Ένας από τους πιο ψεκασμένους μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα γυμναστήρια παγκοσμίως είναι πως ο μυικός ιστός καίει πάρα πολλές θερμίδες.  Συνήθως ακούμε 50 – 250 θερμίδες το ένα μυικό  κιλό!!

Αυτό σημαίνει πως αν ένας άνθρωπος αρχίσει γυμναστήριο , σε μερικά χρονάκια θα μπορεί να τρώει 2.500 θερμίδες (σχεδόν μία πίτσα) παραπάνω τη μέρα απλά για να συντηρηθεί.  Αν ίσχυε κάτι τέτοιο , όλοι μας θα είχαμε γραφτεί στα γυμναστήρια, θα κάναμε βάρη και θα τρώγαμε πίτσες κάθε μέρα, απλά για να διατηρήσουμε τη μυική μας μάζα, χωρίς να παχαίνουμε! Εγώ σίγουρα θα έκανα κάποια άλλη δουλειά, αφού όλοι όσοι πήγαιναν γυμναστήριο θα ήταν σε απίστευτα χαμηλά ποσοστά λίπους και θα έτρωγαν παράλληλα 5-6 χιλιάδες θερμίδες τη μέρα.

“Μα ο Phelps τρώει 10 χιλιάδες θερμίδες για να διατηρηθεί!! “

Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.Όπως δεν ισχύει πως οι αγωνιστικοί bodybuilders τρώνε πάρα πολλές θερμίδες για να συντηρηθούν. Οι περισσότεροι τρώνε δυσανάλογα λίγες θερμίδες για το μέγεθός τους όταν προετοιμάζονται για αγώνες.

Πόσο όμως καίει ένα μυϊκό κιλό κατά τη διάρκεια μία μέρας;

Όχι πολύ αν το συγκρίνεις με άλλους ιστούς.  Οι θερμίδες που δαπανά σε μία μέρα ένα μυικό κιλό σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι 250, δεν είναι 100, δεν είναι καν 50,  είναι …13kcal  (εδώ η σχετική έρευνα)Όσες θερμίδες θα κάψετε αν ανεβείτε 2-3 ορόφους. H’ όσες θερμίδες έχουν … 20 ολόκληρα γραμμάρια γιαούρτι 2%.  Που σημαίνει πως αν βάλετε 10 μυϊκά κιλά στο σώμα σας (κάτι που θέλει αρκετά χρόνια) θα μπορείτε να ευχαριστιέστε ένα ολόκληρο γιαούρτι 200 γραμμαρίων παραπάνω τη μέρα!!  ‘Οχι και πάρα πολύ φαγητό με άλλα λόγια. Παρ’ όλα αυτά, όταν μιλάμε για διατροφή καλό είναι  να κοιτάμε την επίδραση μίας αλλαγής σε μακροχρόνια βάση. 100-130 θερμίδες παραπάνω την μέρα δεν λένε πολλά πράγματα αλλά 700-800 θερμίδες περιθώριο την εβδομάδα είναι κάτι μετρήσιμο.

Συμπερασματικά ο μυικός ιστός δεν καίει και τόσες πολλές θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.  Έχει όμως δυναμικό να κάψει αρκετές θερμίδες όταν δουλεύει. Με άλλα λόγια η μυική ανάπτυξη είναι καλή ιδέα, αλλά πάλι δεν προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη θερμίδων σε ηρεμία.