερό επιχείρημα. O παραλληλισμός του τσιγάρου με το κρέας. Γιατί είναι το ίδιο να τρως κοτόπουλο και μπιφτέκια με το να κάνεις κάτι που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο. Ναι, η βιομηχανία τσιγάρου έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα και για ένα καιρό, πριν πολλά χρόνια, οι γιατροί δεν γνώριζαν για το πόσο επικίνδυνο είναι το τσιγάρο. Αυτό δε σημαίνει πως ήθελαν το κακό των ασθενών τους. Είναι ένα άσχετο θέμα. Και κάνουν ένα τρομερό άλμα λογικής: Επειδή η βιομηχανία του καπνού είχε διαπλοκή με ερευνητές, τότε όποιος επιστήμονας τάσσεται υπέρ της κατανάλωσης κρέατος είναι και αυτός διεφθαρμένος.

Στη συνέχεια ο αντικειμενικός πάντα σχολιαστής μας λέει πως η βιομηχανία τροφίμων διενεργεί έρευνες για τα τρόφιμα, καθώς όπως λέει “θάβει” την ανάμειξή της σε αυτές, ενώ καθαρά φαίνεται σε κάθε έρευνα ποιος χρηματοδοτεί.
Εδώ, ενώ πήγε να κάνει ένα στέρεο επιχείρημα το γύρισε πάλι στη συνωμοσιολογία. Γιατί δεν αναφέρει μία  έρευνα που  θεωρεί διαπλεκόμενη συγκεκριμένα, και γιατί. Ναι, όλες οι βιομηχανίες κάνουν έρευνες για τα προϊόντα τους. Και ναι, πολλές έρευνες έχουν μη αντικειμενικά συμπεράσματα. Η βιομηχανία των φαρμάκων το κάνει, η βιομηχανία συμπληρωμάτων το κάνει και φυσικά το κάνουν και τα τρόφιμα, είτε είναι ζωικής προέλευσης είτε είναι φυτικής. Ναι υπάρχουν συμφέροντα και κρίνονται λεφτά. Ναι, υπάρχουν έρευνες που τις χρηματοδοτεί η βιομηχανία κρέατος αλλά οι περισσότερες έρευνες για το κρέας δεν έχουν χρηματοδότηση από κάποιον που εμπλέκεται στη παραγωγή και στη πώληση του κρέατος.
Αυτό που δε μας λέει ο αφυπνισμένος περί διαπλοκής σχολιαστής είναι πως ο σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, James Cameron είναι σε άμεση συνεργασία με την εταιρία Ingredion, μία εταιρεία που έχει επενδύσει περί τα 140 εκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης από φακές, φασόλια και αρακά. Εκεί μάλλον δεν υπάρχει κανένα θέμα αντικειμενικότητας, ούτε υπάρχει πρόβλημα όταν η Ingredion χρηματοδοτεί έρευνες.
Περιμένω ποια στιγμή αυτό το “αντικειμενικό ντοκιμαντέρ” θα μας μιλήσει για την περίπτωση του Γάλλου 33χρονου βίγκαν που έχασε την όρασή του εξαιτίας της αβίταμινωσης από τη βίγκαν διατροφή του. Όμως όλα αυτά, οι αναιμίες, οι άνθρωποι που παραλύουν και τυφλώνονται, τα παιδιά που πεθαίνουν, τα παιδιά που παθαίνουν εγκεφαλική ατροφία, οι άνθρωποι που κάνουν ψυχωτικές κρίσεις είναι όλα μεμονωμένα περιστατικά και φυσικά δεν είναι ωραία εικόνα για προπαγάνδα.
Στο 1.05 γίνεται ένα σοβαρό λάθος στη μετάφραση. Ενώ ο ομιλών μιλά για “plant food predominant diet”, που μεταφράζεται απλά και χωρίς κόπο σε “διατροφή βασισμένη κυρίως σε φυτικές πηγές”, ο μεταφραστής γράφει “που είναι κυρίως βίγκαν”. Βίγκαν; Η λέξη βίγκαν δεν ακούγεται αλλά τη γράφει ο μεταφραστής, δίνοντας διαφορετικό νόημα σε αυτό που ειπώθηκε στα αγγλικά.

Μετά άλλο ένα ακατανόητο επιχείρημα. Ποιος άλλος, αλλά η βιομηχανία κρέατος κρύβεται πίσω από τη λαθροθηρία, και την εξαφάνιση των ρινόκερων και άλλων προστατευόμενων ειδών. Αυτό φυσικά έρχεται χωρίς καμία απόδειξη, απλά παρουσιάζεται ένας τύπος στο ντοκιμαντέρ να το υποστηρίζει. Καμία μα καμία απόδειξη πέραν ενός ανθρώπου που το πιστεύει.Είναι η Αφρική κατάλληλη γεωγραφικά για τη βιομηχανία κρέατος; Η Αφρική έχει πολλή ζέστη, και περιόδους ξηρασίας. Μία αγελάδα δε μπορεί να ζήσει σε συνθήκες Αφρικής εύκολα. Επίσης η Αφρική είναι γεμάτη εμπόλεμες ζώνες. Είναι προφανές πως οι βιομηχανίες κρέατος θέλουν να επενδύσουν στην Αφρική.

Στο 1.12 εμφανίζονται οι πυροσβέστες που έκαναν τη διατροφή βίγκαν για 7 μέρες. Φυσικά όλοι χάνουν κιλά και πέφτει η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μαζί. Αυτό έχει αποδειχτεί πως μπορεί να γίνει και με μία διατροφή πλούσια σε κρέας και πρωτεΐνη. Αν και πάλι ποιος νοιάζεται όταν η βίγκαν διατροφή είναι γεμάτη ελλείψεις;
Ενώ όλοι είναι πάρα πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα, δεν αναφέρεται αν τα επίπεδα βιταμινών όπως η B12 μειώθηκαν. Δεν αναφέρεται αν ο αιματοκρίτης μειώθηκε. Δεν αναφέρεται η αλλαγή στο σωματικό λίπος παρά μόνο η απώλεια βάρους. Λόγω του ότι η διατροφή τους θα είχε λίγη πρωτεΐνη είναι αρκετά πιθανό να έχασαν και μυϊκό ιστό. Μπορεί στις 7 μέρες να μην είναι μία απώλεια ανιχνεύσιμη αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γίνει στη πορεία του χρόνου. Όπως και να έχει, το ντοκιμαντέρ φαντασιώνεται ένα κόσμο με βίγκαν πυροσβέστες. Το οφθαλμοφανές πρόβλημα των περισσότερων πυροσβεστών που εμφανίζονται δεν είναι ότι δεν είναι βίγκαν αλλά ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ακόμα και η προσπάθεια ενοχοποιήσης του κρέατος για όλα τα προβλήματα του πλανήτη είναι μονομερής. Δεν ξέρουν πως και φυτικές τροφές έχουν εμπλακεί στη μείωση των δασικών εκτάσεων; Δε ξέρουν το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει στο Μεξικό με τη μείωση των δασικών εκτάσεων από τη καλλιέργεια αβοκάντο; Αν μία τροφή είναι το σήμα κατατεθέν των βίγκαν είναι το αβοκάντο. Δεν ξέρουν πως τα καρτέλ των ναρκωτικών μάχονται για τη γη και τη καλλιέργεια του αβοκάντο;
Υπάρχουν και άλλα λάθη στο Game Changers αλλά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να αναλυθούν όλα ενδελεχώς. Το κύριο πρόβλημα με το Game Changers είναι πως παραλείπει όλα τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα. Δε λέει πουθενά πως άνθρωποι έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας από τη βίγκαν διατροφή αλλά αφιερώνει χρόνο να μας διαφωτίσει για το χυμό του παντζαριού. Γιατί ενώ πήγαν ως την Αφρική, δεν πήγαιναν στη Γαλλία να ρωτήσουν τον άνθρωπο που είναι πια τυφλός να μοιραστεί την εμπειρία του με τη βίγκαν διατροφή. Γιατί δεν βρήκαν τους γονείς του τότε βίγκαν 2 ετών παιδιού να μας μιλήσουν για το πόσο δικαιωμένοι ένιωσαν όταν το παιδί τους δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του; Δυστυχώς τα παιδιά που πέθαναν δε μπορούν να δώσουν τη δική τους εμπειρία από τη διατροφή αυτή.

 

Αν και οι παραπομπές στη βιβλιογραφία είναι όλες πάνω στο άρθρο τις παραθέτω και παρακάτω

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30653856

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=child+paralysis+vegan

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26040339

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26795537

www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200003233421217

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3463614/

www.researchgate.net/publication/325139233_Acute_small_bowel_obstruction_in_a_child_with_a_strict_raw_vegan_diet