Ρώτα τον εαυτό σου αν το όνειρο του παραδείσου και της επιτυχίας πρέπει να μας περιμένει στους τάφους μας, ή αν πρέπει να είναι δικό μας, εδώ και τώρα, πάνω σε αυτή τη γη.

Ayn Rand

 

Ποτέ δεν ήμουν το παιδί που γεννήθηκε με καλά γονίδια. Το σώμα μου μέχρι τη πρώτη γυμνάσιου ήταν πλαδαρό. Στη δευτέρα γυμνασίου άρχισα να κάνω μερικά push ups στο σπίτι και κάπως βελτιώθηκε. Μετά τα παράτησα.  Στα δέκατα πέμπτα γενέθλιά μου γράφτηκα σε ένα συνοικιακό γυμναστήριο.  Εκείνο το καλοκαίρι το σώμα μου βελτιώθηκε αισθητά. Σταμάτησα να τρώω τα κρουασάν που έτρωγα κάθε πρωί. Ακόμα η διατροφή μου απείχε από το τέλειο αλλά σίγουρα βελτιώθηκε. Στα 17 μου άρχισα να διαβάζω ξένα περιοδικά για διατροφή και γυμναστήριο. Τώρα τα κοιτώ και καταλαβαίνω πως στην ουσία αγόραζα διαφημίσεις συμπληρωμάτων, αφού κάθε δεύτερη σελίδα είχε ολοσέλιδες διαφημίσεις κυρίως από πρωτεΐνες. Καταλάβαινα πως τα περιοδικά αυτά δεν είναι αντικειμενικές πηγές πληροφόρησης όμως  δεν με πείραζε γιατί μόνο και μόνο που διάβαζα για αυτό που ήθελα να κάνω με κινητοποιούσε παραπάνω και παράλληλα βελτίωσα το λεξιλόγιο μου στα εξειδικευμένα αγγλικά των διατροφικών θεμάτων. Το πρόβλημά μου ήταν πως ήθελα να βελτιώσω το σώμα μου αλλά δεν ήξερα πού να απευθυνθώ. Στο τέλος κατάλαβα πως πρέπει να μάθω να κάνω αυτή τη δουλειά μόνος μου.

Από τα 15 μου ως σήμερα που είμαι 33, γυμνάζομαι από 3 ως 5 φορές την εβδομάδα.  Ναι τρώω γλυκά, αλμυρά, σουβλάκια, κρέπες σχεδόν κάθε εβδομάδα. Δεν προσέχω πάντα τη διατροφή μου με την ίδια συνέπεια. Το κάνω συνειδητά, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπω το σώμα μου σε κακές διατροφικές συνήθειες. Ούτε τις γιορτές, ούτε το καλοκαίρι, ούτε το Πάσχα. Ακόμα και τις μέρες που κοιμάμαι ελάχιστα γιατί ο γιος μου είχε ανήσυχο ύπνο προσπαθώ να κρατάω τα προσχήματα στη διατροφή μου. Αντλώ αυτοπεποίθηση από το να έχω ένα καλό σώμα και δεν θέλω να χάσω αυτό το συναίσθημα. Από την άλλη δεν με ενδιαφέρει αν οι κοιλιακοί μου δεν είναι όλο το χρόνο γραμμωμένοι. Προτιμώ να είμαι σε μία αξιοπρεπή κατάσταση όλο το χρόνο παρά να έχω μεγάλες διακυμάνσεις.

Η νοοτροπία μου είναι η εξής: Δεν περιμένω να έχω τέλεια διάθεση,  ή να είμαι ξεκούραστος για να αποφασίσω να πάω γυμναστήριο. Ξέρω πως αν περιμένω για κάτι τέτοιο δεν θα πάω πάνω από  30 φορές το χρόνο.

Την ίδια νοοτροπία εφαρμόζω και σε άλλους τομείς στη ζωή μου. Εργάζομαι πάνω από 300 μέρες το χρόνο. Εργάζομαι ανεξαρτήτως αν νιώθω καλά, αν είναι Δεκέμβρης και είναι γιορτές ή αν έχω κοιμηθεί καλά γιατί θέλω να έχω οικονομική ελευθερία και να παρέχω σε εμένα, στην οικογένειά μου  πολύ παραπάνω από τα απαραίτητα. Γυμνάζομαι ανεξαρτήτως αν νιώθω καλά, αν είναι Δεκέμβρης και γιορτές ή αν έχω κοιμηθεί καλά. Προσέχω τη διατροφή μου ανεξαρτήτως αν νιώθω καλά, αν είναι Δεκέμβρης ή αν έχω κοιμηθεί καλά,  γιατί θέλω το καλύτερο για τον εαυτό μου.

Η νοοτροπία του να περιμένεις τις κατάλληλες συνθήκες για να βελτιώσεις κάτι, οτιδήποτε, το μισθό σου, τη δουλειά σου, το σώμα σου, τη ζωή σου, είναι νοοτροπία αποτυχίας. Απλά δε δουλεύει.

Τι δουλεύει;

Εδώ θα σας πω για μία περίπτωση ενός πελάτη μου του Λεωνίδα. Ο Λεωνίδας, όταν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015 ήταν 155 κιλά. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν πάρα πολλά κιλά να χάσουν, για διάφορους λόγους τα παρατάνε πολύ εύκολα. Κάποιοι τα παρατάνε πριν ξεκινήσουν. Ξέρω περιπτώσεις που επίτηδες πάχυναν για να είναι συμβατοί με το να κάνουν δακτύλιο στο στομάχι.  Λοιπόν ο Λεωνίδας δεν είναι τέτοια περίπτωση. Ο άνθρωπος αυτός απλά δεν παραιτείται. Όχι μόνο δεν τα παράτησε  αλλά έχασε 25 κιλά. Θα μπορούσε να χάσει περισσότερα; Σαφώς, αν εφάρμοζε το πλάνο του με μεγαλύτερη συνέπεια θα ήταν κάτω από 100 κιλά αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως έχουμε κάνει 12 ραντεβού και πάμε για 13. Μόνο και μόνο η συνέπεια του σε αυτό δείχνει κάτι.

Αυτό που δουλεύει σε οτιδήποτε θες να βελτιώσεις είναι η μακροχρόνια συνέπεια.

Η’ όπως είχε πει ο Woody Allen,  “το 80% της επιτυχίας είναι να είσαι εκεί”.